Részletes keresés

A fadúctól a neonig - korszakalkotó találmányok a művészet történetében

A művészet fejlődését, alakulását a kezdetektől meghatározta az, hogy milyen technikák és eszközök álltak az alkotók rendelkezésére. Az újabb és újabb fejlesztések, felfedezések a művészet definícióját is tágították. Évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtti innovációk mára nélkülözhetetlen részét képezik az alkotásnak. Az alábbiakban az Artsy nyomán olyan fejlesztéseket mutatunk be, amelyek egyrészt döntően befolyásolták a műtárgyak készítését, másrészt hatással voltak arra is, hogy mit tartunk a művészetnek.

 

Kerámiaégető kemence

A kerámia a művészet egyik legnagyobb múltú és legelterjedtebb formája, ami napjainkban is hódít. Az ősember talán a véletlennek köszönhetően jött rá, hogy az agyag tűzbe téve kiég. Hogy pontosan mikori ez a felfedezés, nem tudni, azonban a legrégebbi ismert kerámiaszobor, a Dolní Věstonice-i Vénusz Kr.e. 29 ezer és 25 ezer között készülhetett. A zárt égetőkemencék az ókori civilizációkban terjedtek el, a görögöknél a két kamrájú kemence volt a jellemző, ami felfelé vezette a füstöt, a római kemencéket csövekkel szerelték fel és egyszerre rengeteg edény tárolására voltak alkalmasak. A Han-dinasztia korában a kínai mesterek megalkották az ún. „sárkány kemencét”, aminek több kamrájuk is volt. Ezekben a kemencékben készültek az első porcelántárgyak, és nekik köszönhető, hogy Kína a kerámiakészítés központja lett. Az általuk kifejlesztett kemence világszerte elterjedt. 1920-ban egy svájci cég, a Brown-Boveri Ltd. jött elő az elektromos kemencékkel, amelyek kisebbek, könnyebben szállíthatóak és biztonságosabbak is.

Dolní Věstonice-i Vénusz Kr.e. 29 ezer - 25 ezer

 

Festett üveg

A festett üveg fogalmát elsősorban a gótikus katedrálisokkal kapcsoljuk össze, a gyökerei valószínűleg az ókori Egyiptomba nyúlnak vissza, ahol Kr.e. 2700 körül készülhetett az első, ember-alkotta üveg. A legrégebbi ismert, több színnel festett üvegablak Angliában, a Szent Pál kolostorból került elő, készítését 686-ra teszik. A muszlimok a 8. századra szintén készítettek festett üveget, ezt bizonyítják a perzsa Jabir ibn Hayyan írásai, amelyekben 46 üvegszínezési eljárást ismertet. A középkori Európában a festett üveg egyszerre volt kifinomult művészeti forma és a vallás szolgálatába állított eszköz. A legrégebbi, figurális, Krisztust ábrázoló üveg a 10. századból származik, a németországi Lorschi Apátság területén került elő. A festett üveg a 19. századi Amerikában élte reneszánszát, Tiffany szecessziós lámpáinak és John La Farge opálfényű üvegablakainak köszönhetően. A 20. században Matisse, Theo van Doesburg és Judy Chicago is próbálkozott a technikával.

Üvegablak, Chartres, északi kereszthajó

Hazai kutatások szerint a legrégebbi európai festett ablaktöredékek Zalavárról származnak, ahol az 1980-as években 9, figurális, latin felirat töredékeit tartalmazó üvegdarab került elő, az összeépítésükhöz szükséges ólomsíntöredékekkel együtt. A leghíresebb magyar festett üvegablakok Róth Miksa nevéhez fűződnek.

 

Fadúcos nyomtatás

A Tang-dinasztia bővelkedett a művészeti újításokban, ezek közül az egyik legjelentősebb a fadúcos - / táblanyomtatás feltalálása volt. A technikát eredetileg buddhista szövegek sokszorosítására használták. A legkorábbi ismert nyomtatott illusztráció 868-ból, a Gyémánt Szútrából származik. A Szung-dinasztiában terjedt el a kéttónusú nyomtatás, a 14. században, a Ming-dinasztiában pedig már többszínű nyomatok is készültek, több dúc használatával. Ekkortájt érkezett a technika Európába, ahol a 15. és a 16. században olyan nagynevű művészek, mint például Dürer, monokróm fametszeteket készítettek. Japánban a 17-18. századra elterjedtté váltak a minden színben pompázó nyomatok, amelyek az ún. ukijo-e stílusban készültek. A műfaj leghíresebb darabja Hokuszai A nagy hullám Kanagavánál c. alkotása a 19. század első feléből.

Kacusika Hokuszai, A nagy hullám Kanagavánál, 1930 k.

 

Festőpaletta

A festőpaletta feltalálása sokkal kényelmesebb és gyorsabb alkotást tett lehetővé. Első említése Giovanni Boccaccio 14. századi, De Mulieribus Claris című, híres történelmi és mitológiai nőkről írt művéből származik.Valószínűleg a 16. századra terjedt el a ma ismert, jellegzetes forma.

Illusztráció Giovanni Boccaccio De Mulieribus Claris c. művéből, 14. sz.

 

Vászon

A 14. századi Itáliában a fatábla olcsóbb alternatívájaként mutatták be a vásznat, és habár a simább felszín és az olcsóbb ár mára a legnépszerűbb hordozóvá tették a vásznat, évtizedekre, évszázadokra volt szükség ahhoz, hogy igazán elterjedtté váljon. A reneszánsz idején a vászonképek főként szekuláris témákat ábrázoltak és magánvillákban, nyári lakokban lógtak. Botticelli híres Vénusz születése c. vászonra készült festménye a Mediciek toszkán villájába, a Villa di Castello-ba készült.

