Részletes keresés

A néhai milliárdos, Paul Allen gyűjteménye több mint 1 milliárd dollárt érhet el a Christie's aukcióján

A Christie's nyerte el a Microsoft néhai társalapítójának, Paul Allennek a gyűjteményét - jelentette be az aukciósház. A 150 mű várhatóan 1 milliárd dollár feletti összleütési árat érhet el az aukciósház novemberi árverésén New Yorkban.

Az aukció a Visionary: The Paul G. Allen Collection címmel a művészettörténet 500 évét öleli fel, tükrözve Allen ízlésének mélységét és széles skáláját. Az aukciósház közleménye szerint a teljes bevételt Allen kívánságának megfelelően humanitárius célokra fordítják.

Allen az 1990-es évek végén kezdte nyilvánosan megosztani gyűjteményének műveit, gyakran névtelenül kölcsönözve azokat múzeumoknak szerte a világon. Halálakor a világ 27. leggazdagabb embere volt.

„Azért kell ezt tenned, mert egyszerűen szereted a műveket... és tudod, hogy ezek a művek túl fognak élni téged” - mondta Allen egy 2006-os, a gyűjteményében található tájképeket bemutató kiállítás kapcsán adott interjúban. „Te csak ideiglenes letéteményese vagy nekik.”

A Christie's szerint a felajánlás minden idők legdrágább aukciós eladásává válhat, megelőzve a Rockefeller család gyűjteményét, amely 2018-ban 835 millió dollárt hozott, és a Macklowe-gyűjteményt, amely 922 millió dollárt hozott a 2021-es és 2022-es eladások során.

Paul Cézanne: La montagne Sainte-Victoire, 1888-1890 (Forrás: Christie’s).

A Christie's a két megerősített kasszasiker darabon kívül nem közölt részleteket a szállítmányról. Paul Cézanne La montagne Sainte-Victoire, 1888-90 című tájképe 100 millió dollárt meghaladó, nem publikált becsült értékkel rendelkezik. Az Artnet Price Database szerint ugyanez a mű 2001-ben 38,5 millió dollárért kelt el a Phillips árverésén. A művész aukciós rekordja jelenleg 60,5 millió dollár, amelyet még 1999-ben állított fel.

Szintén a kínálatban szerepel Jasper Johns Small False Start, 1960 című műve, amely 50 millió dolláros, nem publikált becsült értéket képvisel. Johns fontos művei ritkán kerülnek árverésre; a művész 2014-ben felállított nyilvános rekordja 36 millió dollár. Magánszemélyként Johns egyik 1958-as műve 2010-ben 110 millió dollárért kelt el. A Small False Start legutóbb 1989-ben kelt el, akkor 4,1 millió dollárt ért.

Allen birtokában állítólag Pierre-Auguste Renoir, Georgia O'Keeffe és Roy Lichtenstein jelentős művei is vannak. További kiemelkedő alkotások közé tartozik Claude Monet egy Rouen-i katedrálisról készült festménye, Jasper Johns alumínium Numbers című műve, Paul Gauguin tahiti jelenete a Maternity (II), 1899, valamint Georges Seurat The Models, 1888 című műve, amelyet a művész magánkézben lévő legfontosabb művének tartanak.

Jasper Jones: Small False Start, 1960 (Forrás: Christie’s).

Allen viszonylag zárkózott gyűjtő volt, de az árveréseken azonban mindig is rettenthetetlen licitálónak bizonyult. A Bloomberg beszámolója szerint 2016-ban a Christie's-nél egy 14 perces licitháborút követően 81,4 millió dollárért vette meg Claude Monet kiváló, 1891-es szénakazal festményét. Alkalmanként el is adott: egy Gerhard Richter festményt, amely egy repülőgépet ábrázolt, 25,6 millió dollárért értékesített - több mint kétszer annyiért, mint amennyit 10 évvel korábban fizetett.

A Wall Street Journal megjegyezte, hogy Allen személyes gyűjteményének ritka kiállításain Sandro Botticelli, ifjabb Jan Brueghel és Canaletto műveit is bemutatták.

„Nagyszerű lenne, ha a gyűjtemény valamelyik seattle-i múzeumba kerülne, de mivel humanitárius célokra megy, így ugyanolyan jó” - mondta Pablo Schugurensky, Allen régi művészeti tanácsadója az Artnet Newsnak. „Nagyon izgalmas kiállítás lesz. Botticellitől Jasper Johnsig, nagyszerű minőségű gyűjteményről van szó. Az emberek elkezdhetnek spórolni az aukcióra”.

Allen 2018-ban bekövetkezett halála után a Seattle Art Museum mostani igazgatója, Kimerly Rorschach az Artnet Newsnak nyilatkozott: „Nagyon sok minden érdekelte, szenvedélyes műgyűjtő volt.” Rorschach elmondta, hogy Allen nagylelkű támogatója volt a múzeumnak, és hogy az olimpiai szoborparkhoz való hozzájárulása egy földvásárlást is magában foglalt, „történelmünk egy kritikus időszakában”.

Allen maga mondta, hogy legkorábbi és legmeghatározóbb élménye a művészettel kapcsolatban a londoni Tate Galériában tett látogatása volt, ahol Monet és Turner művei „teljességgel megdöbbentették”.

A milliárdos arra törekedett, hogy Seattle-t a csendes-óceáni északnyugat művészeti központjává tegye. Vulcan nevű cége múzeumokat hozott létre a régi számítógépek és katonai műtárgyak gyűjteményének, valamint egy mozitermet, amelyben mozis emléktárgyak gyűjteménye kapott helyet. Allen állt a Seattle Art Fair létrehozásának élére is, amely rövid szünet után idén nyáron tért vissza.

„Paul számára a művészet egyszerre volt analitikus és érzelmi” - mondta Jody Allen, Paul nővére és hagyatékának végrehajtója egy nyilatkozatban. „Úgy vélte, hogy a művészet a valóság egyedi látásmódját fejezi ki - a művész belső állapotát és belső szemléletét ötvözve - oly módon, amely mindannyiunkat inspirálhat.”

Az eladásból származó bevétel jótékonysági címzettjeit még nem hozták nyilvánosságra. Allen élete során vagyonából több mint 2,6 milliárd dollárt fordított biotudományokkal, művészettel, zenével, filmmel és környezetvédelemmel kapcsolatos célokra.

Forrás: Artnet News

Címlapkép: A Microsoft társalapítója, Paul Allen. Forrás: Kim Kulish/Corbis, Getty Images


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Belépett az elsődleges művészeti piacra a Sotheby's

Belépett az elsődleges művészeti piacra a Sotheby's

2022-09-20

Elindította a közvetlenül a művészek műtermeiből származó műveket értékesítő elsődleges piaci csatornáját a Sotheby's. Minden egyes eladott mű után 15% jut a művész által választott jótékonysági szervezetnek vagy intézménynek - de vajon felborzolja-e a kereskedők kedélyeit az új értékesítési forma?

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.