Részletes keresés

A legjobb hat kiállítás, amit érdemes megnézni húsvétkor

Húsvétkor talán kicsit több szabadidőnk van, amit a családunkkal, barátainkkal tölthetünk. És mi lehetne jobb szabadidős program, mint megnézni egy jó kiállítást? A műtárgy.com ezért hat kiváló kiállítást ajánl a húsvéti hosszúhétvégére. A kiállításokat az ország különböző pontjairól válogattuk, így négy budapesti, két balatonfüredi és egy szentendrei található közöttük. Ahogy a helyszínek, úgy a témák is változatosak: van közöttük kortárs magyar, orosz avantgárd és német reneszánsz is. Ami azonban közös mind a hat tárlatban, hogy nyugodt szívvel ajánljuk őket!



A művészet forradalma. Orosz avantgárd az 1910-1920-as években, Magyar Nemzeti Galéria

A Nemzeti Galéria nagyszabású kiállítása a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum avantgárd gyűjteményének csúcsdarabjaiból válogatva mutatja meg, hogy miért tartják az orosz avantgárd művészet világszinten is az egyik legjelentősebbnek. A kiállításon olyan művészek alkotásai vannak kiállítva, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, Alekszandr Rodcsenko, El Liszickij vagy Natalja Goncsarova, akiknek a műveikkel a magyar közgyűjteményekben nagyon ritkán találkozhatunk.

A legjobb hat kiállítás, amit érdemes megnézni húsvétkor


Kazimir Malevics: Szuprematizmus, 1915 © Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum


Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák, Francia Intézet

A Francia Intézet a Frankofón Fesztivál keretében mutatja be a Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák című kiállítást, melyben Vasarely talán a legmaradandóbbnak bizonyult műfajára, a sokszorosított műalkotásokra koncentrál. Vasarely célja az volt, hogy a művészete minél többek számára váljon elérhető áron megvásárolhatóvá, ezért is használta ilyen gyakran ezeket a technikákat.

A legjobb hat kiállítás, amit érdemes megnézni húsvétkor




Regős István Fényjátéktér című kiállítása, Szentendre, Ferenczy Múzeum

Március 24-én nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumban Regős István Fényjátéktér című kiállítása. A szentendrei művész festményeinek hangulata egyszerre groteszk és szürrealista, képi világa megidézi Magritte-ot, Anna Margitot vagy Bortnyik Sándort. A kiállítást 24-én este hatkor Lackfi János író nyitja meg.

A legjobb hat kiállítás, amit érdemes megnézni húsvétkor


Regős István La Défanse, Fotó: regos.co.hu


"Bemérve a mérhetetlen" - Gyarmathy Tihamér kiállítása, Vigadó

A Pesti Vigadóban látható a 20. század egyik legizgalmasabb magyar művészének, a 2005-ben elhunyt Gyarmathy Tihamérnak a kiállítása. Gyarmathy művészetében a természet központi szerepet játszik, és ez a természet iránti érdeklődésnek egyszerre mutatkoznak meg az analitikus, romantikus és konstruktivista irányai az alkotásain.

A legjobb hat kiállítás, amit érdemes megnézni húsvétkor


Gyarmathy Tihamér: Változó mozgás, 1980


“Pusztán fekete vonalakkal" Dürer-metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből, Balatonfüred, Vaszary Villa

A felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeum Dürer-gyűjteményének majdnem a fele, 82 fa- és rézmetszet, valamint egy könyv tekinthető meg a balatonfüredi Vaszary Villában. A 15-16. században német területetek alkotó világhírű művész festőként és grafikusként is kiemelkedő volt, és nyugodtan állíthatjuk, hogy senkinek sem érdemes kihagynia ezt a monografikus kiállítását, aki mélyebben szeretne megismerkedni a reneszánsz metszetek művészetével.

A legjobb hat kiállítás, amit érdemes megnézni húsvétkor


Részlet A Dürer-kiállításból, Fotó: vaszaryvilla.hu


Jovánovics György - Egy önéletrajz, Balatonfüred, Vaszary Villa

Ugyancsak a balatonfüredi Vaszary Villa ad helyet Jovánovics György nagyszabású kiállításának. A Mályi József által rendezett tárlat a magyar neoavantgárd művészet Iparterv-generációjához tartozó művész olyan alkotásait állítja a középpontba, amelyek az elmúlt évtizedek egyéni és csoportos tárlatain ritkán szerepeltek, vagy esetleg most kerülnek először a közönség elé.

A legjobb hat kiállítás, amit érdemes megnézni húsvétkor


Részlet Jovánovics György kiállításából, Fotó: vaszaryvilla.hu


Szerző: Nagy Kristóf, műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.