Részletes keresés

A privátbanki szolgáltatások között már elengedhetetlen a műtárgypiaci tanácsadás

Tradicionálisan a privátbankárrá váláshoz matematikai vagy közgazdaságtani végzettség és több éves pénzügyi tapasztalat kellett, de ma már egy művészettörténészi diploma és egy pár éves kurátori tapasztalat is hasznos lehet - írja legfrissebb cikkében a műtárgy.com a Financial Times nyomán.

Napjainkban egyre több privátbanki szolgáltatás ajánl tanácsokat műtárgyak vásárlásához, tárolásához és szállításához. Ennek oka pedig az a piaci trend, hogy a világ legfelsőbb osztályainak körében egyre népszerűbbé válik a műtárgybefektetés, amit jól mutat, hogy 2017-ben 12%-kal növekedett a világ műtárgypiaci forgalma. Ezek a rétegek egyre többször kérdezik a privátbankáraikat arról, hogy hogyan tudnák a legjobban felbecsülni, menedzselni és felhasználni műgyűjteményüket az életvitelük finanszírozására.

Az UBS 2017-es kutatása rámutatott, hogy a magas jövedelmű egyének (HNWIs) 35%-a aktív a műtárgypiacon, és a következő évtizedben ez a szám várhatóan még növekedni is fog. A globális műtárgypiac forgalma 2017-ban 64 milliárd dollár volt, és egyes elemzők az elmúlt időszak műtárgypiaci árnövekedésében szinte egy exponenciális görbét vélnek felfedezni.

A privátbanki szolgáltatások között már elengedhetetlen a műtárgypiaci tanácsadás


ABN AMRO Private Banking

Suzanne Gyorgy, a Citi Private Bank műtárgytanácsadási vezetője arról beszélt, hogy egyre több ügyfelüknek van több száz millió dolláros műgyűjteménye. Ennek a növekedésnek következtében egyre több privátbank és vagyonkezelő kínál komplexebbnél komplexebb műtárgypiaci szolgáltatásokat. A privátbankok például egyre gyakrabban ajánlanak műgyűjtemény alapú hiteleket, hogy a gyűjtők felszabadíthassák a műtárgyakban tartott tőkéjüket. Egyre több banknak van műtárgypiaci tanácsadással foglalkozó részlege is, melyek kurátorokkal, galeristákkal és más szakértőkkel kötik össze ügyfeleiket. A Citi például vásárlással, kiállítással és örökösödéssel kapcsolatos kérdésekben szokott tanácsot adni.

A viszonylag szabályozatlannak számító műtárgypiacon az ilyen tanácsadás különösen fontos, mivel olyan információkkal segíthetnek a tanácsadók, amiket nem lehet egy Google kereséssel megtalálni az interneten. Ez pedig egy kiemelten bizalmi viszonyt feltételez az ügyfelek és a művészeti tanácsadók között. A műtárgypiac szubjektív jellege miatt egy alkotás árát nagyban befolyásolhatja, hogy mennyire van benne a köztudatban, mennyit és milyen kiállításokon szerepel. Már csak ezért is lehet nagy szerepe a műtárgypiaci tanácsadásnak, hiszen egy gyűjtemény jó menedzselésével az értéke is nagyban növelhető.

A privátbanki szolgáltatások között már elengedhetetlen a műtárgypiaci tanácsadás


Suzanne Gyorgy, a Citi Private Bank műtárgytanácsadási vezetője. Fotó: Bogdan Moran, az Art Market Minds jóvoltából


A privát bankok igyekeznek abból is előnyt kovácsolni, hogy nem függnek az aukciósházaktól vagy a műkereskedőktől, így pedig az ügyfeleik is jobban megbíznak bennük. Ahhoz pedig, hogy tehermentesítsék az ügyfeleiket, egy egész sor szolgáltatást vállalnak: proveniencia kutatást, műtárgydokumentációk készítését, restaurálást, biztosítást és értékbecslést is.

A tanácsadás szerepe emellett azért is felértékelődött, mert, ahogy a műtárgypiac egy kis üzletágból (ahol mindenki ismert mindenkit) egy globális iparággá vált megnövekedett a csalások és pénzmosási ügyletek száma is, így a szakértők tanácsa egyre jobban számíthat azoknak, akik nem akarják, hogy veszteséggel zárják a műtárgybefektetési próbálkozásaikat.

Magyarországon a pár hete elstartolt, de sokéves szakmai tapasztalaton alapuló Art Advisory Budapest nyújt átfogó műtárgypiaci tanácsadást. A műtárgyvásárlástól egészen a lakberendezési műtárgy-elhelyezési tippekig kérhetjük a tanácsadó és tucatnyi szakmai partnere segítéségét.

Annak pedig, aki szeretne a műtárgypiacon a szakmai legjobbjaitól tájékozódni és bekapcsolódna a műtárgyvásárlásba, gyűjtésbe, a piacon hiánypótló Műtárgybefektetési Konferenciát ajánljuk, ahol a hazai piaci trendektől a gyűjteménykezelés új kihívásaiig több műkereskedelmi kérdéskört is tárgyalnak a szervezők.

(Szerző: Műtárgy.com)
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.