Részletes keresés

A műtárgypiac mérlege 2017-ben: 12%-os növekedés

Idén márciusban jelent meg a művészeti piac legfontosabb elemzése, az USB és az Art Basel The Art Market 2018 riportja, melynek legfontosabb eredményeiből válogat most a műtárgy.com. Mivel idén a TEFAF nem adja közzé a szokásos éves elemzését, így ennek az Art Baselen bemutatott áttekintésnek az eredményeit lehet a globális műtárgypiac legfontosabb helyzetelemzésének tartani.

A műtárgypiac mérlege 2017-ben: 12%-os növekedés


Clare McAndrew bemutatja az elemzés eredményeit © Art Basel

Két nehezebb, csökkenő forgalommal járó év után a globális műtárgypiac 2017-ben újra növekedett, mégpedig nem is akárhogy: az éves forgalma 63,7 milliárd dollár volt, ami 12%-os növekedést jelent a 2016-ös forgalomhoz képest, és mind az aukciós, mind pedig a galériás eladások is növekedést produkáltak. Az eladott alkotások száma szerényebb mértékben, 8%-kal növekedett, de ez azt is jelenti, hogy az eladott műtárgyak átlagos ára még dinamikusabban nőtt, elsősorban a legdrágább alkotások szektorában. Az aukciós piac az összes eladás 47%-át adta, míg a galériás értékesítés a piac 53%-át adta.

A műtárgypiac mérlege 2017-ben: 12%-os növekedés


A globális műtárgypiac forgalma 2007 és 2017 között © Arts Economics (2018)

A piac földrajzi megoszlása nem hozott nagy meglepetéseket: az USA, Kína és az Egyesült Királyság birtokolja a teljes forgalom 83%-át. Az USA adta 2017-ben a piaci forgalom 42%-át, míg Kína átvette a második helyet a britektől. A globális jólét egyre dinamikusabb Ázsiába vándorlása miatt várható, hogy a következő években a földrésznek a műtárgypiacon játszott szerepe is növekedni fog.

A műtárgypiac mérlege 2017-ben: 12%-os növekedés


A globális műtárgypiac forgalmának megoszlása 2017-ben © Arts Economics (2018)

A galériák éves forgalma 2017-ben 4%-kal növekedett, a műkereskedők 59%-a számolt be növekedésről, 13%-a stagnálásról, míg 28%-a visszaesésről. A kevesebb, mint 500.000 dolláros éves forgalmat bonyolító műkereskedők szegmensében visszaesés volt tapasztalható, míg a legnagyobb növekedést az 50 millió dollár feletti forgalommal bíró galériák produkálták.

2007-ben minden bezáró galériára öt galérianyitás jutott, 2017-ben ugyanakkor már több galéria zárt be, mint nyitott meg. Míg a galéria bezárások száma változó, a nyitások száma folyamatosan csökken: 2017-ben 87%-kal kevesebb galéria nyitotta meg a kapuit, mint 2007-ben.

A műtárgypiac mérlege 2017-ben: 12%-os növekedés


A galéria nyitások és zárások száma 2007 és 2017 között © Arts Economics (2018)

Ehhez képest az aukciós eladások 27%-kal növekedtek 2017-ben. A 2007 és 2017 közötti időszakot vizsgálva azt láthatjuk, hogy az ezer és egymillió dollár közti alkotások piaca visszaesett, míg az egymillió dollárnál drágábbaké radikálisan nőtt. 2017-ben legerősebben az impresszionista és posztimpresszionista szektor növekedett (71%-kal), és ezt követte a régi mesterek piaca (64%-kal), melynek forgalmát elsősorban Leonardo da Vinci Salvator Mundi képének az eladása dobta meg.

A 2017-es év nagy nyertesei voltak a művészeti vásárok 17%-os növekedésükkel, és így ezek már a galériás eladások 46%-át ezek adják. Az év másik nagy nyertese az online műkereskedelem, melynek forgalma 2017-ben 5,4 milliárd dolláros rekordot ért el. Az online eladások kiemelten sikeresek az új vevők között, akiknek a 40-45%-át ez a platform hozza be a műtárgypiacra.

A műtárgypiac mérlege 2017-ben: 12%-os növekedés


Az online eladások aránya az aukciós piacon árszegmensek szerint © Arts Economics (2018)

Az UBS elemzése az amerikai milliárdosok műgyűjtési mintázatait is vizsgálta, mivel a globális az ultragazdagok (Ultra-High Net Worth Individuals - UHNWIs) száma világszerte folyamatosan nő. Az amerikai milliárdosok 35%-a aktív a műtárgypiacon, de a nagytöbbségük az 50.000 dollárnál olcsóbb művek közül szokott vásárolni. 73%-ukat motiválja a szenvedély a műtárgyvásárlásnál, míg a befektetési szempont csak 32%-ukra jellemző. Bár 73%-uk bír személyes pénzügyi tanácsadóval, csak 8%-uknak van művészet tanácsadója.

A műtárgypiac mérlege 2017-ben: 12%-os növekedés


A leggyakrabban gyűjtött tárgyak az amerikai milliárdosok közt (2018) © Arts Economics (2018)


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.