Részletes keresés

A végére is tartogat meglepetéseket a tavaszi aukciós szezon

Lassan a végéhez közeledik az aukciós szezon, amit eddig a legtöbb műtárgykategóriában nagy vásárlókedv jellemzett. A még hátralévő árveréseken szereplő tételek összesített leütési ára is elérheti az egymilliárd forintot - írja a műtárgy.com aukciós előzetesének második részében.


Ennek az összegnek a nagyobb részét minden bizonnyal a Kieselbach Galéria május 20-i árverésén költik majd el a műgyűjtők és a műtárgyakba befektetni kívánók. A kikiáltási árak tág határok, 80 ezer és 44 millió forint között váltakoznak, 15 tétel induló ára haladja meg a 10 millió forintot. A 44 milliós kezdő áron Perlrott Csaba Vilmosnak az 1910-es években festett parkrészletét kínálják; ennél tízmillióval alacsonyabbról indul Ferenczy Károly tájképe és Scheiber Hugó Kertvendéglő című vászna, utóbbi életművi jelentőségű alkotás. Hasonlóképp főműnek minősíthető Klie Zoltán Leány és vasmadár című, 20 millió forinton kezdő 1935-ös vászna, továbbá Csernus Tibor 1970 körül festett Repülősök című nagyméretű olajképe, ami 9 millió forintról indulva várja a liciteket. A XIX. század legnagyobb mesterei közül Munkácsy Mihály, Paál László és Szinyei Merse Pál munkásságát is jelentős művek képviselik, míg a múlt század első feléből egyebek között Koszta József, Egry József, Nemes Lampérth József, Dénes Valéria és Aba-Novák Vilmos munkáira lehet licitálni. Jóval a milliós határ fölött kezd néhány kevésbé közismert XX. századi művész alkotása is: Szín György Séta a parkban című olajképe például 3,5 millió, Színes Elemér két budapesti városképe egyaránt 3,8 millió forintról, míg Móricz Margit Római piacon című munkája 4,2 millióról indul. Kortárs munkák ezúttal csak elvétve szerepelnek a kínálatban; különlegességnek számít El Kazovszkij korai, a jól ismert formanyelve kialakulása előtti időből származó, Morandi emlékére készült műtermi csendélete, amit legkevesebb 1,6 millió forintért lehet majd megszerezni. Az aukció valamennyi tétele itt tekinthető meg.

A végére is tartogat meglepetéseket a tavaszi aukciós szezon


Scheiber Hugó: Kertvendéglő (Fények) (1925 körül, olaj, papír, 66 x 100 cm) című festménye a Kieselbach Galériánál 50-75 millió forintos becsértéket kapott

A kéthetente árverező Műgyűjtők Háza következő aukciója május 22-én a festmények, grafikák, kisplasztikák és kerámiák mellett a bútoroktól a szőnyegekig, a régi írógépektől a kerékpárig terjedő széles választékot kínál. A thonet székgarnitúrák 78, illetve 91 ezer forintról indulnak, Gorka Géza vázája 47 ezer forintos, Kádár Béla lovasokat ábrázoló vázlatrajza 70 ezer forintos kezdőárat kapott. Az árverés anyagát itt lehet megtekinteni.

A Nagyházi Galéria aukciósorozatának első napján, május 28-án régi és XIX. századi mesterek munkái kerülnek kalapács alá. A gazdag kínálatból ezúttal három külföldi mester védett alkotása emelkedik ki. A Carlo Cignaninak tulajdonított, 1680 körül született, Dionysos és Eros Hephaistos műhelyében című, az 1930-as évek óta budapesti magántulajdonban lévő festmény 55 millió, Giovanni Domenico Tiepolo Szűz Máriája az 1770-es évekből 28 millió, míg a holland Jozef Israëls Vihar után című munkája 17 millió forinton kezd. A hazai alkotások közül 14 millió forinttal Molnár József Fürdő után című vászna kapott nyolcszámjegyű induló árat, míg egy korai fiúportré Munkácsy Mihálytól 6 millió forinton kezd. Történelmi-kultúrtörténeti ritkaság Zrínyi Miklós ismeretlen festőtől származó, 650 ezer forintos kikiáltási árat kapott portréja és Orlai Petrich Soma vélhetően Irinyi Józsefet ábrázoló arcképe, ami százezer forinttal alacsonyabban kezd. Az érdeklődők Raffaello Sixtusi Madonnájának és Michelangelo Mózesének XIX. századi másolataira is licitálhatnak. A teljes anyag itt tekinthető meg.

