Részletes keresés

A művészeti világ is reagált a koronavírusra

Hosszú hetek óta a koronavírus tartja lázban a hazai és a nemzetközi sajtót egyaránt. Az egyre több országot elérő megbetegedés a gazdaságra is hatással van, a tömegeket megmozdító művészeti világnak, a kulturális intézményeknek is reagálniuk kell rá. Bezáró (vagy épp újranyíló) múzeumok, elhalasztott, áthelyezett aukciók, művészeti vásárok, új utak keresése. Lássuk a vírus következtében létrejövő legfőbb változásokat!

Kép forrása

A világ leglátogatottabb múzeuma, a Louvre március 2-án vasárnap nem nyitott meg, a vírussal kapcsolatos aggodalmak miatt. A saját egészségüket is féltő dolgozók március 3-án sem vették fel a munkát, arra hivatkozva, hogy a világ minden tájáról érkező, rendkívül sok látogató fokozott veszélyt jelent. A múzeum vezetésétől pedig egy, a kórral szemben kidolgozott akciótervet várnak. Szombaton egyébként a francia kormány abban a reményben, hogy ezzel segít megakadályozni a vírus további terjedését, betiltotta az olyan benti összejöveteleket, rendezvényeket, amelyeken több mint 5 ezer ember venne részt. Az országban ekkorra 130-ra kúszott fel a vírusban fertőzöttek száma.

Észak-Olaszországban, Torinóban, Velencében és Milánóban a vírus kitörése miatt több múzeumot is bezártak. Hét olasz régióban rendelték el a múzeumok bezárását, többek között a vírus gócpontjának is számító Lombardiában. Az intézkedések a magán- és a közintézményeket is érintették. Március 2-án a The Art Newspaper már arról számolt be, hogy az olasz kormány rendelkezéseinek értelmében a múzeumok és kulturális intézmények újranyithatnak, kivéve egyes, „vörös zónájú” lombardiai településeken, amelyek a leginkább fertőzöttek. A „sárga zónájú” területeken (Lombardia, Emilia Romagna, Veneto, Pesaro, Urbino, Savona) kinyithatnak a múzeumok, amennyiben biztosítani tudják, hogy a látogatók legalább egy méter távolságot tartanak egymástól. A velencei Peggy Guggenheim Collection például limitálja a látogatói számát. Ugyanakkor a színházak és a mozik még március 8-ig zárva maradnak. Az előző héten Japánban is elrendelték a múzeumok rendkívüli zárvatartását.

A műtárgypiacra áttérve az első hír az Art Basel Hong Kong lemondása volt, amelyet március 19-21. között tartottak volna meg. Hong Kong másik nagy művészeti vására, az Art Central is le lett fújva a vírusra való tekintettel, és a pekingi Jingart vásár is elmarad idén. A világ egyik legjelentősebb dizájnvására, a milánói Salon del Mobile pedig április helyett júniusban kerül megrendezésre. A szintén milánói fotóművészeti vásár, az eredetileg márc. 19-22. között zajló MIA Photo Fair is elhalasztásra került, az új dátum egyelőre nem ismert. Ismeretlen időpontra halasztják az Art Dubait is, helyette helyi galériákban és múzeumokban kiállításokat, eseményeket szerveznek, március 25-28-ig. A vásár programjának bizonyos részei állítólag meg lesznek tartva. Az európai képzőművészeti vásár, a TEFAF Maastricht március 7-én elrajtol, miután a holland város úgy döntött, hogy megtartja az eseményt, tiszteletben tartva a COVID-19 miatt távolmaradók döntését is.

Természetesen az aukciósházak is reagáltak a történésekre. A Sotheby’s például az április első hetére tervezett, Hong Kongban tartandó aukcióját részben elhalasztotta, részben máshová szervezte. A Modern és kortárs árverés New Yorkban lesz április közepén, az azt hagyományosan kísérő óra-, ékszer-, bor- és ázsiai művészeti aukciók pedig Hong Kongban maradnak, de a július 6-i héten lesznek megtartva. A Christie’s a hongkongi aukcióit márciusról májusra tette át, a Bonhams szintén a városba tervezett márciusi árveréseit egyelőre nem ismert időre halasztotta.

A műtárgykereskedelemre egyre jellemzőbb digitalizáció, az online platformok térhódítása határozottan előnyös lehet egy ehhez hasonló helyzetben. A már említett Art Basel például nemrég bejelentette, hogy elindítja az online bemutatótermét, amely a vásárokkal (Basel, Miami Beach) párhuzamosan lesz elérhető. Az új digitális fejlesztésen már dolgoztak egy ideje, a bemutatkozását azért időzítették márciusra, hogy a hongkongi vásár kiállítóinak biztosítsanak egy kereskedelmi platformot, amelyen közzétehetik azokat a munkákat, amelyeket a vásáron kívántak bemutatni. Az online bemutatóterem az Art Basel honlapján és az applikációján keresztül lesz elérhető, egy galéria egyszerre 10 művet tud bemutatni rajta, ezeket azonban az online kiállítás időtartama alatt cserélni is tudja. A vásár egyik résztvevő galériája, a Gallery Hauser & Wirth az Art Baselhez hasonlóan felismerte, hogy legjobb lesz, ha a kényszerű helyzetből megpróbálja a legtöbbet kihozni, és létrehoz egy olyan online felületet, ahol a galéria hongkongi történetét mutatja be, olyan művészek alkotásaival, mint Zeng Fanzhi, Louis Bourgeois és Philip Guston. Biztosak lehetünk benne, hogy egyre több műtárgypiaci szereplő fog ráébredni az online jelenlét fontosságára a közeljövőben, akár a vírus hatására, akár a jelenlegi tendenciákhoz és a vásárlói igényekhez igazodva.  

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.