Részletes keresés

922 millió dolláros bevétellel a Macklowe-gyűjtemény a valaha aukción eladott legértékesebb gyűjteménnyé vált

A 2021. novemberi első árverés 676,1 millió dolláros bevételével együtt a Macklowe-gyűjtemény 65 műve elképesztő, 922,2 millió dolláros bevételt hozott.

Az utóbbi hónapokban az érdeklődő közönség és a művészeti szcéna szereplői hatalmas figyelemmel követték a Macklowe-gyűjteményből származó művek két részletben történő árverését.

A második árverésre május 16-án került sor a New York-i Sotheby's-nél. Az első, 35 tételből álló aukció tavaly novemberben megdöbbentő értékű, 676,1 millió dollárt hozott illetékkel együtt, amellyel az aukciósház 277 éves történetének legnagyobb összegű árverését érte el. A májusi aukción kínált 30 alkotás összesen 208,7 millió dolláros leütési árat ért el, ami pontosan az eladás előtti 167,6-236,4 millió dolláros becslésen belül van (a becslés nem tartalmazza az aukciósház illetékeit).

A két részből álló aukció elsöprő sikere elegendő volt ahhoz, hogy a Macklowe-gyűjtemény bekerüljön a történelemkönyvekbe. A májusi aukció 246,1 millió dollár értékben kelt el, így a gyűjtemény összesített értékesítési eredménye 922,2 millió dollárra emelkedett illetékkel együtt. Ez az összeg Macklowék gyűjteményét a valaha aukción eladott legértékesebb kollekcióvá teszi, megelőzve a Christie's 2018-as, Peggy és David Rockefeller hagyatékából származó művek eladását, amely több árverésen összesen 835,1 millió dollárt ért el.

A végeredmény különösen lenyűgöző volt, figyelembe véve, hogy a Macklowe-gyűjtemény mennyire eltér a művészeti piac pillanatnyilag uralkodó ízlésétől.

Nagyon izzó időket élünk - érzelmileg izzó, politikailag izzó, szociológiailag izzó. Az élet hőmérséklete és tempója nagyon felforrósodott és nagyon felgyorsult, a Macklowe-gyűjtemény pedig annyira hűvös és annyira érzelemmentes - mondta Beverly Schreiber Jacoby tanácsadó az eladás előtt.

Jelenleg a figuratív művészet uralja a piacot, a Macklowe-gyűjtemény pedig inkább a háború utáni modernizmus, az absztrakció és a konceptuális művészet fénykorát képviseli.

Az eredmény kétségtelenül sikert hozott mind a beadóknak - akiket egy keserű válóper részeként köteleztek a műkincsek eladására -, mind a Sotheby's-nak, amely számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a gyűjtemény jól eladható legyen. Az első aukcióhoz hasonlóan a május 16-ai árverésen is az aukciósház minden tétel után pénzügyi garanciát vállalt. Közel kétharmadukra (30-ból 19-re) visszavonhatatlan licit érkezett.

A licitharc ennek ellenére több tételnél is élénk volt, elsősorban a Sotheby's York Avenue-i árverési teremben és telefonon keresztül, a legtöbb esetben a cég amerikai és európai csapatának szakemberein keresztül érkeztek ajánlatok. Az este második tétele, Roy Lichtenstein Mirror #9 (1970) című tondo festménye például négy szakértő és egy, az aukciós teremben tartózkodó férfi közötti licitháborúnak köszönhetően túlszárnyalta a 2 millió dolláros becsértéket. A kép végül 5 millió dolláros leütési áron (6 millió dollár illetékkel együtt) kelt el. A Lichtenstein-alkotás licitálója vitte haza az este utolsó tételét is, Mark Grotjahn Untitled (Black Butterfly over Blue M02G) (2002) című művét 1,2 millió dollárért.

