Részletes keresés

A Botticelli portré aukciós rekord ára a legdrágább régi mesterek közé emeli a művészt

Sandro Botticelli festménye, ami egy hosszú hajú nemes portréját ábrázolja, 92,2 millió dollárért kelt el a Sotheby’s new york-i aukcióján. A reneszánsz mester munkái közül ez a festmény kelt el a legmagasabb áron.

A festmény, amit az alkotó 1475 körül festhetett, egy nemesembert ábrázol, aki egy szent kör alakú portréját tartja kezében. A művészeti alkotás egyike a Vénusz születéséről és az A tavaszról ismert festő azon három portréjának, amelyek magántulajdonban vannak.

Christopher Apostle, a Sotheby’s new york-i korai művészek festményeivel foglalkozó részlegétől így összegezte a történelmi jelentőségű aukciót: „Ez a festmény nem csupán önmagában kivételes, hanem a szépség eszményének legmagasabb szintű ábrázolása abból a korból, amikor nyugati civilizációnk alapjai megszülettek. A mai nap végkifejlete illő hódolat a festmény előtt, és az előtt, amit képvisel.”

Botticelli alkotása az elhunyt Sheldon Solow ingatlanmilliárdos vagyonának képezte részét, aki a Christie’s-nél vette meg a munkát 1982-ben 810.000 angol fontért.

A január 28-án online élőben közvetített aukción két licitáló küzdött a festmény megszerzéséért. A Sotheby’s nem tette közzé a vevő kilétét, ugyanakkor a The Art Newspaper értesülései szerint a festményt egy orosz kliens vásárolta meg, míg az alullicitáló egy ázsiai gyűjtő volt.

A Sotheby’s a vásár előtt kiállította a festményt Londonban, Dubaiban, Los Angelesben és New Yorkban. A leütési ár a legmagasabb ár volt, amit egy régi mester munkájáért fizettek Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festményének 2017-es eladása óta.

Forrás: The Guardian; The Art Newspaper

További cikkek
Virtuálisan is bejárható kiállításon mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok

Virtuálisan is bejárható kiállításon mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok

2021-03-04

Idén is 26 fiatal képzőművész pályaműveit vonultatja fel a Műcsarnokban a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj ez évi nyerteseinek bemutatkozó kiállítása, amely péntektől virtuális sétán is bejárható.Idén is 26 fiatal képzőművész pályaműveit vonultatja fel a Műcsarnokban a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj ez évi nyerteseinek bemutatkozó kiállítása, amely péntektől virtuális sétán is bejárható.

Orosz avantgárd: eredeti vagy hamis? - Ludwig Múzeum, Köln

Orosz avantgárd: eredeti vagy hamis? - Ludwig Múzeum, Köln

2021-03-02

A múzeumi színtéren sokáig tabunak számított a gyűjtemények kétes eredetiségű műveinek kérdése. Az intézmények – félve a presztízsveszteségtől vagy a sok látogatót vonzó attrakciók elvesztésétől – nem is tettek lépéseket „gyanús” műtárgyaik eredetiségének tisztázására, vagy ha igen – és az érintett művek valóban hamisnak bizonyultak –, a legnagyobb diszkréció mellett távolították el ezeket a falakról és a vitrinekből.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.