Részletes keresés

A művészet forradalma

A Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum kollekciója az orosz avantgárd művészetének  egyik legrégebbi és legegységesebb gyűjteménye. Ez az Oroszországon kívül még soha ki nem állított anyag mutatkozik be most Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában. A negyven kiemelkedő művet felvonultató kiállításon többek között olyan nevek szerepelnek, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, Alekszandr Rodcsenko, El Liszickij, Natalja Goncsarova vagy Mihail Larionov.

 kazimir_malevics_szuprematizmus_1915_400

Kazimir Malevics: Szuprematizmus, 1915, © Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum

A Jekatyerinburgi Művészeti Múzeum az 1910–1920-as évek orosz avantgárd művészetének egyik legjelentősebb gyűjteménye. A múzeum alapítása szorosan összefügg az orosz kulturális élet forradalom utáni átszervezésével. A Közoktatási Népbiztosság (Narkomprosz) moszkvai képzőművészeti osztályán 1918-ban azzal a céllal gyűltek össze az avantgárd művészek, hogy a modern művészeti múzeumok és az állami kiállítások népnevelési elveit megvitassák. Anatolij Lunacsarszkij közoktatási népbiztos 1918 decemberében jóváhagyta azoknak a kortárs művészeknek a névsorát, akiknek a műveit a Narkomprosz az állami művészeti alap számára meg kívánta vásárolni. 1920-ban  ebből a hatalmas anyagból válogatták A modern festészet összes irányzata című nagyszabású kiállítást, amely a későbbiekben a jekatyerinburgi  múzeum gyűjteményének is az alapját képezte. A gyűjteményt 1925 és 1934 között az Uráli Állami Múzeumban őrizték, majd 1936-ban átkerült az újonnan megnyílt Szverdlovszki (Jekatyerinburg neve a szovjet időkben) Művészeti Galéria tulajdonába.  

A múzeum gyűjteményében az orosz avantgárd csaknem valamennyi irányzata – kubizmus, kubofuturizmus, neoprimitivizmus, szuprematizmus, konstruktivizmus – kiemelkedő fő művekkel van jelen. Az 1910-es évek sajátosan orosz neoprimitivista stílusát Mihail Larionov, Natalja Goncsarova és Olga Rozanova munkái képviselik. A Káró Bubi művészcsoport legendás alkotói közül többek között Alekszandr Kuprin, Arisztarh Lentulov, Ilja Maskov és Robert Falk képei találhatók a gyűjteményben. Nagyezsda Udalcova kubista kompozíciója ott volt a híres 1915-ös Utolsó futurista festménykiállítás. 0,10 című tárlaton. A Jekatyerinburgi Múzeum büszkesége, Vaszilij Kandinszkij és Kazimir Malevics egy-egy remekműve, szintén szerepel Budapesten. A szuprematizmus követői közül a gyűjtemény Olga Rozanova, Ivan Kljun és Ljubov Popova munkáit őrzi. A múzeum tulajdonában van Alekszandr Rodcsenko Absztrakt kompozíciója, amely a festő 1910-es évek végén alkotott művei közül az egyik legjelentősebb alkotás.

olga_rozanova_nvrem_anna_vlagyimirovna_rozanova_arckpe_1912_400

Olga Rozanova: Nővérem, Anna Vlagyimirovna Rozanova arcképe, 1912,

© Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum 

            A Magyar Nemzeti Galéria kiállítása végigvezeti a látogatót az 1910-es és 1920-as évek orosz avantgárd művészetének legfontosabb irányzatain. A történelem viharos eseményei is megelevenednek korabeli dokumentumokon keresztül, hiszen az orosz avantgárd kivételes művészi aktivitása csak az orosz társadalom jellegzetességeinek ismeretében és a történések sodrában értelmezhető. A tárlat korabeli dokumentum- és művészfilmek részleteinek tematikus válogatásával idézi meg a forradalmi korszak atmoszféráját. Időutazást kínál a múltba: az archív képkockákon történelmi személyek és sorsdöntő mozzanatok villannak fel, megelevenedik a társadalom különböző rétegeinek élethelyzete és hétköznapi tevékenysége.

ilja_maskov_szkben_l_n_portrja__1913_400

Ilja Maskov: Székben ülő nő portréja, 1913, © Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum

 A kiállításhoz kétnyelvű (magyar–angol) impozáns katalógus készült. A Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum teljes avantgárd gyűjteményének publikálása igazi művészettörténeti szenzáció.

A kiállítás kurátora: Gergely Mariann, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze. 

Múzeum Shop

A múzeum shop könyvkínálatából a kiállításon bemutatott alkotók más művészeti területeken végzett tevékenységét is megismerhetik az érdeklődők. Ugyanakkor a kiállított művek által inspirált, illetve korabeli orosz motívumokkal díszített ajándéktárgyak, az orosz avantgárde filmművészetről szóló könyvek, valamint a kor jelentős rendezőinek (Dziga Vertov, Szergej Eisenstein) filmjei is megvásárolhatók. 

Magyar Nemzeti Galéria, C épület

2016. január 29. – május 1.

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.