Részletes keresés

A legolvasottabb cikkeink 2022-ben

2022-ben a műtárgy.com közel 120 cikket publikált oldalán a hazai és globális műtárgypiac legfrissebb híreiről, aktualitásairól és az ezekhez kapcsolódó saját piaci-gazdasági elemzéseiről, valamint művészeti és kulturális eseményekről és trendekről. Az új év legelső cikkében visszatekintettünk a legolvasottabb híreinkre és ezekből készítettünk egy válogatást.

 

 

1. A 2021-es és 2022-es top 10 legdrágább, aukción eladott műalkotások

 

René Magritte: L’empire des lumières, 1961. Forrás: Sotheby’s

 

Az egyik legnépszerűbb sorozatunk az éves legdrágább, aukción eladott alkotások listája. Nem meglepő, hiszen a modern művészeti piac jelenlegi legfontosabb és legegyértelműbb értékmérő eszköze az ár, azaz, hogy a gyűjtők mennyit hajlandóak fizetni egy-egy műalkotásért. Ezek a kiugróan magas tranzakciók a művészeti kereskedelemre trendformáló hatást gyakorolnak, és a művészek életműveinek is növelik a népszerűségét.

 

 

2. Basquiat Bécsben

 

Jean-Michel Basquiat, Flesh and Spirit, 1982/83. Forrás: Albertina

 

A bécsi Albertina Múzeum egyik leglátogatottabb tavalyi eseménye a Jean-Michel Basquiat amerikai művész munkásságát körüljáró retrospektív kiállítása. A tárlaton bemutatott körülbelül 50 műalkotás nemzetközi köz-, illetve magángyűjteményekből érkezett, melynek célja, hogy újfajta betekintést nyújtson az alkotó egyedülálló vizuális nyelvébe, valamint ráébressze közönségét az általa alkalmazott szimbólumok és motívumok mögött rejlő értékes jelentéstartalmakra. A kiállítás január 8-ig tekinthető meg, így az érdeklődőknek azt ajánljuk, hogy mindenképp látogassanak el a Bécsbe, ha még nem tették meg, hogy ne maradjanak ki abból a páratlan élményből, amelyet Basquiat művészete nyújt.

 

 

3. A frissített adatokkal megjelent 2022-es A magyar művészek aukciós piaca kiadvány

 

Bozó Szabolcs. Címlapkép forrása: Carl Kostyál

 

A műtárgy.com 2017 óta adja ki A magyar művészek aukciós piaca c. kiadványt. A több mint 50 ezer tételből álló műkereskedelmi adatbázis kivonata a magyar művészek aukciós teljesítményét elemzi a hazai és a nemzetközi aukciókon. A tavalyi kutatás a kétévente megjelenő kiadvány 2021-es kiadásának frissített változata, amely a 2022-es Műtárgybefektetési Konferencián került bemutatásra. A kiadvány többek között a Top 20 élő magyar művész a 2012 és 2021 közötti aukciós eredményeik szerinti rangsorát, a Top 10 élő magyar művész 2022 első felében elért eredményeik szerinti rangsorát, az élő magyar női művészek aukciós eredményeit, valamint az élő magyar művészek Top 20 2022 első felében legdrágábban eladott műalkotását tartalmazza.

Az elemzés alapján Bozó Szabolcs, aki a lista legfiatalabb festője, teljesen átírta a rangsort a 2012-2021-es eredményekhez képest. A mindössze 6 hónapja tartó aukciós forgalma meghaladta a rangsor több művészének 10 éves forgalmát, illetve eljuttatta a magyar kortárs művészetet egy új kulcsfontosságú művészeti központba, Hongkongba is.

 

 

4. Hogyan került Van Gogh egyetlen, még életében eladott képe Oroszországba?

 

Vincent Van Gogh: Vörös szőlőskertek Arles-ban, 1888. Forrás: The Art Newspaper

 

„Vannak egy kilós fürtök is - a szőlő idén pompás, a szép őszi napoktól”. (…) Egy vörös szőlőskert, teljesen vörös, mint a vörösbor. A távolban sárga lett és aztán a zöld égbolt, a nap, a mezők lila és itt-ott szikrázó sárga színűek az eső után, amelyben a lenyugvó nap tükröződött”.

A Vörös szőlőskertek Arles-ban Vincent Van Gogh legdrámaibb színvilágú provence-i tájképei közé tartozik, ugyanakkor híres arról is, hogy ez az egyetlen olyan festmény, amelyet a művész biztosan eladott élete során egy 1890-es brüsszeli kiállításon 400 frankért (akkor 16 font), négy hónappal öngyilkossága előtt. A kép jelenleg Oroszországban, a moszkvai Puskin Múzeumban található.

 

 

5. Félbehagyott Madonna gyermekével vázlatot találtak Botticelli festménye alatt

 

A vörös körvonal segítségével a festmény fejjel lefelé fordított képén láthatóvá válik a Madonna gyermekével kompozíció. Forrás: The Art Newspaper

 

A New York-i Sotheby's aukción január 27-én eladásra kerülő Sandro Botticelli: The Man of Sorrows című festményéről készült infravörös felvételek azt mutatják, hogy egy korábbi kompozíció található alatta.