Peter Paul Rubens és műhelye, Farkas és rókavadázsat, 1616 k.

A 16. századra az itáliai mesterek és megrendelőik rájöttek, hogy a fa hordozó miatt a műalkotások ki vannak téve a pusztulásnak. A legjobb minőségű vásznak Velencében készültek, onnan terjedtek el Észak-Európában is. Rubens első kísérlete a hordozóval az 1616-os Farkas és rókavadászat c. kép, ami segítette a vászon népszerűsítését a flamand festők körében. A 20. századra a vászon a kísérletezés és a pusztítás tárgya lett. Lucio Fontana az 1940-es évektől késsel esett neki a vásznainak.

 

Kamera

Az első kamerát, a camera obscurát már az ókori tudósok is ismerték, az eszköz azonban nem volt képes a kép rögzítésére. Nicéphore Niépce, francia amatőr tudós nevéhez fűződik az első, 8 óra alatt rögzített felvétel, az 1827-es Kilátás a dolgozószobából. Munkatársa, Louis Daguerre nevéhez kötődik a közösen kikísérletezett eljárás, a dagerrotípia készítése. Talbot 1840-ben ismerteti a pozitív/negatív technikát, amelyet talotípiának nevez.

Joseph Nicéphore Niépce, Kilátás a dolgozószobából, 1826-1827 k.

Az Eastman Kodak Company fejlesztette ki 1887-ben a celluloid filmet és dobta piacra 1888-ban a hobbifotósok számára is elérhető gépet. Az 1930-as években mutatják be az első színes felvételt, az első Polaroidot 1947-ben. A digitális kamerák térhódítása az 1990-es években kezdődött. Habár a fotográfia készítését rengeteg kísérletezés és új találmány előzte meg, mint művészeti ág, nagyon sokáig ambivalens volt a helyzete, napjainkra viszont megerősödni látszik. Csörgő Attila, kortárs képzőművész saját kamerát fejlesztett ki, az Orange Space Camerát, ami lassan körbeforogva rögzíti maga körül a teret egy spirális szalagra, amit feltekerve egy gömböt kapunk.

 

Festéktubus

A festéktubus feltalálása egy amerikai portréfestő, John Goffe Rand nevéhez fűződik, aki az 1840-es években Londonban élt. Ekkoriban a festéket üvegben vagy disznóhólyagban tárolták, így a színek szállítása és frissen tartása nehézkes volt. 1841-ben Rand előállt forradalmi újításával, a fémből készült tubussal, amelynek óriási jelentősége volt például az impresszionizmus alakulásában. Renoir ki is jelentette: „a tubusban lévő színek nélkül…nem lenne impresszionizmus.”

Claude Manet, A felkelő nap impressziója, 1872

1904-ben a brit William Winsor visszacsavarható kupakot készített a tubushoz, ami lehetővé tette a festék későbbi felhasználását is.

 

Írógép

Az első mechanikus írógépek 1714-re datálhatók, a modern QWETRY  billentyűzetet 1868-ban mutatták be Amerikában. Az írógépek azonban nehezek és nem túl felhasználóbarátak voltak, egészen addig, amíg az IBM piacra nem dobta az ún. Selectric írógépet 1961-ben. A konceptuális művészet alkotóit megragadták az írógépben rejlő lehetőségek. Különösen Joseph Kosuth, amerikai művész volt nyitott az új műfajra. Szótár-munkái, az Art as Idea, Idea sorozat egyrészt alátámasztják Kosuth azon elgondolását, hogy a művészetről szóló írás azonos a művészettel, másrészt megkérdőjelezik azt az évszázadok óta fennálló nézetet, miszerint a műalkotásnak közvetlenül a művész kezétől kell származnia.

Joseph Kosuth, One and Three Chairs, 1965

Külön csoportot alkotnak azok a munkák, amelyek utánozni próbálják az írógép precíz betűit, például Ed Ruscha olaj vásznon (oil-on-canvas), OOF munkái. Ruscha volt az egyik készítője a Royal Road Test című, 1967-es  művészkönyvnek is, amelyben fotók vannak, amiken a művész és két társa egy Royal típusú, vintage írógépet hajítanak ki egy autóból. Ed Ruscha 1980-ban megalkotta a saját betűtípusát (Boy Scout Utility Modern) is, ami az egész életművét végigkíséri.

 

Neon és fluoreszkáló fénycsövek

A 20. század második felétől kezdve a neon és a fluroeszkálás egyre elterjedtebbé vált a múzeumi gyűjteményekben, sőt, mozgalom is épül rájuk, a Light and Space. Az első neonlámpát 1902-ben készítette egy francia mérnök, Georges Claude, az első fluoreszkáló lámpát pedig 1926-ban a német Edmund Germer. Először Gyula Košice használta a neont művészetében, olyan munkákban, mint például az 1946-os Estructura lumínica Madí 6.  A 60-as és 70-es években Dan Flavin, Robert Irwin és Bruce Neuman a neont és a fluoreszkálást a klasszikus művészettel ötvözték, ezek a munkák még instrumentálisak voltak. Mára már olyan munkák születnek, ahol a fény határozza meg és formálja a teret. Ezeknek a munkáknak bizonyos múzeumok, mint például a kaliforniai Museum of Neon Art állandó helyet biztosítanak.

James Turrell installáció

Várnai Gyula a 2017-es Velencei Biennáléra készített Neonbéke című munkájában egy, a gyerekkorából ismert, dunaújvárosi neoninstallációt alkotott újra.

 

 

Forrás: Artsy

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.