Részletes keresés

A világ 10 legdrágább gyémántja

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

  1. The Zoe Diamond, 32,6 millió dollár

A csepp formájú, medál foglalatba helyezett kék gyémánt a híres társasági hölgy, az utolsó amerikai arisztokrataként is emlegetett Bunny Mellon gyűjteményének darabja volt. A kertészet, a művészet és a lótenyésztés iránti szeretetéről is ismert, a legfelsőbb körökbe bejáratos Bunny második férje Paul Mellon, kora egyik leggazdagabb embere volt. A 9,75 karát súlyú Zoe gyémánt becsült értéke kétszereséért kelt el 2014 novemberében a Sotheby’s-nál. A rózsaszín gyémántok után a kék gyémántok a legnépszerűbbek, lelőhelyük általában a dél-afrikai Cullinan bánya.

Forrás

 

  1. Smaragd- és gyémántnyaklánc a de Grisogono-tól, 33,5 millió dollár

A svájci ékszertervező, de Grisogono extravagáns nyakéke 2017 novemberében ért el kimagasló eredményt a Christie’s genfi árverésén. A nem mindennapi ékszert egy nem mindennapi gyémánt koronázza meg: a négyszögletes gyémántmedál 163,41 karátot nyom.

Forrás

 

  1. The Orange, 36 millió dollár

A The Orange nevet viselő gyémánt 15 millió dollárral többért kelt el a Christie’s 2013-as svájci aukcióján, mint amire számítottak. A 14,82 karátos narancssárga gyémánt hasonlóan a többi ilyen árnyalatú kőhöz, a nitrogéntől kapta a színét.

Forrás

 

  1. The Princie Diamond, 39,3 millió dollár

A rózsaszín gyémánt minden rekordot megdöntött 2013-ban, amikor elkelt a Christie’s New York-i árverésén. A követ körülbelül 300 éve találták Indiában, első ismert tulajdonosa Nizam király volt.

Forrás

 

  1. Apollo Blue/The Memory of Autumn Leaves, 42 millió dollár

2017 májusában a Sotheby’s eladásra kínálta a legdrágább fülbevaló párt, amely valaha aukcióra került. A két fülbevaló, amelyet külön értékesítettek, két olümposzi isten, Apolló és Artemisz után kapta a nevét. A kék Apollo 14,54 karátot nyom, és 42 millió dollárért kelt el, a rózsaszín Artemis 16 karátos súlyú, és 15,3 millió dollárért talált gazdát.

Forrás

  1. The Graff Pink, 46 millió dollár

Ez a gyémánt 60 évig volt egy magángyűjtemény része, mielőtt 2010-ben Genfben elárverezésre került. Kivételes színe és tisztasága, valamint a csiszolás teszi különlegessé. A 24,78 karátos gyémántot az ékszerész Laurence Graff vette meg. A világ rózsaszín gyémántjainak 90%-a az Ausztrália nyugati részén lévő Argyle bányából származik. Érdekes módon a színt a kristályszerkezetben lévő hiba okozza.

Forrás

 

  1. The Blue Moon of Josephine, 42,9 millió dollár

Ugyan a The Oppenheimer Blue a legdrágább kék gyémánt, amelyet valaha elárvereztek, de ha az árat a karátszámmal összevetve vizsgáljuk, akkor a The Blue Moon of Josephine vezet. A 12 karátos gyűrűt a Hong Kong-i milliárdos, Joseph Lau vásárolta meg 2015-ben az akkor hét éves lányának, Josephinnek, innen tehát a gyémánt neve.

Forrás

 

  1. The Pink Legacy, 49,9 millió dollár

A 19 karátos gyémánt különlegessége a színe telítettségében rejlik, ez az árnyalat a gyémántok elenyésző százalékára jellemző csupán, ekkora méretben pedig nagyon-nagyon ritka. A kő, amelyet Dél-Afrikában bányásztak, az Oppenheimer család tulajdonában volt, úgy, mint a listán szereplő következő gyémánt is.

Forrás

 

  1. The Oppenheimer Blue, 59,1 millió dollár

Telefonon versengtek a licitálók a világ legdrágább kék gyémántjáért. A kő, amely a tulajdonos családról kapta a nevét, különleges tisztaságának és 14,62 karátos súlyának köszönheti népszerűségét a színén túl.

Forrás

 

1.The Pink Star/The Pink Dream, 70,7 millió dollár

2013 novemberében a Sotheby’s aukcióján, hosszas licitharcot követően a gyémántkereskedő, Isaac Wolf vehette volna meg az 59,6 karátos gyémántot, egy 83,2 millió dolláros licittel, a következő év februárjában bejelentették, hogy Wold nem tud fizetni a kőért. Az aukciósház, amely minimum 60 millió dollárt ajánlott az eladónak, meg kellett hogy vegye a gyémántot ennyiért. 2017 áprilisában újra eladásra kínálták a követ, ekkor egy Hong Kong-i ékszerész közel 71 millió dollárt fizetett érte.

 

Forrás

 

Azonban a világ legdrágább és legnagyobb, 3106 karátos gyémántja, amelyet a Cullinan bányásztársaság talált 1905-ben Dél-Afrikában, soha nem került aukcióra.

 

Forrás: Barneby’s

 

 

További cikkek
Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

Sorra nyitnak újra az európai múzeumok – szigorú korlátozások mellett

2020-06-05

A járvány csillapodásával lassan világszerte újraindul az élet számos területen, így a kulturális szférában is. Az online működésre kényszerűségből átállt múzeumok is kezdik megnyitni a kapuikat, természetesen szigorú óvintézkedések mellett. Bár az online kiállítások és tárlatvezetések is sok örömöt okoztak a karantén idején, azért nyilvánvalóan nem helyettesíthetik a valódi kiállításlátogatás élményét.

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.