Részletes keresés

A legdrágább magyar fotográfusok a nemzetközi aukciós eredmények tükrében

Műtárgykereskedelemre, aukciókra, aukciós rekordokra gondolva általában a festészet jut egyből eszünkbe, holott a kínálat – szerencsére – sokkal színesebb. Itt van mindjárt például a fotográfia, amely egyre népszerűbbé és keresettebbé válik a gyűjtők körében. A fotó már csak azért is számot tarthat az érdeklődésünkre, mert sok magyar származású fotográfus futott be meggyőző nemzetközi karriert és tett szert világhírnévre. Mégis, néhány ismert alkotó egy-két rekordot elérő művén túl kevéssé ismerjük a magyar fotóművészek aukciós piacának számait. Éppen ezért, a 2019 novemberében megjelenő és a Műtárgybefektetési Konferencián bemutatott A magyar művészek aukciós piaca című kiadványában a műtárgy.com több mint 150 fotóművész eladási eredményeinek elemzésével külön fejezetet szentelt a magyar fotóművészek aukciós piacának.

Az adatokból kitűnik, hogy az utóbbi tíz év során a magyar fotóművészek árverések szempontjából legeredményesebb éve 2014 volt, amikor is közel 1 milliárd forint volt az aukciókon értékesített munkák összege.  A kiadványban szerepel a 2008 és 2018 közötti Top20 magyar fotóművész aukciós eredményeit, a 2019 első felének aukciós eredményei alapján Top15 magyar fotóművész rangsorát, valamint a magyar fotóművészek Top50 eladott műalkotását tartalmazó lista. A gyűjtésből kiderült, hogy a magyar fotóművészek legfontosabb piaca az Egyesült Államok, amely a teljes aukciós forgalom 62%-át teszi ki, Magyarország pedig kevesebb mint 1%-át. Talán kevésbé meglepő, hogy mindhárom lista élén Moholy-Nagy László végzett.

mttt
A Top20 magyar fotóművész aukciós eredményei 2008 és 2018 között. A műtárgy.com gyűjtése, forrás: A magyar művészek aukciós piaca, műtárgy.com 2019.

Az alábbiakban egy itthon kevésbé ismert, ám a XX. századi magyar fotográfia egy kiemelkedő alkotójának munkásságára szeretnénk felhívni a figyelmet, aki a Top20 magyar fotóművész aukciós eredményei 2008 és 2018 között elnevezésű listán a 18. helyen szerepel, 4,7 millió forintos forgalommal és 13 darab eladott tétellel.

Dr. Szász János (1925-2005) neve és művei külföldön valószínűleg jobban ismertek, mint idehaza, annak ellenére, hogy a 2005-ben elhunyt művész azon kevés, külföldi sikereket elérő magyar fotográfusok közé tartozott, akik itthon éltek és alkottak. A pécsi származású művész jogi diplomát szerzett, édesapja katonai rangja miatt azonban nem mehetett jogi pályára. Fotószakiskolát végzett, majd kirakatrendezőnek és grafikusnak tanult, és két utóbbi szakmájában kezdett el dolgozni. Később a Pécsi Tervnél az építkezéseket kellett dokumentálnia, ő azonban puszta dokumentációnál többre törekedett, művészi fotókat készített.

Auditorium, 1970 - Balázs Szász
Auditorium 1958. 30 x 40 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, félig fényes papíron

Grafikusi képzettségének nyomait fotográfiáin is láthatjuk. Erőteljes kontúrok és magas kontrasztok jellemzők rájuk, olyannyira, hogy egyes alkotásai már-már szénrajzoknak tűnnek.  A téli táj, a Balaton, a Pécs melletti vidék, az épített környezet, valamint az ember és a természet viszonya mind megjelennek a munkásságában. A népi építőművészetben letisztultságot talált, a Népi építészetünk nyomában című kötetéért 1976-ban Szép Könyv-díjat kapott.

Bemegye-e? 1971. k 18 x 24 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, fényes papíron

Fontos volt számára, hogy előhívást is a kreatív folyamat szerves részeként kezelte, beleavatkozott a folyamatba. Szabadon kísérletezett, ecsettel, szivaccsal és az általa kifejlesztett kémiai adalékkal. Ennek köszönhető képei festői megjelenése, valamint az, hogy nincs két egyforma vintázs.

vasarnap_szazs
Vasárnap 1970. 18x24 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, fényes papíron

Látásromlása után a fiatal fényképészeket tanította, megszervezte az Országos Középiskolai Fotópályázatot, valamint a Mecsek Fotóklub életében is aktív szerepet vállalt. Halála után hagyatéka a család és a SosemArt Alapítvány tevékenységének köszönhetően került a napvilágra. Több külföldi nagyvárosban rendeztek életműkiállításokat a munkáiból, Budapesten a hagyaték a Supermarket Galériában mutatkozott be. Képeivel a San Franciscó-i Robert Koch Gallery, a berlini Hiltawsky Galerie és a londoni Eric Franck Fine Arts kezdett foglalkozni. Fotográfiái nemzetközi aukciókon jól szerepelnek, 2017-ben a Sotheby’s fotóaukcióján kelt el egy vintázs fotója. Magyarországon az Art Advisory Budapest-nél érhetőek el Szász vintázs fotói.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.