A végére is tartogat meglepetéseket a tavaszi aukciós szezon


A Carlo Cignaninak tulajdonított Dionysos és Eros Hephaistos műhelyében című festmény (1680, olaj, vászon, 134 x 190 cm) 55 millió forintról indulva várja a liciteket a Nagyházi Galéria árverésén

A második nap kínálatában XIX-XX. századi festmények, bútorok, keleti tárgyak és szőnyegek szerepelnek. A legfontosabb tétel ezen a napon is védett, ám ezúttal hazai mester munkája. Aba-Novák Vilmos többszörösen kiállított és reprodukált, 1920-21 körül készült hátaktja 42 millió forintról várja a liciteket. Batthyány Gyula, Gulácsy Lajos, A. Tóth Sándor, Rippl-Rónai József, Egry József és Perlrott-Csaba Vilmos munkáira 3-8 millió forint között indul a licit. A kisszámú kortárs anyagból ef Zámbó István hatlapos mappája, illetve Nyílt levelek című olajképe emelkedik ki, kikiáltási áruk 460, illetve 360 ezer forint. Az egyéb tételek közül megemlítünk egy 2,6 millión kezdő perzsa Sultanabad szőnyeget, Kozma Lajos 1,4 milliós kikiáltási árú dolgozószoba garnitúráját és egy 1850 körül készült magyar faliórát, ami százezer forinttal alacsonyabban kezd. A második nap valamennyi tétele itt tekinthető meg.

A harmadik nap, május 30. a műtárgyaké, ezüstöké és ékszereké. Számos ékszer és óra indul egymillió forinton felüli áron; egy fehérarany nyakék közel 8 karátos ceyloni zafírral és egy Rolex Jump-Hour karóra 3,6 millió forinton kezd. Az ékszerek mellett többek között értékes evőeszköz-, teás- és étkészletek, fegyverek, dísztárgyak várják az érdeklődőket. Az összes tételt itt lehet megnézni.

Május 17-én indul és június 2-ig tart a Párisi Galéria online árverése, aminek anyagából Bene Géza 300 ezer forintos kikiáltási árú asztali csendéletét, Tenk László Bűntény Toledóban című olajképét és Konok Tamás Hely és idő nélkül című, 10 szitanyomatot tartalmazó komplett mappáját emeljük ki; az utóbbi két tétel 250 ezer forintról indul.

A végére is tartogat meglepetéseket a tavaszi aukciós szezon


Baksa Soós György: Ady portréja (1931, terrakotta, fapác bevonattal, 24 cm) 340 ezer forinton kezd az Arte Galéria árverésén

Az Arte Galéria június 15-i árverésén ezúttal is a grafikáké a főszerep. Vaszary Jánosnak az alessioi tengerparton készült színes ceruzarajza 160 ezer, Gulácsy Lajos rokokó női alakja 110 ezer, Szőnyi István Építkezők című gouache képe 80 ezer, Egry József ceruzarajza 70 ezer, Domanovszky Endre nagyméretű szénrajza 55 ezer forintról indul. A rajzok mellett nagy érdeklődést kelthet Baksa Soós György 1931-es terrakotta Ady-feje is, aminek kikiáltási ára 340 ezer forint.

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.