Részletes keresés

A nagy klasszikusok és a befektetési ékszerek taroltak a BÁV májusi aukcióján

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a BÁV 74. Művészeti Aukciója május 14-én és 15-én, ahol a nagy festőklasszikusok mellett, mint Zichy Mihály, Mednyánszky László és Szinyei Merse Pál a szecessziós Zsolnay kerámiáké, illetve a nagyértékű befektetési brilles ékszereké volt a főszerep. A legmagasabb áron, 31,2 millió forintért Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el. Az online közvetítéssel összekötött, kétnapos aukción a korábbinál nagyobb arányban képviseltették magukat a fiatalabb generáció tagjai és a külföldi vásárlók.

A BÁV művészeti aukciói szinte a teljes műtárgypiaci kínálatot lefedik, így kiváló lehetőséget adnak piacot jellemző trendek vizsgálatára, illetve arra, hogy az itt tapasztaltakat összevessük a BÁV nemrégiben indított Műtárgybefektetési Index kutatásának eredményeivel*.

A 74. Művészeti Aukción az egy vásárlóra eső átlagos költés 860.000 forint volt. Az eladási árak a sokszínű kínálatnak köszönhetően nagyon széles sávban mozogtak, hiszen a legalacsonyabb áron elkelt tétel egy 43 ezer forintos keresztelőpohár volt, míg a legmagasabb áron, 31,2 millió forintért Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el. Bár az árverésen a legnagyobb tömeget a festménykínálat vonzotta, ugyanakkor a legmagasabb, 75 százalékos eladási arányt az ékszerek érték el. Különösen a befektetési célú, brilles ékszerek voltak nagyon népszerűek, hiszen irányukba folyamatosan nő a kereslet.

„Bár az eladott festmények összértéke négyszerese volt az ékszerekének, mégis, számunkra nagyon nagy jelentőséggel bír ez utóbbi szegmens, mivel az ékszer egyfajta belépőt is jelent a műgyűjtés világába. Azt tapasztaljuk, hogy sokan azok közül, akik az aukcióinkon először ékszer- vagy óravásárlóként jelentek meg, idővel festményt és műtárgyat is vesznek” – mondta el Zakariás Fruzsina, a BÁV vezérigazgatója. „További érdekesség, hogy míg a műgyűjtés alapvetően a férfiak terepe, hiszen a mostani aukción is 70 százalékban ők voltak a vásárlóink, addig az ékszereknél már 50 százalékos arányban képviseltetik magukat a hölgyek, akik egyre inkább saját maguk veszik meg a számukra kedves tételeket”.  

Az aukció közönségének összetételén egyértelműen látszik, hogy megindult a generációváltás a műtárgypiacon, ugyanis egyre nagyobb arányban jelennek meg a 30-as és 40-es korosztály tagjai az BÁV árverésein. A cég folyamatosan igyekszik megfelelni ezen új vásárlóréteg elvárásainak, egyrészt rendkívül intenzív edukációs tevékenységgel, másrészt a transzparencia iránti igény maximális kielégítésével, harmadrészt pedig új, digitális csatornák biztosításával. Ez utóbbit szolgálja, hogy a BÁV történetében most először lehetett nagy művészeti aukción online is licitálni a tételekre az axioart.com-on keresztül. Az online licitálók között a festmények és a műtárgyak voltak a legnépszerűbbek, és a licitálók fele meg is nyerte az áhított tételt. 

Bár a magyar műtárgypiacot a legtöbben lokális piacként könyvelik el, a BÁV aukciói esetében ez nem igaz. A nemzetközi érdeklődésre is számot tartó, széles kínálat miatt ugyanis évek óta megfigyelhető, hogy elsősorban a régi mesterek, valamint az ékszerek és a műtárgyak esetében dinamikusan növekszik a külföldi érdeklődők száma. Ez most is jellemző volt, így például az ékszervásárlásra vonatkozó vételi megbízások csaknem 90 százaléka külföldi vásárlóktól érkezett. Mindez nem csak a műtárgypiac globalizálódásának hatását mutatja, hanem azt is jelzi, hogy a BÁV-ot nem csak magyar, hanem nemzetközi szinten is olyan transzparens és megbízható vállalatnak tartják, amelytől az adott tárgy személyes megtekintése nélkül is bátran vásárolnak.

„A Műtárgybefektetési Index eredményei és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy különösen az Y generáció tagjai számára a műtárgyvásárlásnál kiemelkedő jelentőségű az átláthatóság és a megbízhatóság, amely értékekkel nagyvállalati működése nyomán a BÁV-ot is azonosítják. Mivel ezeken a területeken élen járunk a hazai műtárgypiacon, a folyamatos edukációval, a transzparencia biztosításával és a műtárgypiac befektetési szempontú megközelítésével nem csak a jelen, hanem a jövő műtárgygyűjtőit is sikerrel tudjuk magunk mellé állítani” – tette hozzá Zakariás Fruzsina.

Az összesen 587 tételt felvonultató aukció legmagasabb áron elkelt tétele 31,2 millió forintos eladási árral Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című expresszív remekműve volt. A második helyre Mednyánszky László Dunajeci tája került 30 millió forinttal, a harmadik pedig Szinyei Merse Pál Faun III. című előtanulmánya lett, amely 28,8 millió forintért talált vevőre.  A műtárgyanyag szenzációját a szecessziós Zsolnay kerámiák szolgáltatták, amelyek közül egy rendkívül ritka Zsolnay virágtartó díszedény 14,4 millió forintért, egy tulipános díszkaspó pedig 6,6 millió forintért kelt el.

Az ékszer- és ezüst nap legnépszerűbb tételei a nagyértékű brilles befektetési ékszerek voltak. A legmagasabb eladási árat, 5,5 millió forintot egy 14 karátnyi briliánssal és 4 karátnyi smaragddal ékített arany karkötő érte el. A második helyen, 5,4 millió forinttal az árverés egyik különlegessége, egy fukszia csokrot formázó, 21 karátnyi briliánst, 8 karátnyi smaragdot és 10 karátnyi rubint tartalmazó melltű végzett. A harmadik helyet pedig egy összesen 3,7 karátnyi briliánssal ékített fehérarany nyakék szerezte meg, amelyet 3,6 millió forintért vásároltak meg. Az ezüst műtárgyak közül egy lenyűgöző magyar art deco doboz 4 millió forintért került új gyűjteménybe, míg egy 20. századi ezüst asztali szökőkútért 2,6 millió forintot fizettek.

 

További információk: www.bav.hu/aukcio

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.