Részletes keresés

A héten indul a neves kortárs kiállítás Budapesten

Az ART MARKET BUDAPEST idén 6. alkalommal nyitja meg a kapuit így október 13-16 között Budapest a régió képzőművészeti fővárosává válik. A 2011-ben indult kortárs művészeti vásár mára már nemzetközi színvonalat és minőséget garantál az idén bemutatkozó közel 20 országból érkező 100 kiállítójával. Amennyiben nem csukott szemmel szeretnénk tapogatózni a kortárs szcénában, akkor ez egy nagybetűs KÖTELEZŐ program - a műtárgy.com ajánlásával.

A vásár célkitűzései között főszerepet játszik a kultúra teremtésének, az új felfedezésének és bemutatásának gondolata, elérhetővé és testközelivé tenni a kortárs művészetet. Jól példázza ezt, hogy az ART MARKET BUDAPEST-re való belépés ingyenes, ami egy egyedülálló jelenség a hasonló színvonalú vásárok közegében. A szervezett tárlatvezetések, szakmai beszélgetések, programok is azt a célt szolgálják, hogy minél alaposabban megismerkedhessünk a művészet különböző aspektusaival és a kiállított művekkel.

A héten indul a neves kortárs kiállítás Budapesten


Részelt a 2015-ös vásárról; Forrás


A vásár Kelet-Európa legjelentősebb művészeti vására és a tengerentúlról érkezőknek belépő az európai piacra, emellett 2014-ben létrejött egy önálló kiállítási szekció ART PHOTO BUDAPEST néven, amely a hagyományos helyszínnek tekinthető Millenárison belül külön épület részt kapott, így is hangsúlyozva a jelentőségét. Az Art Photo Budapest Közép és Kelet Europa egyetlen fotóművészeti vására is egyben. Ledényi Attila igazgató különösen fontosnak tartja a fotóművészet körüli sztereotípiák lebontását és Budapest, mint Európa fotóművészeti fővárosának felélesztését. Ez a vágy erősen megalapozott, hiszen a fotóművészetet nagyban befolyásoló huszadik századi mesterek, mint Brassai, André Kertész, Robert Capa és Moholy-Nagy László is magyar származásúak.

A héten indul a neves kortárs kiállítás Budapesten


Balról: Gideon Mendel: Florence Abraham, Fulladó világ: Elmerült portrék. Nigéria, 2012; Forrás, Gideon Mendel: Névtelen (kezek), HIV: Keretezett AIDS. Mozambik; Forrás


A hétvége egyik sztárművész vendége Gideon Mendel lesz. A társadalmi és globális problémákra nagyon érzékeny és azokra reflektáló világhírű Dél-afrikai fotós, a New York-i Axis Galéria művészeként érkezik. Az 1997-ben alapított galéria különlegessége, hogy kizárólag afrikai művészekkel foglalkozik. Afrika kortárs művészete egy izgalmas és még felfedezésre váró terület, amiben az ART MARKET BUDAPEST elsők között kíván részt venni, olyan vendégekkel, mint például a SO Namibia namíbiai művész kollektíva.

A héten indul a neves kortárs kiállítás Budapesten


Balról: CHIM (David Seymour): Menekült gyerekek az ágyban. Görögország, 1948; Forrás, CHIM (David Seymour): Három katona újságot olvas az ágyún ülve. Menorca, 1938; Forrás



A vásárnak minden évben fókusz pontjául szolgál egy ország, egy város vagy akár egy régió. Idén Lengyelország kerül a középpontba. A POLISH(ed) fesztivál keretein belül különböző szatelit programokat is lesznek. A belvárosi Deák 17 Galériában CHIM (David Seymour) művésznéven ismert lengyel származású fotóművész New Yorkból érkező kiállítása lesz megtekinthető, ami a "Children of War" címet viseli. Érdemes tudni, hogy háborús felvételeivel, Robert Capa barátjaként és a Magnum Photos társalapítójaként írta be magát a művészet történetébe. Az A38 hajó kiállítóterében, pedig Cezary Pieczynski lengyel gyűjtő magángyűjteményéből összeállított fotóválogatás lesz látható.

A héten indul a neves kortárs kiállítás Budapesten


Magdalena Abakanowicz: Tömeg és egyén vedutája.Velence, 2015. Fotó: Alessandra-Chemollo; Forrás



A Lengyel összefüggést erősítve idén a Millenáris területén létrehozott szoborpark (sCULTURE) teljes anyaga a Lengyel Szobrászati Központ gyűjteményéből került kiválogatásra, ennek kapcsán találkozhatunk egy másik különleges vendéggel Magdalena Abakanowicz-cal. Abakanowicz a lengyel képzőművészet, nemzetközi színteret is meghatározó alakja. Már a 60-as években megkérdőjelezte a tömegirányzatokat, és következetesen saját vízióját, a tudatalattijában megjelenő formáit alkotta meg.

A héten indul a neves kortárs kiállítás Budapesten


Balról: Lakatos Renáta; Forrás és Varga Máté; Forrás munkái


A vásár társadalmi szerepvállalásának egyik fontos momentuma az Autistic Art Alapítvány művészeti programja, amelyben autista lakóotthonokban élő fiatalok vesznek részt. A foglalkozásokon készült rajzokra épül az alapítvány tulajdonában lévő Autistic Art designmárka, amelynek eladásaiból lakó otthonokat támogatnak. Az Art Market Budapest 2016 keretében látható Monofocus kiállítás címválasztása az autista alkotók attitűdjére és gondolkodásmódjára utal, arra az egyfókuszúságra, amely egyrészt kizárja a világból érkező elviselhetetlen ingereket, másrészt a kényszeres ismétlés révén fantasztikus művészi minőséget eredményeznek.

A héten indul a neves kortárs kiállítás Budapesten


Részlet a 2015-ös vásárról; Forrás


Az ART FROM BERLIN PROGRAM idén is visszatérés Budapestre. Ezzel a város, a vásár művészeti fontosságát egy lapon említve Szöullal, Isztambullal, Miamival és New Yorkkal. Ennek és annak a ténynek köszönhetően, hogy az ART MARKET BUDAPEST a kortárs német képzőművészet egyik legerősebb platformja, a Német Követség védnöksége alatt létrejött egy Magyarországi Német Művészeti Alap, amelyhez csatlakozott a B.Braun és az E-on is. Az alap által kiválasztott és megvásárolt műalkotások egy intézmény részére kerülnek felajánlásra.

Természetesen a nemzetközi programokon, kiállítókon túl minden jelentős magyar galéria képviselteti magát a 2016-os ART MARKET BUDAPESTEN. A résztvevő galériák névsora itt olvasható.

Szerző: Bárdi Sára, műtárgy.com...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.