Részletes keresés

A világ 10 legdrágább gyémántja

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

  1. The Zoe Diamond, 32,6 millió dollár

A csepp formájú, medál foglalatba helyezett kék gyémánt a híres társasági hölgy, az utolsó amerikai arisztokrataként is emlegetett Bunny Mellon gyűjteményének darabja volt. A kertészet, a művészet és a lótenyésztés iránti szeretetéről is ismert, a legfelsőbb körökbe bejáratos Bunny második férje Paul Mellon, kora egyik leggazdagabb embere volt. A 9,75 karát súlyú Zoe gyémánt becsült értéke kétszereséért kelt el 2014 novemberében a Sotheby’s-nál. A rózsaszín gyémántok után a kék gyémántok a legnépszerűbbek, lelőhelyük általában a dél-afrikai Cullinan bánya.

Forrás

 

  1. Smaragd- és gyémántnyaklánc a de Grisogono-tól, 33,5 millió dollár

A svájci ékszertervező, de Grisogono extravagáns nyakéke 2017 novemberében ért el kimagasló eredményt a Christie’s genfi árverésén. A nem mindennapi ékszert egy nem mindennapi gyémánt koronázza meg: a négyszögletes gyémántmedál 163,41 karátot nyom.

Forrás

 

  1. The Orange, 36 millió dollár

A The Orange nevet viselő gyémánt 15 millió dollárral többért kelt el a Christie’s 2013-as svájci aukcióján, mint amire számítottak. A 14,82 karátos narancssárga gyémánt hasonlóan a többi ilyen árnyalatú kőhöz, a nitrogéntől kapta a színét.

Forrás

 

  1. The Princie Diamond, 39,3 millió dollár

A rózsaszín gyémánt minden rekordot megdöntött 2013-ban, amikor elkelt a Christie’s New York-i árverésén. A követ körülbelül 300 éve találták Indiában, első ismert tulajdonosa Nizam király volt.

Forrás

 

  1. Apollo Blue/The Memory of Autumn Leaves, 42 millió dollár

2017 májusában a Sotheby’s eladásra kínálta a legdrágább fülbevaló párt, amely valaha aukcióra került. A két fülbevaló, amelyet külön értékesítettek, két olümposzi isten, Apolló és Artemisz után kapta a nevét. A kék Apollo 14,54 karátot nyom, és 42 millió dollárért kelt el, a rózsaszín Artemis 16 karátos súlyú, és 15,3 millió dollárért talált gazdát.

Forrás

  1. The Graff Pink, 46 millió dollár

Ez a gyémánt 60 évig volt egy magángyűjtemény része, mielőtt 2010-ben Genfben elárverezésre került. Kivételes színe és tisztasága, valamint a csiszolás teszi különlegessé. A 24,78 karátos gyémántot az ékszerész Laurence Graff vette meg. A világ rózsaszín gyémántjainak 90%-a az Ausztrália nyugati részén lévő Argyle bányából származik. Érdekes módon a színt a kristályszerkezetben lévő hiba okozza.

Forrás

 

  1. The Blue Moon of Josephine, 42,9 millió dollár

Ugyan a The Oppenheimer Blue a legdrágább kék gyémánt, amelyet valaha elárvereztek, de ha az árat a karátszámmal összevetve vizsgáljuk, akkor a The Blue Moon of Josephine vezet. A 12 karátos gyűrűt a Hong Kong-i milliárdos, Joseph Lau vásárolta meg 2015-ben az akkor hét éves lányának, Josephinnek, innen tehát a gyémánt neve.

Forrás

 

  1. The Pink Legacy, 49,9 millió dollár

A 19 karátos gyémánt különlegessége a színe telítettségében rejlik, ez az árnyalat a gyémántok elenyésző százalékára jellemző csupán, ekkora méretben pedig nagyon-nagyon ritka. A kő, amelyet Dél-Afrikában bányásztak, az Oppenheimer család tulajdonában volt, úgy, mint a listán szereplő következő gyémánt is.

Forrás

 

  1. The Oppenheimer Blue, 59,1 millió dollár

Telefonon versengtek a licitálók a világ legdrágább kék gyémántjáért. A kő, amely a tulajdonos családról kapta a nevét, különleges tisztaságának és 14,62 karátos súlyának köszönheti népszerűségét a színén túl.

Forrás

 

1.The Pink Star/The Pink Dream, 70,7 millió dollár

2013 novemberében a Sotheby’s aukcióján, hosszas licitharcot követően a gyémántkereskedő, Isaac Wolf vehette volna meg az 59,6 karátos gyémántot, egy 83,2 millió dolláros licittel, a következő év februárjában bejelentették, hogy Wold nem tud fizetni a kőért. Az aukciósház, amely minimum 60 millió dollárt ajánlott az eladónak, meg kellett hogy vegye a gyémántot ennyiért. 2017 áprilisában újra eladásra kínálták a követ, ekkor egy Hong Kong-i ékszerész közel 71 millió dollárt fizetett érte.

 

Forrás

 

Azonban a világ legdrágább és legnagyobb, 3106 karátos gyémántja, amelyet a Cullinan bányásztársaság talált 1905-ben Dél-Afrikában, soha nem került aukcióra.

 

Forrás: Barneby’s

 

 

További cikkek
Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

2020-08-11

A Borok és korok című programsorozat szeptember öt szerdáján a múzeum állandó kiállításait veszik górcső alá. A szeptember 2-i alkalmon A realizmus zamatába kóstolhatnak bele a látogatók a Változatok a realizmusra című kiállítást középpontba helyezve. A szeptember 9-i esten az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményben lesz egész estés Szüret határok nélkül, 16-án stílszerű Szalon-spicc a 19. században, 23-án bemutatjuk, hogy milyen volt a 20. század első fele A felemelkedéstől a delíriumig, s végül az utolsó, 30-i alkalmon egy HosszúLépésváltással zárjuk a 20. század második felének művészetét.

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

2020-08-05

A globális művészeti piac nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Több hullámban lehettünk tanúi annak, hogy az antik és klasszikus műtárgyakról miként tolódik el a hangsúly a kortárs alkotások felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy azok veszítettek volna az értékükből, sokkal inkább azt, hogy a gyűjtői generációváltás hatására a kortárs művek árai is közelíteni kezdtek a régi nagy mesterek szintjéhez. Itthon, ha késve is, de elindult ugyanez a folyamat. Tavaly új aukciós életműrekord született Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona esetében is.

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.