Részletes keresés

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

Idén is elkészült az UBS és az Art Basel riportja, amely alapján átfogó képet kaphatunk a globális műkereskedelem számainak alakulásáról. A jelentés vizsgálja az aukciósházak, galériák és műkereskedők teljesítményét és az Arts Economics által összegyűjtött adatokat különböző szempontok szerint elemezve. A műtárgy.com az alábbiakban a 2018-as év legfontosabb számait mutatja be a The Art Market 2019 alapján.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

(Kép forrása: UBS)


Míg 2016-ban a műtárgypiac mutatói általános csökkenést jeleztek, addig a 2017-es évben jócskán nőtt a forgalom, 12%-os növekedésről tanúskodtak az adatok, többek között a kiugró aukciós eredményeknek köszönhetően. Ezt az évet a feltöltődő piac és a fokozódó vásárlói bizalom jellemezte. 2018-ban általánosságban véve egy kevésbé optimista, de továbbra is növekedést mutató műtárgypiacot látunk. A 2017-es évhez képest 6%-os növekedéssel zárt a piac, 67,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolítva. Itt tehát egy kisebb mértékű növekedéssel állunk szemben, azonban az összforgalom a 2. legmagasabb 10 éven belül, majdnem eléri a 2014-es, 68,2 milliárdos csúcsot.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A globális műtárgypiac forgalma 2008 és 2018 között (The Art Market 2019)Az eladások száma mindössze 2%-kal nőtt az előző évhez képest, 39,8 millióval mégis a legmagasabb szám 2008 óta. A gazdasági, politikai bizonytalanságok a piac több, kockázatkerülő résztvevőjét a privát eladások és vásárlások felé mozdították, így a műkereskedői és galériás szféra 7%-os növekedést produkált. Az aukciók terén 3%-os növekedést dokumentáltak, amely elsősorban a top tételek körében, tehát a legértékesebb műalkotásoknál volt érzékelhető. A középső, illetve az az alatti kategóriába sorolható műveknél csökkenés figyelhető meg. 2018-ban a globális műtárgypiac forgalmának 46%-át az aukciós szektor bonyolította, ez 1%-os csökkenés az előző évhez képest. A műkereskedők 54%-ot értek el. A két szektor közötti határ az utóbbi években egyre homályosabbá vált, például az aukciósházak által bonyolított priváteladásoknak, illetve az online kereskedelemnek köszönhetően.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A globális műtárgypiac forgalma és tranzakcióinak száma 2008 és 2018 között (The Art Market 2019)A három legnagyobb piac továbbra is az USA, Nagy-Britannia és Kína. Ezen régiók a teljes műtárgypiaci forgalom 84%-át adták 2017-ben, 1%-os növekedést mutatva. Az USA az 1960-as évek óta tölti be a leghangsúlyosabb pozíciót a piacon. 2018-ra 2%-kal növelte előnyét, így a műtárgypiac forgalmának 44%-át bonyolította. A második és harmadik helyezett 2017-hez képest megcserélődött, a Brexitet kísérő, széleskörű bizonytalanságok ellenére Nagy-Britannia megelőzte Kínát, és ismét a 2. helyen végzett 21%-kal, míg Kína 19%-ot szerzett. A negyedik helyezett Franciaország a "dobogósoktól" jócskán leszakadva 6%-on áll.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A globális műtárgypiac forgalmának régiónkénti eloszlása 2018-ban (The Art Market 2019)Az EU a teljes forgalom 32%-áért felelt 2018-ban, ami a legalacsonyabb szám 2008 óta, és még ez is jócskán Nagy-Britanniának köszönhető, nélküle az EU mindössze 11%-ot ért volna el. Az EU-n belül Nagy-Britannia részesedése 66%, Franciaországé 19%, Németországé 4%. Spanyolország, Olaszország, Ausztria és Svédország 1-2% körüli eredményt ért el, a többi európai ország, köztük Magyarország, 4%-on osztoznak.

A 2018-as jelentésből kiderül, hogy a megkérdezett műkereskedők 57%-a csökkent eladásokról számolt be. 2017-ben a kereskedők 28%-a jelentett hasonlóan. A növekedés tekintetében a szám fordított, míg 2017-ben 59%-uk mondta azt, hogy emelkedtek az eladásaik, addig 2018-ban csak 28%-uk. A legnagyobb növekedésről (17%) azok a kereskedők számoltak be, akiknek a forgalma 10 millió és 50 millió dollár között volt, a legrosszabb eredményeket a piac alsóbb rétegéhez tartozó, 250 ezer dollár alatti forgalmat bonyolító műkereskedések hozták, az ő eredményükben 18%-os esés volt tapasztalható. A legfontosabb feladat, különösen a kis forgalmat bonyolító galériák esetében, az új vásárlók bevonzása volt.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A műkereskedők forgalmának változása bevételi kategóriák szerint 2017 és 2018 között (The Art Market 2019)Az aukcióspiac forgalma 2018-ban 29,1 milliárd dollár volt (képző- és iparművészeti, illetve régiségekből származó eladások), ez 3%-os növekedés az előző évhez képest. A három legnagyobb aukcióspiac USA, Kína és Nagy-Britannia, közülük a vezető USA a forgalom 40%-át bonyolította. Az 1 millió dollárt meghaladó tételek ugyan csak az 1%-át teszik ki az elárverezett műalkotásoknak, ugyanakkor a képzőművészeti piac forgalmának 61%-áért felelnek. A háború utáni és a kortárs művészetből származik a képzőművészeti aukciók forgalmának mintegy fele, itt a legsikeresebb művész a 2013-ban elhunyt kínai Zao-Wou-Ki lett, a második helyen Basquiat végzett, őt Warhol, majd Hockney követi a sorban. Az élő művészek aukcióspiaca 23%-ot nőtt 2018-ban, itt az első helyen David Hockney-t találjuk, a másodikon Gerhard Richtert és dobogós lett még Yayoi Kusama. Az élő művészek munkáinak 68%-a 5 ezer dollárnál kevesebbért kelt el az aukciókon. A második legsikeresebb szektor a modern művészeti volt. A legnagyobb forgalmat az aukciósházak közül a Christie's bonyolította, eredményük 6%-ot nőtt 2017-hez képest. Ebben valószínűleg jócskán szerepet játszott a 2017-ben eladott Salvator Mundi keltette szenzáció is.