Agnes Martin
Agnes Martin: Early Morning Happiness, 2001. Forrás: The Art Newspaper

Agnes Martin két minimalista vászna - az egyetlen női alkotás a májusi árverésen - szintén olyan licitharcokat váltott ki, amelyek a személyes licitálás visszatérésének volt köszönhető. Az est harmadik tétele, Martin Early Morning Happiness (2001) című műve négy személy közötti licitversenyt eredményezett. Végül 9,8 millió dollárért került eladásra. 11 tétellel később a második Martin került árverésre, az Untitled #11 (1985) című klasszikus Martin-kompozíciót, amely halványszürke alapon vízszintes fehér vonalakból áll, 6,4 millió dollárért vásárolták meg.

Gerhard Richter: Seestück (Seascape), 1975. Forrás: The Art Newspaper

Az este két legnagyobb eredményét a legmagasabb becsértékekkel rendelkező mű hozta, és mindkettő pontosan a becsült értéken belül kelt el. Gerhard Richter Seestück (Seascape) (1985) című festményére, amely egy ködös tengert ábrázol egy részben felhős ég alatt, mindössze két licit érkezett, és a Sotheby's kortárs művészeti vezetőjével, David Galperinnel telefonon beszélő ügyfél vásárolta meg, 26 millió dolláros leütési áron.

Mark Rothko: Untitled, 1960. Forrás: The Art Newspaper

Három tétellel később Mark Rothko Untitled (1960) műve - a művész védjegyének számító négyszögletes, sötétvörös és bordó formákból álló kompozíció, szürkéskék-mályva színű háttérrel - igazi párbajt váltott ki a telefonos licitálók között. Végül egy 41,5 millió dolláros ajánlat győzött.

Az árverés többi része viszonylag kevés meglepetést tartogatott, egyetlen izgalmas momentum kivételével. Sigmar Polke német festő két műve a telefonos ügyfelek közötti élénk licitálási verseny következtében meghaladta a becsült árat, míg a kortárs Anselm Kiefer egyetlen műve, a Des Malers Atelier - Der Rhein (1983, becsült ár: 700 000-1 millió dollár) az este egyik csalódása volt, két licit után 693 000 dollárért kelt el.

Andy Warhol: Self-Portrait, 1986. Forrás: The Art Newspaper

Andy Warholnak, a pop art mesterének három műve is jól teljesített. A nyitó tétel, a Blue Airmail Stamps (1962), amely egy hűvös kék amerikai postai bélyegekből álló lapot ábrázol, 1,05 millió dolláros leütési áron kelt el, míg az élénkpiros Hammer and Sickle (1976) végül 5,3 millió dolláros leütési áron kelt el. Az est legnagyobb méretű és becsült értékű Warhol-kép, a Self-Portrait című mű (1986), amelyet a művész mindössze néhány hónappal halála előtt készített, 18,7 millió dolláros eladási árat ért el.

A Macklowe-gyűjtemény első és második aukciójának top 10 eladása:

A 2021. november 15-ei (első) aukció:

Táblázat  10
Táblázat: műtárgy. com. Adatok: Sotheby’s

A 2022. május 16-ai (második) aukció:

Táblázat 11
Táblázat: műtárgy. com. Adatok: Sotheby’s

 

Forrás: The Art Newspaper

Címlapkép: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
6 pezsdítő kiállítás a forró nyári napokra

6 pezsdítő kiállítás a forró nyári napokra

2022-06-30

A nagy nyári melegben sokszor ki sem mozdulna az ember otthona hűsítő falai közül. Következő kiállításajánlónkban a vibráló színek kaptak főszerepet, ehhez pedig olyan tárlatokat igyekeztünk összegyűjteni, amelyek láto

Műtárgy-kalauz stopposoknak IV. - Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgya

Műtárgy-kalauz stopposoknak IV. - Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgya

2022-06-15

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A júniusi Balaton fókuszunknak megfelelően ezúttal Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgyát mutatjuk be.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.