Részletes keresés

A privátbanki szolgáltatások között már elengedhetetlen a műtárgypiaci tanácsadás

Tradicionálisan a privátbankárrá váláshoz matematikai vagy közgazdaságtani végzettség és több éves pénzügyi tapasztalat kellett, de ma már egy művészettörténészi diploma és egy pár éves kurátori tapasztalat is hasznos lehet - írja legfrissebb cikkében a műtárgy.com a Financial Times nyomán.

Napjainkban egyre több privátbanki szolgáltatás ajánl tanácsokat műtárgyak vásárlásához, tárolásához és szállításához. Ennek oka pedig az a piaci trend, hogy a világ legfelsőbb osztályainak körében egyre népszerűbbé válik a műtárgybefektetés, amit jól mutat, hogy 2017-ben 12%-kal növekedett a világ műtárgypiaci forgalma. Ezek a rétegek egyre többször kérdezik a privátbankáraikat arról, hogy hogyan tudnák a legjobban felbecsülni, menedzselni és felhasználni műgyűjteményüket az életvitelük finanszírozására.

Az UBS 2017-es kutatása rámutatott, hogy a magas jövedelmű egyének (HNWIs) 35%-a aktív a műtárgypiacon, és a következő évtizedben ez a szám várhatóan még növekedni is fog. A globális műtárgypiac forgalma 2017-ban 64 milliárd dollár volt, és egyes elemzők az elmúlt időszak műtárgypiaci árnövekedésében szinte egy exponenciális görbét vélnek felfedezni.

A privátbanki szolgáltatások között már elengedhetetlen a műtárgypiaci tanácsadás


ABN AMRO Private Banking

Suzanne Gyorgy, a Citi Private Bank műtárgytanácsadási vezetője arról beszélt, hogy egyre több ügyfelüknek van több száz millió dolláros műgyűjteménye. Ennek a növekedésnek következtében egyre több privátbank és vagyonkezelő kínál komplexebbnél komplexebb műtárgypiaci szolgáltatásokat. A privátbankok például egyre gyakrabban ajánlanak műgyűjtemény alapú hiteleket, hogy a gyűjtők felszabadíthassák a műtárgyakban tartott tőkéjüket. Egyre több banknak van műtárgypiaci tanácsadással foglalkozó részlege is, melyek kurátorokkal, galeristákkal és más szakértőkkel kötik össze ügyfeleiket. A Citi például vásárlással, kiállítással és örökösödéssel kapcsolatos kérdésekben szokott tanácsot adni.

A viszonylag szabályozatlannak számító műtárgypiacon az ilyen tanácsadás különösen fontos, mivel olyan információkkal segíthetnek a tanácsadók, amiket nem lehet egy Google kereséssel megtalálni az interneten. Ez pedig egy kiemelten bizalmi viszonyt feltételez az ügyfelek és a művészeti tanácsadók között. A műtárgypiac szubjektív jellege miatt egy alkotás árát nagyban befolyásolhatja, hogy mennyire van benne a köztudatban, mennyit és milyen kiállításokon szerepel. Már csak ezért is lehet nagy szerepe a műtárgypiaci tanácsadásnak, hiszen egy gyűjtemény jó menedzselésével az értéke is nagyban növelhető.

A privátbanki szolgáltatások között már elengedhetetlen a műtárgypiaci tanácsadás


Suzanne Gyorgy, a Citi Private Bank műtárgytanácsadási vezetője. Fotó: Bogdan Moran, az Art Market Minds jóvoltából


A privát bankok igyekeznek abból is előnyt kovácsolni, hogy nem függnek az aukciósházaktól vagy a műkereskedőktől, így pedig az ügyfeleik is jobban megbíznak bennük. Ahhoz pedig, hogy tehermentesítsék az ügyfeleiket, egy egész sor szolgáltatást vállalnak: proveniencia kutatást, műtárgydokumentációk készítését, restaurálást, biztosítást és értékbecslést is.

A tanácsadás szerepe emellett azért is felértékelődött, mert, ahogy a műtárgypiac egy kis üzletágból (ahol mindenki ismert mindenkit) egy globális iparággá vált megnövekedett a csalások és pénzmosási ügyletek száma is, így a szakértők tanácsa egyre jobban számíthat azoknak, akik nem akarják, hogy veszteséggel zárják a műtárgybefektetési próbálkozásaikat.

