Részletes keresés

9 millió forintért kelt el egy Rolex a BÁV óraárverésén

Teltház mellett zajlott tegnap a BÁV 3. Óraaukciója a MOM Kulturális Központban. Magyarország egyetlen óraaukciójának sztárjai egyértelműen a Rolex karórák voltak. Az árverésen összesen 115 millió forintért keltek el a legnagyobb presztízsű márkák új és vintage modelljei. A legmagasabb áron, 9 millió forintért egy Rolex Sky-Dweller, míg Maradona kedvenc Hublot Bing Bangje 5,5 millió forintért talált gazdára. A BÁV szakértői kutatták fel a világ egyik legvékonyabb, 1,8 mm vastagságú antik női függő óráját, amely a kikiáltási ár közel négyszereséért, 840 ezer forintért került új gyűjteménybe.

A BÁV 3. Óraaukcióját rekordszámú látogató és nemzetközi érdeklődés övezete. „A minőségi órák iránt folyamatosan növekszik a kereslet, idén az előző évhez képest megduplázódott a licitálók száma. Évről évre a legnagyobb márkák legkeresettebb modelljei mellett igazi ritkaságokat is próbáltunk megszerezni. Szakértőnk nemzetközi kiállításokon és vásárokon, illetve hazai kapcsolatainkon keresztül egy év alatt gyűjti össze a kalapács alá kerülő kollekciót. Úgy gondolom, hogy ebben, a BÁV-ra jellemző alapos előkészítési munkában és szakértői tudásban rejlik az óraaukció sikere” – mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az óraaukció sztárjai egyértelműen a Rolex karórák voltak, köszönhetően annak, hogy a máig családi kézben lévő svájci óramanufaktúra alkotásai rövid- és hosszútávon is jó befektetésnek számítanak.  Az árverés legmagasabb áron elkelt tétele, 9 millió forintos eladási árával, egy vörösarany Rolex Sky-Dweller volt. Az utazók kedvenc, klasszikusan elegáns karórája mellett 6,6 millió forintot fizettek egy sportosabb, de szintén arany Rolex Day-Date-ért. A mai modellek rekordárai mellett a vintage Rolex-ek voltak összességében a licitálók kedvencei. Ezek közül is leginkább az acélszíjas darabokat övezte kitüntetett érdeklődés. A legendás, pilótáknak készült, sokáig a PanAm légitársaság hivatalos órájának számító Rolex GMT-Master II komoly nemzetközi licitharc végén, 3,3 millió forintért talált új tulajdonosra. Sokan utaztak a kifejezetten üzletembereknek szánt, vintage Datejust sorozat női és férfi modelljeire is, ezek jellemzően két- háromszoros áron keltek el. Utóbbiakat bátran hívhatjuk uniszex-nek is, hiszen a néhány évtizeddel ezelőtti luxusmárkák férfi karórái ma éppen a női, avagy éppen uniszex méretnek felelnek meg.  

Maradona, Pelé, Messi vagy éppen Ronaldo kedvenc, minden ízében modern luxusórája, a Hublot Bing Bangje, a nevéhez méltó, 6 millió forintos áron kelt el. Az 1 millió forint feletti kategóriában azonban a Hublot az egyetlen, amely viszonylag friss, 1980-as alapítású. A luxusmodellek között egyértelműen a nagymúltú óramárkák exkluzív darabjait tartották befektetésre érdemesnek a vásárlók. A klasszikus aranyórák, mint a 3,3 milliós Patek Philippe Calatrava vagy 2,4 millió forintos Harry Winston Midnight mellett egyértelműen felértékelődtek a klasszikus designt és technikai innovációt képviselő darabok, mint a Breitling, amelynek a karóráit gyakorlatilag fedélzeti számítógépként használták az amerikai légierő pilótái már az első világháborúban is. A Breitling Chronomat 44 óráért 2,2 millió forintot, míg a 80-as években az iraki légierő által rendelt dupla kijelzős gyűjtői Navitimerért 480 ezer forintot fizettek. A tengeri navigáció úttörőjének számító Ulysee Nardin óráit 50 ország tengerészeténél használták, a Chronométre Marine modell ennek megfelelően1,2 millió forintért kelt el. A Jaeger-LeCoultre, önmagában mérnöki csodának számító örökmozgó asztali órájáért 1,4 millió forintot adtak. A BÁV szakértői által felfedezett, 1,8 mm vastagságú szerkezetével a világ egyik legvékonyabb órájának számító, 200 éves parányi női függőóráért is sok gyűjtő szállt harcba, végül közel négyszeres áron, 840 ezer forintért talált új gyűjteményre.

A búvárok és James Bond kedvenc órája az Omega Seamaster Planet Ocean 1,5 millió forintért kelt el, de ennél a márkánál volt leginkább érezhető a piac klasszikus, vintage modellek felé fordulása, amely mögött a klasszikus design újrafelfedezése mellett befektetési indokok is állnak. A láthatóan nagy presztízsű új modellek még 1 millió forint fölött, a vintage darabok jellemzően a 200-500 ezer Ft közötti, széles közönség által megfizethető értéksávban helyezkednek el. Erre a legjobb példa az Omega Constellation sorozat, amelynek egyik 70-es évekbeli darabját több mint ötszörös áron, 480 ezer forintért vásárolták meg, és minden bizonnyal örömmel viselik az árverést követően.

A vártnál is nagyobb érdeklődés övezte a női karórákat, itt elsősorban Diana hercegnő, Jackie Kennedy vagy éppen Warhol kedvencének számító Cartier Tank modellekért harcoltak, de nagyon népszerűek voltak az Omega és a Rolex női modelljei is. A legmagasabb áron, 1,6 millió forintért a Vacheron Constantin briliánsokkal ékített ékszerórája kelt el.

A BÁV 75. Művészeti aukcióját november 19-20-án rendezi meg, ahol ékszerek és festmények mellett műtárgyakkal is várják az érdeklődőket. (x)

További cikkek
ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

ArtReview Power 100 – 2019 A status quo megkérdőjelezése

2020-02-17

A menetrendet betartva idén november közepén is megjelent a művészeti szcéna szereplőit rangsoroló listák legismertebbje, az ArtReview Power 100-a, és miközben ezt is viták fogják kísérni, a rangsor ezúttal „konszenzusosabbnak” tűnik az elmúlt években közzétetteknél.

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

Milyen műtárgy illik egy hálószobába?

2020-02-12

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.