Részletes keresés

A privátbanki szolgáltatások között már elengedhetetlen a műtárgypiaci tanácsadás

Tradicionálisan a privátbankárrá váláshoz matematikai vagy közgazdaságtani végzettség és több éves pénzügyi tapasztalat kellett, de ma már egy művészettörténészi diploma és egy pár éves kurátori tapasztalat is hasznos lehet - írja legfrissebb cikkében a műtárgy.com a Financial Times nyomán.

Napjainkban egyre több privátbanki szolgáltatás ajánl tanácsokat műtárgyak vásárlásához, tárolásához és szállításához. Ennek oka pedig az a piaci trend, hogy a világ legfelsőbb osztályainak körében egyre népszerűbbé válik a műtárgybefektetés, amit jól mutat, hogy 2017-ben 12%-kal növekedett a világ műtárgypiaci forgalma. Ezek a rétegek egyre többször kérdezik a privátbankáraikat arról, hogy hogyan tudnák a legjobban felbecsülni, menedzselni és felhasználni műgyűjteményüket az életvitelük finanszírozására.

Az UBS 2017-es kutatása rámutatott, hogy a magas jövedelmű egyének (HNWIs) 35%-a aktív a műtárgypiacon, és a következő évtizedben ez a szám várhatóan még növekedni is fog. A globális műtárgypiac forgalma 2017-ban 64 milliárd dollár volt, és egyes elemzők az elmúlt időszak műtárgypiaci árnövekedésében szinte egy exponenciális görbét vélnek felfedezni.

A privátbanki szolgáltatások között már elengedhetetlen a műtárgypiaci tanácsadás


ABN AMRO Private Banking

Suzanne Gyorgy, a Citi Private Bank műtárgytanácsadási vezetője arról beszélt, hogy egyre több ügyfelüknek van több száz millió dolláros műgyűjteménye. Ennek a növekedésnek következtében egyre több privátbank és vagyonkezelő kínál komplexebbnél komplexebb műtárgypiaci szolgáltatásokat. A privátbankok például egyre gyakrabban ajánlanak műgyűjtemény alapú hiteleket, hogy a gyűjtők felszabadíthassák a műtárgyakban tartott tőkéjüket. Egyre több banknak van műtárgypiaci tanácsadással foglalkozó részlege is, melyek kurátorokkal, galeristákkal és más szakértőkkel kötik össze ügyfeleiket. A Citi például vásárlással, kiállítással és örökösödéssel kapcsolatos kérdésekben szokott tanácsot adni.

A viszonylag szabályozatlannak számító műtárgypiacon az ilyen tanácsadás különösen fontos, mivel olyan információkkal segíthetnek a tanácsadók, amiket nem lehet egy Google kereséssel megtalálni az interneten. Ez pedig egy kiemelten bizalmi viszonyt feltételez az ügyfelek és a művészeti tanácsadók között. A műtárgypiac szubjektív jellege miatt egy alkotás árát nagyban befolyásolhatja, hogy mennyire van benne a köztudatban, mennyit és milyen kiállításokon szerepel. Már csak ezért is lehet nagy szerepe a műtárgypiaci tanácsadásnak, hiszen egy gyűjtemény jó menedzselésével az értéke is nagyban növelhető.

A privátbanki szolgáltatások között már elengedhetetlen a műtárgypiaci tanácsadás


Suzanne Gyorgy, a Citi Private Bank műtárgytanácsadási vezetője. Fotó: Bogdan Moran, az Art Market Minds jóvoltából


A privát bankok igyekeznek abból is előnyt kovácsolni, hogy nem függnek az aukciósházaktól vagy a műkereskedőktől, így pedig az ügyfeleik is jobban megbíznak bennük. Ahhoz pedig, hogy tehermentesítsék az ügyfeleiket, egy egész sor szolgáltatást vállalnak: proveniencia kutatást, műtárgydokumentációk készítését, restaurálást, biztosítást és értékbecslést is.

A tanácsadás szerepe emellett azért is felértékelődött, mert, ahogy a műtárgypiac egy kis üzletágból (ahol mindenki ismert mindenkit) egy globális iparággá vált megnövekedett a csalások és pénzmosási ügyletek száma is, így a szakértők tanácsa egyre jobban számíthat azoknak, akik nem akarják, hogy veszteséggel zárják a műtárgybefektetési próbálkozásaikat.

Magyarországon a pár hete elstartolt, de sokéves szakmai tapasztalaton alapuló Art Advisory Budapest nyújt átfogó műtárgypiaci tanácsadást. A műtárgyvásárlástól egészen a lakberendezési műtárgy-elhelyezési tippekig kérhetjük a tanácsadó és tucatnyi szakmai partnere segítéségét.

Annak pedig, aki szeretne a műtárgypiacon a szakmai legjobbjaitól tájékozódni és bekapcsolódna a műtárgyvásárlásba, gyűjtésbe, a piacon hiánypótló Műtárgybefektetési Konferenciát ajánljuk, ahol a hazai piaci trendektől a gyűjteménykezelés új kihívásaiig több műkereskedelmi kérdéskört is tárgyalnak a szervezők.

(Szerző: Műtárgy.com)
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Antik and Art Budapest: fókuszban a magyar műtárgypiac!

Antik and Art Budapest: fókuszban a magyar műtárgypiac!

2019-03-21

A Millenárison megnyitotta kapuit az Antik and Art Budapest vásárral egybekötött kiállítás, ahol a magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői képviseltetik magukat. Március 24-ig több mint harminc kiállító várja az amatőr és profi műkedvelőket, érdeklődőket. Délelőttönként és délutánonként a műtárgypiacot érintő, különböző tematikára épülő ingyenes előadásokon és magyar, illetve angol nyelvű tárlatvezetéseken is részt lehet venni. A szervezők a jótékonykodásra is gondoltak, egy online aukción a kiállítók által felajánlott egyedi tárgyakra lehet licitálni.

Műtárgy, mint befektetési eszköz

Műtárgy, mint befektetési eszköz

2019-03-20

A műtárgyakkal való kereskedelem nem újkeletű, csupán a kereskedelem módja változik az idő előrehaladtával. Míg évszázadokkal ezelőtt a műtárgyakat a piacokon, magánúton cserélték vagy értékesítették, addig ma szám

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

2019-03-16

Pénteken reggel jelentette be a Sotheby’s a május 14-i Impresszionista és Modern esti árverésének sztártételét, ami nem más, mint egy Monet-festmény, méghozzá a népszerű, szénaboglyákat ábrázoló sorozatból. Az aukciósház becslése szerint a kép 55 millió dollár körül fog elkelni. Amennyiben igazuk lesz, nem dől meg Monet „szénaboglyás rekordja”, mivel 2016-ban a Christie’s-nél licitharcot követően jutalékkal együtt 81,4 millió dollárért ment el a sorozat egy másik darabja.

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

2019-03-16

„Hölgyeim, mit tettek Johnnal, nagyon élénk színeket használ mostanában” – kiáltotta a Long & Ryle galéria munkatársaihoz odalépve a kortárs brit festő, John Monk egyik gyűjtője az Islington városrészben található Business Design Centre-ben január közepén 31. alkalommal megrendezett London Art Fairen. Meg is üzente a művésznek, hogy az újjal szemben a régebbi, visszafogottabb színvilágot preferálja, és nem töltött sok időt Monk kiállított képeinek szemrevételezésével, de szerencsére e gyűjtői magatartás nem volt általánosnak mondható a vásáron.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.