A 40 millió dollárra becsült Botticelli remekmű sokáig nem került széles körű vizsgálat alá, mivel a 19. század óta magántulajdonban volt. Az aukciósház az árverésre való felkészülés során végzett technikai vizsgálata azonban feltárt egy váratlan felfedezést: a festékrétegek alatt egy Madonna és gyermeke kép figyelhető meg.

 

 

6. 227 millió forintos Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

 

Paul Cezanne Cháteau Colombier látképe című akvarellje a Szépművészeti Múzeumban. Forrás: MTI

 

A Paul Cezanne-akvarellt a 2020 végén, a Christie's New York-i aukcióján vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum. A  Magyarországra érkezett műtárgy egyik oldalán a svájci Colombier-kastély látképe, másik oldalán pedig egy facsoporttanulmány látható - mondta el az alkotás  sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A műtárggyal - amelynek mindkét oldalán egy-egy akvarell látható – a közönség a Cezanne-tól Malevicsig című kiállításon találkozhatott.

 

 

7. Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

 

Caravaggio freskója, Jupiter, Neptunusz és Plútó (részlet). Forrás: BBC News

 

20%-kal csökkentették az olasz mester egyetlen mennyezeti freskójával díszített villa 471 millió eurós árát miután a 2022 januári árverésen nem érkezett ajánlat a 16. századi, római Villa Aurora épületére, aukciójának időpontját átütemezték. A Villa Aurora 471 millió euróért került árverésre a villa utolsó tulajdonosának, a néhai Nicolò Boncompagni Ludovisi hercegnek és amerikai származású feleségének, Rita Boncompagni Ludovisi hercegnőnek három fia közötti elkeseredett örökösödési vitájukból adódóan.

Frissítés: A januári aukció és cikkünk óta a 16. századi római villa még háromszor szerepelt bíróság által kirendelt árverésen, azonban még így sem akadt vevőre. Az eredeti kikiáltási ár 471 millió euró volt, amelyet minden egyes alkalommal csökkentettek, az utolsó októberi aukción 241 millió euró kikiáltási árral rendelkezett.

  1. január 12-én ismét online árverésre bocsátják, az új kikiáltási ár 105 millió euró.

 

 

8. Lopott műtárgyak nyomában – íme néhány jelentősebb hazai műtárgylopás 2022-ből

 

Koszta József: Annuska. Forrás: Műtárgyfelügyeleti Főosztály

 

A művészeti világ ünnepélyes és meghökkentő eladásai mellett a műkincslopások legalább ugyanannyira izgalomban tartják a műalkotások iránt érdeklődő közönséget. A műtárgy.com válogatása az Építési és Közlekedési Minisztérium Műtárgyfelügyeleti Főosztály adatbázisai alapján mutatja be a 2022-es év néhány jelentősebb hazai műtárgylopását, többek között Koszta József, Csók István és Takács István festményének történetét.

 

 

9. Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

 

Frans Banninck Cocq felnagyított szeme (Rembrandt, Éjjeli Őrjárat). Forrás: Dutchreview

 

Az amszterdami Rijksmuseum januárban tette fel weboldalára az új technológiával készült dokumentációit Rembrandt Éjjeli Őrjáratáról. Jelenleg ezt tartják a valaha volt legrészletesebb fényképnek, amely egy műalkotásról készült, és széleskörű érdeklődés övezi, különösen azért, mert a múzeum a koronavírus elleni intézkedések miatt zárva tartott.

Az Operation Night Watch kutató osztálya egy 100 megapixeles Hasselblad H6D 400 MS kamerával 8439 egyedi, 5,5 cm x 4,1 cm méretű fotót készített. A mesterséges intelligencia segítségével ezeket a kisebb fotókat összeillesztették a végső nagy képhez, amelynek teljes fájlmérete 5,6 terabájt volt. A valódi vászon mérete 379,5 x 453,5 centiméter, és minden egyes pixel 5 mikrométert, azaz 0,005 millimétert jelent.

 

 

10. Az ultrakortárs átrendezi a műtárgypiacot

 

Matthew Wong: The Night Watcher, 2018 (részlet). Forrás: Sotheby’s.

 

Az Artprice minden ősszel közzéteszi a globális kortárs művészeti piacon folytatott kutatásának eredményeit. A 2022-es jelentés - amelyet az Art Basel a Frieze London és a Paris+ kiállításokkal egy időben tett közzé - kifejezetten az ultrakortárs művészetre (40 év alatti művészek alkotásai) összpontosít. E vadonatúj jelentés mellett az Artprice továbbra is elemzi a kortárs művészeti piac egészére (1945 után született művészek) vonatkozó összes aukciós adatot.

 

Szerző: műtárgy.com

 

Címlapkép: A legolvasottabb cikkeink címlapképeinek összeállítása

Forrás: műtárgy.com

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.