Részletes keresés

A műtárgyhamisítás és a vele szembeni fellépés lehetséges eszközei Magyarországon

A műtárgyhamisítás elleni fellépés hatékonyságának javítása érdekében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) 2011-ben műtárgyhamisítás elleni munkacsoportot hozott létre. A munkacsoport az első olyan szakmai szerveződés, amelyben a kulturális javak védelmében érintett valamennyi számottevő állami és piaci szereplő képviselteti magát, lehetőséget nyújtva a témával kapcsolatos különböző megközelítési módok, a problémák és a tapasztalatok megismerésére, a hamisítás elleni fellépés átfogó eszközrendszerének kiépítésére. A munkacsoport tevékenységének fő irányai: a hamisítás körébe tartozó elkövetési magatartások pontos meghatározása, szakmai és jogi megítélése, az ezzel foglalkozó szakértői tevékenység szakmai és igazgatási kereteinek vizsgálata, a műkereskedelmi tevékenység előírásainak kritikai áttekintése (különös tekintettel a kulturális javak hamisítás elleni védelmére), a hamis kulturális javak azonosításának, kezelésének megoldása.

A műtárgyhamisítás által okozott kár több szinten jelentkezik. A hamis tárgy jóhiszemű tulajdonosa mellett jellemzően kárt szenved a műtárgyat értékesítő galéria, illetve aukciósház is, tekintve, hogy ilyen esetekben általában visszatérítik a vevőnek a vételárat. Közvetetten az is kárnak tekinthető, hogy a hamisításoktól való félelem miatt számos műalkotás be sem kerül a műkereskedelembe, mert a kereskedők eleve elutasítják azokat. A gyűjtők részéről is erősödhet a bizalmatlanság. Vásárlási kedvük csökkenése visszaveti a műkereskedelem forgalmát, aminek - nehezen számszerűsíthető - adóbevételi vonzatai is vannak. A vagyoni kár mellett lényeges az alkotót, illetve a kulturális örökséget érő eszmei kár is.

A hamisítás tilalmát a kulturális örökség védelméről és a szerzői jogról szóló törvény is megfogalmazza. A Büntető Törvénykönyvben a kulturális javak hamisítása, meghamisítása nem szerepel önálló tényállásként. A jelenlegi lehetőségek szerint csalás miatt büntetendő, aki „jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz”. A szerzői jog megsértése miatt lehet eljárni azzal szemben, aki „másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát haszonszerzés végett vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti”.

A műtárgyhamisítás a forgalomba hozatal során tölti be „rendeltetését”, itt keletkezik a kár és az illegális haszon is. Ezért a hamisítás elleni fellépés során a műkereskedelem szerepének és felelősségének fokozott hangsúlyt kell kapnia. A műkereskedelmi tevékenységet hazánkban nem szabályozza speciális jogszabály. Az elsődleges feladat ezen a téren ezért a műkereskedelmi tevékenység önálló - a használtcikk-forgalmazástól eltérő, a terület sajátosságait és a fogyasztóvédelmet, valamint az örökségvédelmet is szem előtt tartó - szabályozása. A munkacsoport ezt a folyamatot a műtárgyvédelmi aspektusok megfogalmazásával, illetve konkrét javaslatokkal is segíti.

Ennek a munkának az alábbi - a hamisítás ellen is ható - súlypontjai kerültek eddig megfogalmazásra:

  • a műkereskedelmi tevékenység folytatása feltételeinek meghatározása
  • a tevékenység szabályozása, megfelelő engedélyezési és ellenőrzési rendszer, valamint hatékony közigazgatási szankció alkalmazása,
  • a műkereskedő speciális jogosultságainak és kötelezettségeinek meghatározása a műtárgyak védelme érdekében (nyilvántartási, ellenőrzési kötelezettségek, esetleg az eredetiség tanúsítása stb.). 

