Részletes keresés

A legdrágább nyugati művész a Távol-Keleten – A Basquiat-árverés eredményei

Március 23-án megdőlt az egy nyugati művész egy munkájáért a Távol-Keleten kifizetett legmagasabb árverési leütés rekordja. A Christie’s szakértői ezt az eredményt várták Jean-Michel Basquiat Warrior (Harcos) című képétől a cég március 23-án megrendezésre kerülő hongkongi árverésén, aminek pontos elnevezése We Are All Warriors – The Basquiat Auction (Mindannyian harcosok vagyunk – Basquiat-árverés) volt. A ház a tegnapi napon 41,8 millió amerikai dollárért adta el a festményt.

Jean-Michel Basquiat (1960–1988) 1982-ben, életművének legsikeresebb évében, a falapra akrillal festett, majd spray-vel is „megfújt” technikával készítette el Harcos című alkotását. A festményt Basquiat legjobb munkájának tartják, a La Hara és az Irony of Negro Policeman című képeivel együtt szokták emlegetni. A Christie’s így írta le a műalkotást: „Egy erős és hatalmas harcos ezüst kardot forgat és szúrós tekintettel félemlíti meg ellenfelét. A Jézus Krisztushoz hasonlító gladiátor hangsúlyos téma volt Basquiat számára, amit az is mutat, hogy a művész számos vázlatában megjelenik ez az alak.”

Jean-Michel Basquiat: Harcos (részlet) – forrás: Christie’s

A festmény kiállítási története is megalapozta a magas leütési árat. A műalkotást először 1983-ban állították ki a tokiói Akira Ikeda galériában, azóta pedig számos kiemelkedő kiállításon jelent meg a világ körül. Legutóbb a 2019-ben a New York-i The Brandt Foundation Art Study Centerben megrendezett Jean-Michel Basquiat-kiállítás fő attrakciójaként szolgált.

A Christie’s tavaly decemberi hongkongi aukciója (20th Century / 21st Century Art Sale) a cég valaha volt legmagasabb összeget hozó ázsiai árverése volt. Ennek az eredménynek az ismeretében is számítottak arra, hogy a Harcosra is nagy számban fognak licitálni az ázsiai gyűjtők. A Harcos legutoljára 2012 júniusában fordult meg a műtárgypiacon: akkor Londonban a Sotheby’s árulta, és végül 5.585.250 fontért (8.705.729 dollár) kelt el.

A művész mindeddig legdrágábban elkelt munkája egy ugyancsak 1982-ben készített Untitled, vagyis Cím nélküli kép, amelyért 2017 májusában a Sotheby’s New York-i árverésén Yusaku Maezawa – 60 millió dolláros becsértéket követően – 110.487.500 dollárt (30,500 milliárd forint) fizetett. Ez a kép ezzel a vásárlással nemcsak Basquiat legdrágább munkája lett, de egyúttal a valaha aukción elkelt amerikai művész, illetve fekete művész által készített legdrágább műalkotás is.

Jean-Michel Basquiat: Cím nélkül – forrás: Sotheby’s

Ezzel az eladással Basquiat lett az a nyugati művész, akinek egy munkája a legmagasabb áron kelt el egy távol-keleti árverésen. Ezt a címet eddig a német Gerhard Richter egy absztrakt kompozíciója tartotta, amelyért 2020 júliusában Hongkongban 214.631.000 hongkongi dollárt (29.283.854 amerikai dollár) fizettek.

Forrás: Papageno.hu, 美術手帳 (bijutsutecho.com), artnet


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.