Részletes keresés

8 ok, amiért érdemes kortárs műtárgyakat gyűjteni

A műtárgyvásárlásnak, különösen a kortárs művészet gyűjtésének a legtöbbször befektetési oldalát szokták hangsúlyozni. A műtárgy.com legfrissebb cikke azonban most bemutatja, hogy műtárgyvásárlásnak a pénzügyi befektetésen túl is számos pozitív aspektusa lehet. Így ha valakinek megvannak a lehetőségei a műgyűjtésre, de még kétségei vannak, akkor érdemes végiggondolni ezt a nyolc pontot a műgyűjtés pozitívumairól.

  • A jó műtárgy - legyen az kortárs vagy klasszikus - gyönyörködtet, és ennek a szerepét nem lehet alábecsülni. Ha valaki egy műtárgyat vásárol, akkor azzal az alkotással minden bizonnyal egy légtérben is fog élni. Ez egyszerre veszély és esély is, ami mindenkit arra kell, hogy bíztasson, hogy kétszer is gondolja meg, hogy milyen alkotást vásárol.
  • Tetszik vagy nem tetszik, de nagyon sok emberben benne van a birtoklás vágya. Pont ez az érzés, amit egy műtárgy megvásárlása után át lehet élni. Miközben ma már az emberek a keresetük egyre nagyobb részét költik szolgáltatásokra, a műtárgyak esetében ez az öröm és hatás megfogható és nem múlandó.
  • Sőt, érdemes abba is belegondolni, hogy a manapság megvásárolt tárgyaknak, különösen a luxuscikkeknek milyen nagy része mennyire gyorsan elavul. Egy autó vagy egy elektronikai eszköz esetében az idő gyorsan amortizálja az értéket, és talán a műtárgyaké az egyetlen piac, ahol az idő jellemzően hozzáad a műtárgyak piaci értékéhez is.
  • A műtárgyvásárlás nem csak gazdasági tőkét adhat hosszútávon a tulajdonosának, hanem kulturális tőkét is. Egy jól kiválasztott kortárs műalkotás birtoklása tökéletes státuszjelző, mellyel bizonyítani lehet, hogy a tulajdonosa nem csak a pénzhez, hanem a művészeti kérdésekhez is ért. Így egy kortárs műtárgy megvásárlása kulturális tőkefelhalmozást is jelent, ami a gyűjtő környezetére komoly benyomást gyakorolhat.
  • Befektetési szempontból sem érdektelen a magyar műtárgypiac. Amíg a nyugati piacokon a kortárs művészek árai már teljesen elrugaszkodtak a valóságtól, és nagyságrendekkel kerülnek többe, mint a régi mesterek alkotásai, addig ez itthon még nincs így. A magyar piacon a kortárs alkotóktól még sokszor kimondottan baráti árakon lehet vásárolni.
  • A műgyűjtésnek nem csak a birtoklás, hanem a nézelődés és a vásárlás része is fontos és érdekes. A nézelődés a vásárokon, műtermekben és aukciókon is szerves részei a műgyűjtésnek. A tervezés és válogatás izgalmait csak betetőzi az, ha valaki aukción vásárol, ami felérhet egy adrenalin-bombával.
  • A kortárs művészet vásárlása, különösen a pályakezdő művészeké nem csak befektetés vagy egyéni öröm lehet, hanem mecenatúra is. Egy-egy pályakezdő művész vásárlások útján történő támogatása sokat tehet azért, hogy a tehetséges fiatal alkotók ne hagyják el a pályát, hanem megtalálják a számításukat a művészeti mezőben. A művészeti mecenatúra pedig nem csak adományozás, hanem befektetés is lehet, hiszen ha egy művész befut, már a művei is többet fognak érni.
  • Bár sokan azt gondolják, hogy a műgyűjtésbe csak akkor érdemes belevágni, ha valakinek évtizedes tapasztalata van, de ez messze nincs így. A kortárs művészet gyűjtése a gyűjtő számára önmegvalósítást is jelent. Így annak, akit érdekel a művészet, nem érdemes halogatnia a gyűjtés elkezdését. Aki pedig mégis valamilyen biztos tudásra vágyik, annak az olyan képzések, mint a Kortárs Műgyűjtő Akadémia hamarosan induló tanfolyama, tökéletes választás lehet.

8 ok, amiért érdemes kortárs műtárgyakat gyűjteni


A Sotheby's egy kiállítása. Fotó: wallpaper.com

Szerző: Műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.