Részletes keresés

48 millió forintért kelt el Boromisza Tibor festménye a BÁV tavaszi aukcióján

Története egyik legsikeresebb aukcióját zárta a BÁV május 16-án. Az ékszernapon kétszer is megdőlt a magyar ékszerrekord, amikor egy nagyméretű briliánssokkal ékített nyakéket és egy gyűrűt összesen 32,4 millió forintért adtak el. Az árverés második napjának sztárjai közé tartozott Boromisza Tibor Út a Nagybányai kis piacra című alkotása, amely 48 millió forintért kelt el, Paál László Vihar után című festménye, amely 28 millió forintért talált gazdára, valamint Vaszary János Don Quijote című képe, amely 20,4 millió forintos árat ért el. A műtárgyszekció legkimagaslóbb tétele egy Tiffany technikával készült Zsolnay váza volt, amelyet 7,6 millió forintért értékesítettek.

 

A csütörtöki festmény- és műtárgynap sztártétele egyértelműen Boromisza Tibor Út a nagybányai kispiacra című 1909-ben született festménye volt, amely 26 millió forintos kikiáltási árról indult. A festő legértékesebb korai korszakából származó, sokszor publikált képét egészen eddig rosszul, 1904-re datálták. Az aukció előtt a BÁV szakértői bontották ki a keretéből a festményt, és fedezték fel a valódi korát, így került a helyére az alkotás az életműben. A századfordulós francia fauve és Nabis, valamint a magyar modernizmus szinte teljes horizontját figyelembe vevő, csodálatos erejű, múzeumi színvonalú darab végül 48 millió forintért talált új otthonra.


A magyar romantikamentes természetszemlélet egyik úttörőjének, Paál Lászlónak Vihar után (Beileni táj) című festményét még az aukciós kiállítás ideje alatt levédték. A mester holland tanulmányújtán készült, a táj lelkével való azonosulás harmóniáját megtestesítő képe 25,2 millió forintért kelt el. 


Vaszary János
már évek óta a magyar aukciós piac egyik jolly jokere, Don Quijote című, sokszor kiállított képét a tavaszi aukción 20,4 millió forintért adták el. Ifj. Markó Károly firenzei tájképe 13,2 millió forintot, Patkó Károly felsőbányai látképe pedig 10,2 millió forintot ért. Az árverés egyik legnagyobb licitharca egy ismeretlen magyar festő körtefát ábrázoló alkotásáért folyt, amely végül hétszeres áron, 8,4 millió forintért kelt el. A kortárs festmények közül Fehér László Kilátónál című alkotásáért fizették a legmagasabb árat, 4 millió forintot, ami a magyar kortárs piacon is kimagaslónak számít. 

 


Boromisza Tibor: Út a nagybányai kispiacra

 

A műtárgyszekció tételei közül az aukciós kiállítás ideje alatt többet is védettség alá helyeztek. Ezek egyike az Esterházy család monumentális virágtartója volt, amely 4,32 millió forintért kelt el. Szintén védetté vált az árverés egyik legnagyobb felfedezettje, Lorenzo Bartolini Fiúportré című márványszobra, amelynek gipszmodelljét az Uffiziben őrzik. Az alkotást 3,12 millió forintért vásárolták meg. Az idei szoborválaszték ezen felül is kivételes volt, több egymillió forint feletti leütés is született. Ahogy általában, most is nagyon jól mentek az art deco alkotások, Csáky József Zenészlány című bronzszobráért 3,6 millió forintot fizettek, egy osztrák art deco asztali lámpáért pedig hosszú licitharc után hatszoros árat, 1,14 millió forintot adtak. Az árverés egyik legnépszerűbb tétele, a Fujiwara család szamurájpáncélja 1 millió forintért kelt el. 

 

Kiválóan szerepeltek a Zsolnay kerámiák is: egy nagyméretű gerlepár dekoros virágtartóért 2,88 milliót, egy Tiffany-technikával készült, csíkozott díszvázáért pedig 7,8 millió forintot fizettek. Az évek óta egyre népszerűbb modern magyar kerámiákra is sokan licitáltak, amelyek közül Gorka Lívia Asszonyok és Paraszt Madonnák sorozata ért el a legmagasabb árat, 720 ezer és 660 ezer forintot, Kovács Margit sárkányos virágtartójáért pedig több mint félmillió forintot fizettek.


Zsolnay szecessziós díszváza

 

 

A BÁV alig két hónapja jelentette be, hogy befektetőként is belép a műtárgypiacra, aminek keretében közel 1 milliárd forintért vásárol műalkotásokat. Az új stratégia eredményeképpen már most számos kimagasló értékű alkotást vásárolt fel, amelyek egy része a tavaszi aukció anyagában is szerepelt. (x)

 

További információk és letölthető katalógus a www.bav.hu/aukcio oldalon található.

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.