A hamisítás elleni fellépés szükségszerű eleme az eredetiség hiteles megállapítása, majd a hamis műtárgyak kivonása a forgalomból. A műtárgyak eredetiségének vizsgálata alapvetően szakértői kompetenciába tartozik. A kulturális szakértői tevékenység, valamint az e területen végzett igazságügyi szakértői tevékenység folytatásának feltételei nem megfelelően kidolgozottak. Részben ennek a következménye, hogy a szakértők kompetenciája sem egyértelmű. Szakértőképzés nincs, emiatt a szakértők ismereteinek és gyakorlati tapasztalatainak mélysége nagymértékben eltér egymástól. Fontos feladat a szakértőkkel szembeni követelmények egységesítése, a munkájukhoz szükséges tárgyi-technikai feltételek biztosítása. 

Az optimális cél az új hamisítványok készítésének megakadályozása lenne. Ezt a célt szolgálhatják az eredeti műtárgyak megjelölésére kifejlesztett olyan megoldások, amelyek technikai jellegű azonosító jellemzők utólagos elhelyezésén alapulnak. A már meglévő vitás eredetű műtárgyak vonatkozásában az elsődleges feladat az eredetiség (vagy annak hiánya) hiteles megállapítása. Az eredetiségre vonatkozó állásfoglalás szakértői kompetenciába tartozik. Hasonlóan lényeges a hamis műtárgyak forgalomból történő kivonása. A hamis tárgyak forgalomba kerülésének megelőzését szolgálhatja a „véleményezett eredeti művek” nyilvántartásba rendezése csakúgy, mint a műkereskedelemben eladásra kínált műtárgyak regisztrálása, illetve a kereskedő garanciavállalása azok eredetiségét illetően.

A műtárgy hamis jellegének megállapítása után a további eladási kísérletek sikerét csak akkor lehet megakadályozni, ha a hamisság ténye az összes piaci szereplő számára ismertté válik. A munkacsoport nemzetközi tapasztalatokkal és a hazai szakértők véleményével is alátámasztott álláspontja szerint az eszközrendszer jelenlegi stádiumában ezt a célt jól szolgálhatja az ún. „vitatott eredetű műtárgyak” nyilvántartása. Ez a kezdeményezés azt célozza, hogy az ilyen nyilvántartásban szereplő művek kikerüljenek a forgalomból, amíg eredetiségükről állásfoglalás nem születik. Ez az adatbázis alapvetően a műkereskedelemben felbukkanó, eladásra kínált kétes eredetű művek kezelésének eszköze lehet, ennél fogva a műkereskedelmi szakma tevékeny együttműködését feltételezi. 

2012. november 20-án a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület „Hamis műtárgyak karanténban? - Új utakon a műtárgyhamisítás ellen” címmel konferenciát szervezett, mely áttekintette a műtárgyhamisítás elleni fellépés különböző megközelítési lehetőségeit, különös tekintettel az adatbázisok szerepére ebben a folyamatban. A konferencia résztvevői megismerkedtek a Németországban több éve hasonló céllal létrehozott adatbázis működésének tapasztalataival. Egy ilyen nyilvántartás létrehozásának jelentősége Magyarországon ezen a konferencián került első alkalommal megfogalmazásra. Az érintett szektorok részvételével tartott kerekasztal-beszélgetés alapvető konszenzussal zárult a vitatott eredetű műtárgyak adatbázisa hazai szerepét és a megvalósítás szándékát illetően. Ennek lényege, hogy az adatbázis egy sokrétű eszközrendszer egyik első eleme lehet. Ezen belül is kiemelendő a műkereskedői szakma mint leginkább érdekelt fél alapvető feladatvállalása egy belső információs adatbázis létrehozására és működtetésére vonatkozóan.

A projekt részletei, mindenekelőtt a finanszírozása még kidolgozásra várnak. Az állami szféra szerepe, segítségnyújtásának módja szintén további megbeszélések tárgyát kell, hogy képezze. A német adatbázist létrehozó és működtető Művészeti Aukcionátorok Szövetsége együttműködését, technikai és szakmai segítségét ajánlotta fel, nyitva hagyva a két adatbázis esetleges későbbi összekapcsolásának lehetőségét is.

A rögzített kiindulási pontok és az első év tapasztalatai olyan alapnak tekinthetőek, amelyre hatékony, egymáshoz sok helyütt kapcsolódó eszközrendszer építhető. A feladatok jellege miatt a továbbiakban is széles körű szakmai-intézményi együttműködésre van szükség; a munkacsoport számít valamennyi érdekelt és érintett fél támogatására. 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.