Részletes keresés

A HABSBURG-AJAKTÓL AZ INFÁNSNŐ PROFILKÉPÉIG

A blockbuster kiállítások legnagyobb átka, hogy akkor is látni kell, ha alig lehet a művek közelébe férkőzni - legfeljebb egy kicsit többet időzik az ember a múzeumban, kivárja, amíg tisztább lesz a tér a következő kép előtt. Nem, most nem a budapesti Rembrandtról lesz szó, hanem a bécsi Velázquezről. Kiváló tárlatvezetővel jártunk ott, a mindig szellemes MNG-s Gimesy Péterrel.

 

Nem nagy kiállítás ez, öt terem a Kunsthistorisches Museumban, bekötve az állandó kiállítás két részlege közé, de ebben az öt teremben annyian vannak, ahány ember a múzeum egyéb tereiben elosztva is sok lenne. Az érdeklődés érthető, hiszen az ismertető szerint ez az első Velasquez kiállítás német nyelvterületen, ráadásul számos mű a Habsburg-dinasztia tagjait ábrázolja, nem véletlen, hogy a Pradón kívül itt őrzik a legtöbb portrét a spanyol mestertől. Örömmel konstatáltuk, hogy minden teremben hallottunk magyar beszédet, a mi kis csoportunkhoz is csatlakoztak időnként néhányan, hiszen az MNG-s Múzeum+-ok legendás tárlatvezetője, Gimesy Péter tartott nekünk okos, egyben szórakoztató gyorstalpalót Velázquezről. Megtudtuk, hogy a villámkarrierben szerepet játszott, hogy a művész apósa volt a "főcenzor", hogy egy bukott író, a homoszexuálisnak tartott Luis de Gongora portréjával keltette fel a madridi udvar figyelmét, és hogy a IV. Fülöpről készült első portréja azért ilyen kicsi, mert az uralkodó mindössze fél napot volt hajlandó modellt ülni. Viszont itt megszemlélhetők azok a bizonyos Habsburg-ajkak, a belterjes házasságok átkai (például: Fülöp második felesége saját unokahúga volt, korán elhunyt fiának a jegyese) - az egyéb átkok mellett.

muzeumcafe_postr_khm_balthasar_carlos_600px_400

 

Azért vannak (szoknyás) törpék a családi csoportképeken, mert a legenda szerint elűzik a bajt, és azért készült annyi portré az infánsnőről, mert ezt küldték tovább a potenciális kérőknek - vagyis ez volt Margit "profilképe". Az egyik csoportképen a háttérben egy Rubens-kép is felsejlik: a két művész jó kapcsolatban volt, ám riválisai is voltak egymásnak. Velázquez hiába készítette portrék sokaságát az uralkodócsaládról, főállásban többek között ajtónálló és a királyi ruhatár őre volt, a festőket akkoriban nem tartották művésznek (csak a muzsikusokat és a költőket), így halála után sem festőként, hanem az udvar egyik figurájaként gyászolták. Az Itáliában eltöltött két év valódi felüdülés volt számára (persze, hiszen a Villa Mediciben lakott), itt ismerkedett meg a szobrász Berninivel és festő Poussinnel, innen ered a mitológiai témák iránti érdeklődése. Ekkor készült nevezetes portréja Ince pápáról, amelyet Francis Bacon feldolgozásai is halhatatlanná tettek - sajnos sem az eredeti, sem a feldolgozások nem láthatók Bécsben. (És Picasso Las Meninas-sorozatát is hozzáképzeljük.) Itt van viszont Valenciából Velázquez egyetlen bizonyosnak tekintett önarcképe, azzal a bajusszal, amely egy évszázadokkal későbbi spanyol mester, Salvador Dalí bajuszát ihlette.

Mivel a kiállítás február 15-ig látható, még érdemes elindulni, ha elolvad a hó arrafelé…

 

muzeumcafe.postr.hu

  

Fotó: Diego Velázquez: Baltazár lóháton, 1645, részlet (Forrás: Kunsthistorisches Museum)

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.