Részletes keresés

8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!

Az ősz mindig óriási pezsgést hoz a művészeti világban, és ez idén sincs másként. Hogy megkönnyítsük a művészetkedvelők dolgát, a műtárgy.com most kiválogatott nyolc nagyszerű budapesti kiállítást, amire mindenképpen érdemes elmenni a következő hetekben, hónapokban. Természetesen nem csak a kiállítások érik egymást a következő hetekben, hanem a művészeti aukciók is, és persze az olyan nagyszabású rendezvényekre is érdemes kilátogatni, mint az Art Market Budapest vagy a Design Hét. A következőkben nyolc olyan kiállítást mutatunk be, amik a reneszánsztól a kortársig különböző korok művészetét mutatják be, de amiket bátran ajánlunk minden művészetszeretőnek.

1. Leonardo da Vinci és a budapesti lovas, Szépművészeti Múzeum, 2018. október 31-től 2019. január 6-ig


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


Az idei ősz egyik legfontosabb művészeti eseménye lesz, hogy október 31-én, több mint háromévnyi rekonstrukció után megnyílik a felújított Szépművészeti Múzeum, aminek A Leonardo és a budapesti lovas című kamara-kiállítás lesz az első időszaki tárlata. A csaknem 20 művet bemutató, Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából nyíló kiállítás a múzeum most felújított Michelangelo termében kap helyet. Leonardo tíz rajza, valamint az általa inspirált pályatársak szobrai hűen idézik fel azt a reneszánszban megoldatlan problémát, amellyel Leonardo bő négy évtizeden át igyekezett megbirkózni: a szabadon álló, ágaskodó lovasszobor megalkotását.

2. Nyelvrokonok - Észt-magyar kortárs művészeti kiállítás, Ludwig Múzeum, 2019. január 6-ig


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


A nyolc észt és hat magyar művész, illetve művészcsoport kiállításán bemutatott művek túlnyomó többsége az elmúlt években készült, napjaink aktuális témáira reflektáló mű, amely Budapesten most látható először. Ezeket egészítik ki a Ludwig Múzeum gyűjteményéből válogatott darabok, amelyek értelmezik, árnyalják az észt kortárs művészek által felvetett kérdéseket.

Emellett október 6-től január 9-ig a kortárs finn művészet középgenerációjának egyik legizgalmasabb alkotója, Salla Tykkä mutatkozik be a Ludwig Múzeumban, aki kisfilmjeivel nemcsak nemzetközi kiállításokon, hanem filmfesztiválok versenyprogramjában is találkozhatott a közönség, 2014-ben pedig a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Canon Tiger díját is elnyerte.

3. World Press Photo, Magyar Nemzeti Múzeum, 2018. október 23-ig


A kiállítás anyagát 73 044 fotóból válogatta ki a nemzetközi zsűri Amszterdamban. A hatalmas képanyagot 125 országból 4548 fotográfus küldte el nyolc különböző kategóriában. Ugyancsak újdonság, hogy idén a digitális média alkotásainak köszönhetően bővül a látogatói élmény. A kiállításon bemutatott filmek folyamatos moziélményt nyújtanak majd, az érintőképernyővel irányítható multimédia pedig a látogatói aktivitást segíti.

4. Transzparens labirintus | Rákóczy Gizella (1947-2015). Új Budapest Galéria, 2018. november 18-ig.


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


Rákóczy Gizella a hazai és nemzetközi geometrikus művészet megkerülhetetlen alkotója volt. Festészete hosszú évtizedekig szoros összefüggésben állt a számok bizonyos rendszerével. 1976-tól egy régi skóciai sírábra kapcsán a négykarú spirálokkal és azok számtörvényeivel kezdett foglalkozni. A négykarú spirálok magjából kiindulva - kombinatorikai módon - a festészet nyelvére leképezhető rendszert állított fel. Két évtizeden keresztül készült papír alapú tempera-, illetve szitanyomat munkái rendszerelméletének matematikai összefüggéseit jelenítik meg.

5. Stúdió '18 - Szalon. A jövőt végképp eltörölni. Az FKSE éves kiállítása a szervezet 60. évfordulóján. Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2018. október 5-ig.


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) tagjai által létrehozott kiállítás a Stúdió rendszerváltás utáni, már egyesületi formához köthető periódusát vizsgálja.
Az esemény apropóját egyrészt a Stúdió fennállásának 60. évfordulója, másrészt a rendszerváltás óta erősödő anyagi, strukturális és öndefiníciós válsága adja. A 2018-ban, újra reprezentatív helyszínen megrendezett éves kiállítás szalon formában kerül megrendezésre, így a falakon nem csak a Stúdió mai tagjainak munkái, hanem mára nagynevű korábbi tagok a művei is láthatók, mint Chilf Mária, Esterházy Marcell, Katarina ©eviæ, Szirtes János vagy épp Szurcsik József.

6. Képpé vált kísérlet - Innovatív képzőművészeti tendenciák 1945-től napjainkig, Vasarely Múzeum, 2018. december 9-ig


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


Grüner György Los Angelesben élő fizikus az 1990-es évek elejétől kezdődően gyűjti az 1945 után készült, tudomány és a művészet közötti lehetséges kapcsolódási pontokat kereső magyar képzőművészeti alkotásokat. A gyűjtemény legkorábban készült alkotásait az Európai Iskola, illetve a Galéria a 4 Világtájhoz művészcsoport egyes tagjainak 1946-1948 között készült művei alkotják. A gyűjtemény törzsanyagát a pályájukat az 1960-as években kibontakoztató művészek - Bak Imre, Deim Pál, Fajó János, Gáyor Tibor, Harasztÿ István, Hencze Tamás, Hetey Katalin, Keserü Ilona, Konok Tamás, Maurer Dóra, Nádler István - munkái jelentik, de találhatók benne az 1990-es években készült művek is.

7. Kozma Klasszik. A Budapesti Műhely és Kozma Lajos. Műcsarnok, 2018. december 2-ig.


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


A tárlat Kozma Lajos életművének a szélesebb közönség által eddig kevésbé ismert részére fókuszál: a Kozma alkotói pályájának alakulását meghatározó és hírnevét megalapozó Budapesti Műhely működését, illetve ezzel párhuzamosan végzett grafikusi-könyvművészi tevékenységét mutatja be. A Kozma vezetésével 1913-tól 1919-ig működtetett Budapesti Műhely egyedülálló vállalkozás volt a múlt század elejének Magyarországán, amely az igényes kézműipar megtartásával a hazai art deco kiemelkedő darabjait hozta létre.

Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete, Magyar Nemzeti Galéria, 2018. október 09. - 2019. január 13.


8 kiállítás ősszel, amit nem szabad kihagyni!


Az ősz talán legizgalmasabb kiállítása lesz ez a közel kilencven képet bemutató tárlat, amely a 20. századi brit festészet egyik rendkívül meghatározó vonulatát mutatja be és a figurális festészet történetére fókuszál, különös tekintettel azon művészek tevékenységére, akiket Londoni Iskolának neveznek. A kiállításon a Londoni Iskola olyan kulcsfontosságú alkotóitól lesznek láthatóak művek, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff. A tárlat kitekint azonban a tendencia előzményeire és a kortárs brit festészetre gyakorolt hatására is: bemutatja a brit figurális festészet a 20. század elejétől napjainkig ívelő történetének egyik legfontosabb szálát. A tárlatra jelentős festményeket kölcsönöznek európai és tengerentúli magángyűjtők, közgyűjtemények valamint számos mű érkezik a londoni Tate Britainből is.

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.