Magyarországon a pár hete elstartolt, de sokéves szakmai tapasztalaton alapuló Art Advisory Budapest nyújt átfogó műtárgypiaci tanácsadást. A műtárgyvásárlástól egészen a lakberendezési műtárgy-elhelyezési tippekig kérhetjük a tanácsadó és tucatnyi szakmai partnere segítéségét.

Annak pedig, aki szeretne a műtárgypiacon a szakmai legjobbjaitól tájékozódni és bekapcsolódna a műtárgyvásárlásba, gyűjtésbe, a piacon hiánypótló Műtárgybefektetési Konferenciát ajánljuk, ahol a hazai piaci trendektől a gyűjteménykezelés új kihívásaiig több műkereskedelmi kérdéskört is tárgyalnak a szervezők.

(Szerző: Műtárgy.com)
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Aukciós sztártételek itthon és külföldön

Aukciós sztártételek itthon és külföldön

2018-11-12

A következő napokban számos aukció lesz, amelyet érdemes figyelemmel követnünk. Az elárverezendő tételek egyike-másika aukciós történelmet is írhat, több főmű is a kalapács alá kerül – ezek közül válogattunk.

Chop Suey - Edward Hopper ikonikus, magánkézben maradt festménye

Chop Suey - Edward Hopper ikonikus, magánkézben maradt festménye

2018-11-09

November 13-án árverezi el a Christie's Edward Hopper Chop Suey című, 1929-es festményét, amely annak ellenére lett híres, ikonikus alkotás, hogy mindeddig magánkézben volt. A kép esszenciálisan sűríti magába mindazt, ami általában megfigyelhető a festő képein: az amerikai élet sajátosságait, helyszíneit, a nagyvárosi emberek magányosságát. A Chop Suey egy olyan étterem, ahol az új, női munkaerő tagjai találkozhatnak. Az asztalon nem látunk ételt, ez Hopper többi éttermi képére is jellemző. A velünk szemben ülő nő kerüli a szemkontaktust a mű nézőjével és a vele egy asztalnál ülővel is.

Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukció sztártétele

Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukció sztártétele

2018-11-07

Közel 600 tétellel, köztük művészettörténeti csemegékkel készül november 13-14-i őszi aukciójára a BÁV. Az árverés sztártétele Rippl-Rónai József 60 millió forintról induló Kékruhás lány virágos kalapban című mesterműve lesz. Valódi szenzációnak számít Aba-Novák Vilmos Ebédelő cigány című festményének a felbukkanása. A „barbár zseni” egyik utolsó olajfestményén szereplő karaktert később egy nagyobb kompozícióban is megfestette, de a ma már csak fekete-fehér fotóról ismert temperakép megsemmisült. A szakértők a műtárgykollekcióba többek között ritka Zsolnay dísztálakat, Hieronymus Hackel vadászpoharát, valamint patinás fegyvereket is beválogattak.  Az árverés ékszernapja egy eredeti pillangószárnyakkal készült melltűvel, nagyméretű briliánsokkal és színes drágakövekkel ékített befektetési ékszerekkel várja az érdeklődőket.

 

 

Stephen Hawking tárgyait árverezi el a Christie's

Stephen Hawking tárgyait árverezi el a Christie's

2018-11-01

Online lehet licitálni az idén márciusban elhunyt elméleti fizikus, Stephen Hawking személyes tárgyaira a Christie’s honlapján. A világ egyik legokosabb emberének tartott Hawking a kozmológiával, a fekete lyukakkal és az idővel foglalkozott. Betegsége (amiotrófiás laterálszklerózis) ellenére híres volt a humora, amely a legnehezebb helyzetekben sem hagyta cserben. Rendkívüli népszerűségre tett szert a tudományos berkeken kívül is, életéről A mindenség elmélete címmel film is készült.

Dorotheum, Bécs.  Hordozható napórák, régi gépek – józan vevők

Dorotheum, Bécs. Hordozható napórák, régi gépek – józan vevők

2018-10-29

Két részből álló, egész napos műszaki árverésén 509 tételre várt vevőket szeptember 13-án a Dorotheum. Az interneten tájékozódók akár két külön aukciónak is felfoghatták a felkínált anyagot.

Az órák, ázsiai műtárgyak, fémtárgyak, fajanszok, népi iparművészeti munkák és szobrok 318 tétele alkotta a nagyobb csoportot.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Partnerek

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.