Részletes keresés

6 gyakori hiba, amit a festmények otthoni kezelése során ejtünk

Talán már el is felejtettük azt a sok tanácskozást és tervezést, ami kedvenc festményünk elhelyezése körül zajlott, vagy épp a családi fényképek kiválogatásának és keretbe rendezésének hosszas folyamatát, és mára a bosszúság helyett nem maradt más, csak az alkotásokban való gyönyörködés. De arra vajon gondoltunk, hogy hogyan óvjuk meg műtárgyainkat a napfénytől, párától vagy a túl melegtől?

minnesota-lake-home-0217-6.jpg

Forrás: Architectural Digest

Ha közel állnak hozzánk ezek a tárgyak, gondjukat viseljük, a keretet és az üveget letöröljük, de ha még sokáig szeretnénk megőrizni képeinket, nem árt biztos módszerrel gondozni azokat. Ebben a bejegyzésben 6 tipikus hibát gyűjtöttük össze, amellyel műtárgyainkat a látszat ellenére nem óvjuk, hanem károsítjuk. Kezeljük műtárgyainak ezentúl úgy, ahogy egy múzeumban vigyáznak rájuk!

Üvegtisztító folyadék használata. Soha nem szabad üvegtisztítóval a keretezett műalkotásokat tisztítani. Az üvegtisztító folyadék ugyanis vegyi összetételénél fogva roncsolhatja a festéket és a vásznat is, hiszen az üvegről lefolyó tisztítószer könnyen a keret mögötti résbe folyik. Üvegezett műalkotások esetében az üveget egy száraz ruhával töröljük le, ha nagyon szükséges, a ruha egy sarkát mártsuk vizes-alkoholos folyadékba, és ezzel törölgessük le az esetleges szennyeződéseket.

Fakeret tisztítása bútorpolírozóval. A bútorpolírozó szintén vegyi összetételéből adódóan nem alkalmas antik képkeretek kezelésére. Szemcséivel sértheti a fa fedőrétegét, illetve tönkreteheti a keret aranyozását is. A por eltávolítására a legjobb módszer egy kis méretű, puha sörtéjű ecsettel való törlés, azonban kizárólag száraz ecsetet használjunk, mert a fakereten még a tiszta víz is károkat okoz.

Bejárati ajtó közelében elhelyezni műalkotást. Eredeti festményt bejárati ajtó közelében elhelyezni vétek! A beáramló fény és magas páratartalom hatására a színek kifakulhatnak és apró sérülések keletkezhetnek a felszíni rétegeken. Egy értékes alkotást stabil környezetben helyezzünk el.

Műalkotást tárolni pincében, padláson vagy garázsban. Ezt kétszeresen tilos! A pince dohos, rossz levegőztetésű helyiség, a garázs szintén könnyen penészesedhet a magas páratartalom miatt, a padlás pedig nyáron felforrósodik, és akár egyetlen nap leforgása alatt jelentős hőmérséklet-különbség alakulhat ki. Gondoljunk csak a múzeumokra! Nem véletlen, hogy a kiállítótermekben erősen szabályozott a hőmérséklet, a páratartalom és a fényerő! Amennyiben otthon tárolunk festményeket vagy keretezett fényképeket, legjobb módszer azokat fal felé fordítva a gardróbban vagy a vendégszobában elhelyezni. Ha több darabot is raktározunk, érdemes őket egymástól savmentes táblákkal elválasztani, akár csak egy múzeumban!

Egy ponton rögzíteni festményt a falon. Két hurkon még mindig jobb, mint egyen! Ahelyett, hogy középen, egyetlen ponton rögzítjük a festményt a falon, helyezzünk a keret két sarkába egy-egy D-alakú hurkot, és akasszuk fel a festményt a hurkoknak megfelelő kampókra. Az eljárás egyszerű, a fém hurkok pedig stabilan tartják a festményeket.

Műtárgyak a fürdőszobában. A fürdőszobai környezet a kondenzáció, nedvesség és gőz állandó jelenléte miatt erősen rongáló a műalkotásokra nézve. Azokat a darabokat, amiket sokáig szeretnénk őrizni, egy másik, kevésbé viszontagságos környezetbe helyezzük el.

Szerző: sengaga

További cikkek
A magyar fotográfia legjobbjaira licitálhat!

A magyar fotográfia legjobbjaira licitálhat!

2017-10-19

A fotográfia, mint gyűjtésre érdemes műtárgy egyre népszerűbb befektetés mind a kezdő, mind pedig a már tapasztaltabb gyűjtők számára. A korábban még vegyes érzelmekkel fogadott fotó mára kivívta az őt megillető helye

Tanmese Maurer Dórával: hogyan vált az alkalmazkodó művészetből avantgárd

Tanmese Maurer Dórával: hogyan vált az alkalmazkodó művészetből avantgárd

2017-10-17

A Magyar Képzőművészeti Egyetem egy olyan kiállításra vállalkozott, amelyik bármely múzeumnak, nagyobb kiállító intézménynek is dicsőségére vált volna: a grafikus Maurer Dóra pályaképét mutatja be, egyfajta fejlődésregényt, amely egyszersmind a magyar neoavantgárd fejlődésregénye is lehetne.

5 tipp kezdő műgyűjtőknek

5 tipp kezdő műgyűjtőknek

2017-10-16

Minden kezdet nehéz, és ez különösen igaz a műgyűjtésre. Ezért legfrissebb cikkében a műtárgy.com összeállított öt tanácsot, amit minden kezdő műgyűjtőnek érdemes fejben tartania. Ezek olyan tippek, amiket érdemes min

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Partnerek

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.