A 2018-as globális műtárgypiac számokban - további növekedés, de mérsékelten optimista hangulat

 

A legdrágább, aukción értékesített művek a háború utáni és a kortárs művészeti szektorban 2018-ban (The Art Market 2019)A művészeti vásárok 6, az online értékesítés 11%-os forgalomnövekedéssel zárt 2018-ban.

Az utóbbi években egyre erősödött az a tendencia, hogy néhány művész és vállalkozás uralja a forgalmat, annak ellenére, hogy a legtöbb eladás és üzlet a piac középső és alsó hányadába esik. Ez a trend 2018-ban is folytatódott. Könnyen belátható, hogy ennek hosszútávon kedvezőtlen hatásai is lesznek a piacra. Mindaddig, amíg a kereskedők és az aukciósházak el tudják látni a piacot felső kategóriás termékekkel, valószínűsíthető, hogy a növekedés folytatódni fog, de a folyamatos szűkülés miatt egyre kisebb mértékben. A piac fenntartója leginkább egy kis, de rendkívül vagyonos réteg, akiket a külső tényezők, politikai és gazdasági bonyodalmak jócskán befolyásolhatnak - derül ki a jelentésből.

szerző: műtárgy.com
A teljes jelentés letölthető innen.


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Novemberben sincs megállás a hazai aukciós piacon

Novemberben sincs megállás a hazai aukciós piacon

2019-11-11
Már a nagy évvégi hajrá előtt is számos élő és online aukció várja a műgyűjtőket és a műalkotásokba befektetni szándékozókat – adja hírül a műtárgy.com.Megkülönböztetett várakozás előzi meg a Virág Judit Gal
Élj érdekes időkben - kis képes beszámoló a Velencei Biennáléról

Élj érdekes időkben - kis képes beszámoló a Velencei Biennáléról

2019-11-08

November 24-ig látogatható a művészeti világ egyik legfontosabb eseménye, a Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé, mely idén is két helyszínről és 90 nemzeti pavilonnal jelentkezik. Mi is jártunk Velencében, így most innen hozzuk a számunkra legérdekesebb pavilonok és művészek listájá

Gádor István soha nem látott hagyatékát árverezi a BÁV

Gádor István soha nem látott hagyatékát árverezi a BÁV

2019-11-08

A modern magyar kerámia megteremtőjének, Gádor Istvánnak egyedülálló hagyatéka kerül árverésre a BÁV 75. Művészeti aukcióján, november 19-én és 20-án a MOM Kulturális Központban. Az eddig soha nem látott anyagban Gádor István legféltettebb darabjai mellett barátaitól Dési Huber Istvántól, Kmetty Jánostól vagy Scheiber Hugótól kapott festmények is szerepelnek. De ezen felül Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos vagy éppen Mészöly Géza félbevágott képére is licitálhatnak. A műtárgyak között a kivételesen gazdag Zsolnay-anyag mellett izgalmas fegyverkollekció, illetve egy Fabergé kiöntőgarnitúra is Gundel Takács Gábor kalapácsa alá kerül. Az ékszernapon a nagy brilles befektetési ékszerek mellett a sárkány csókjára, a Cartier design nyakékére, és az eddigi legdrágább, 2,5 millió forintról induló, kalocsai hímzéses kortárs magyar ékszerre is licitálhatnak.

Kik a legdrágább magyar művészek az aukciós piacon?

Kik a legdrágább magyar művészek az aukciós piacon?

2019-10-31
A műtárgy.com 2017-ben adta ki először A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházaktól kapott adatok alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek az elmúlt években a magyar m
A hazai fotográfia klasszikusainak művei a kalapács alatt

A hazai fotográfia klasszikusainak művei a kalapács alatt

2019-10-30
A fotográfia egyre kedveltebb célpont a műgyűjtők körében. Ennek több oka is van, az első helyen talán a megfizethetőség szerepel. Az ismert fotóművészek felvételei még mindig olcsóbbak, mint a képzőművészeti alkotáso

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.