Részletes keresés

A legdrágább élő és nem élő magyar művészek névsora – a műtárgy.com közzétette új ranglistáit A magyar művészek aukciós piaca c. kiadványban

A műtárgy.com immár harmadik alkalommal, 2021. november 10-én adta ki A magyar művészek aukciós piaca c. kiadványt. A 2020-as és 2021 félévi adatokkal frissített, több mint 50 ezer tételből álló műkereskedelmi adatbázisunk kivonata a magyar művészek aukciós teljesítményét elemzi a hazai és a nemzetközi aukciókon.

Az elemzések mellett az alábbi toplistákat tartalmazza a friss kiadvány:

  • Top 50 legdrágább, nem élő magyar művész rangsora
  • Top 20 legdrágább, élő magyar művész rangsora
  • Top 5 legdrágább női magyar művész
  • Top 100 legdrágább hazai és nemzetközi aukción eladott magyar műalkotás
  • Top 100 legdrágább hazai aukción eladott magyar műalkotás
  • Top 20 legdrágább élő művész hazai és nemzetközi aukción eladott műalkotása

A nem élő művészek piacán vizsgálva elmondható, hogy az elmúlt években tapasztalt visszaesés 2021 első felének eredményei alapján megfordulni látszik, több magyar művész alkotása is kiemelkedő árat ért el a vizsgált időszakban a hazai és a nemzetközi aukciókon egyaránt. A forgalombővülés különösen az élő művészek aukciós piacán szembetűnő; 2021 első felében az aukciós eredmények túlszárnyalták a 262 millió forintot, amely várhatóan a tavalyi közel 40%-os bővülésnél is nagyobb növekedést fog eredményezni az aukciós piac ezen szektorában.  Az elemzések alapján a magyar aukciós piac összértéke 2020-ban – a nem élő és élő művészek piacát összegezve, a hazai és nemzetközi aukciós eredményeket is beleszámítva – megközelítőleg 6 milliárd forint volt.

A legdrágább nem élő magyar művészek rangsorának élén – 2021 első felére vonatkozó aukciós eredmények alapján – Vasarely Victor és Hantai Simon állnak. Rippl-Rónai József a 3. helyre került, a 2021 első felévében 220 millió forintért eladott Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című alkotásának köszönhetően. 2021 első fele különösen sikeres volt továbbá Bortnyik Sándor számára, akinek Géplovag című alkotása 150 millió forintért kelt el, ezzel 2021 első felében elért összesített eredményei túlszárnyalták az elmúlt 10 évi eladásait.

A Top 10 nem élő magyar művész rangsora a 2021 első felére vonatkozó aukciós eredményeik alapján (részlet)

mutargy nem elo

A Top 10 legdrágább, élő magyar művész rangsorát – 2021 első felének aukciós eredményei alapján – sorrendben Bak Imre, Keserü Ilona és Nádler István vezetik. Keserü Ilona mesterműve, a Marilyn és a tenger 55 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria és Aukciósházban, így a művész a 2. helyre került a rangsorban 2021 első felében. A lista élén pedig Bak Imre áll, akinek több alkotása is kiemelkedő áron kelt el 2021 első felében: Geometrikus kalligráfia (amely egyébként a 2. helyet foglalja el a legdrágábban eladott tételek rangsorában) és Csontváry címmel.

A Top 10 élő magyar művész rangsora a 2021 első felére vonatkozó aukciós eredményeik alapján

mutargy elo

Az előző évekhez hasonlóan az elemzés külön kitér az élő magyar női művészek rangsorára a 2011-2020 közötti időszak aukciós eredményei alapján. A lista első helyén Keserü Ilona áll, őt követi Molnár Vera és Ackermann Rita.

Élő magyar női művészek rangsora aukciós eredményeik alapján (2011-2020 közötti időszak eredményei alapján)

mutargy noi

A teljes piacot vizsgálva látható, hogy az aukciós összérték szerint egyértelműen a festmények uralják a piacot – az érték több mint 80%-át adják-, míg az eladott tételek számát tekintve a sokszorosított grafikák és rajzok a festményekhez hasonló arányban szerepeltek.

További toplisták, rangsorok és adatsorok megtalálhatóak A magyar művészek aukciós piaca c. kiadványban, amely az alábbi linken megrendelhető:

https://tickets.funcode.hu/event/a-magyar-m-v-szek-aukci-s-piaca-c-kiadv-ny?fbclid=IwAR0HGGiu_uBQEOVTn2KlCT7NHdb4QhxtnIwmvTEKOEIGUfAKmd8jaPo3LW0

Forrás: műtárgy.com

Címlapkép: Keserü Ilona, Marilyn és a tenger, 1987, Virág Judit Galéria és Aukciósház


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.