Részletes keresés

A világ legdrágább képének rejtélyes élete – hamarosan megjelenik a The Lost Leonardo

Szeptember 10-én az Egyesült Királyságban is megjelenik a „férfi Mona Lisa” történetét nagyszabású thrillerként bemutató dokumentumfilm, a The Lost Leonardo – írja a műtárgy.com.

Leonardo Da Vinci Salvator Mundi című műalkotása 2017-ben a New York-i Christie’s árverésén 450 millió dollárért kelt el, így a világ legdrágább, aukción eladott festményévé vált. Alig 12 évvel ezelőtt a képet azonban csupán 1175 dollárért sikerült megvásárolnia Alexander Parishnak, egy New Orleans-i aukciós házban.

 

Lost Leonardo 1
The Lost Leonardo c. film plakátja. Forrás: IMDb

De vajon mi váltotta ki a mű döbbenetes áremelkedését? A rendkívül alapos restaurálás, valamint az alkotás eredetisége körül folyó vita.

A film Andreas Koefoed rendezésében készült, és a történet fontosabb szereplőivel készült interjúk alkotják: többek között Dianne Modestini restaurátorral, aki a sérült kép javítási folyamata alatt győződött meg arról, hogy a kép valóban eredeti, amikor mesteri reneszánsz ecsetvonásokat vélt felfedezni az olcsó és nehéz lakkréteg alatt. Valamint Yves Bouvier svájci üzletember is megszólal a filmben, aki 44,5 millió dollár profitot teremtett csupán két nap alatt azzal, hogy egy orosz üzletembernek eladta a festményt, ezzel belekeveredve egy maró bírósági tárgyalásba.

 

A Salvator Mundi c. festmény restaurálás előtt és után. Forrás: Artwatch UK

A műalkotás árának szárnyalásával, egyre többen kérdőjelezték meg, hogy valóban eredeti Leonardo Da Vinci festményről beszélhetünk-e. A világ leggazdagabb embereit és a legbefolyásosabb művészeti intézményeket körülölelő titkok mellett az alkotás eredetiségének bizonyítása valóban másodlagossá válik.

Természetesen a történetnek nincs még itt vége. A festmény jelenlegi hollétéről nincs tudomásunk, azonban a közhiedelem úgy tudja, hogy a szaúd-arábiai koronaherceg, Mohammed bin Salman tulajdonában van.

Dianne Modestini restaurátor. Forrás: Airmail News

Egyelőre csak az Egyesült Királyságban jelenik meg a film a mozikban, viszont hamarosan online is elérhetővé válik különböző platformokon, legkésőbb tavasszal. Angol nyelven pedig jelenleg is kapható a könyvesboltokban Ben Lewis író, dokumentumfilm-készítő, és kritikus The Last Leonardo című könyve, amely szintén a festmény körüli misztikus titkok történetét tárja fel.

Forrás: IMDd, The Art Newspaper

Címlapkép forrása: The Lost Leonardo Documentary


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
A két ismeretlen Van Gogh Napraforgó titka

A két ismeretlen Van Gogh Napraforgó titka

2021-09-16
A két napraforgókat ábrázoló festmény közül az egyik a mai napig egy magángyűjteményben rejtőzik, és minden bizonnyal egy egész vagyonért fog elkelni, amikor előkerül, a másik képet pedig egy amerikai bomba pusztította
Árverésre viszik Banksy talán legismertebb művét

Árverésre viszik Banksy talán legismertebb művét

2021-09-03

Októberben árverésre viszik Banksy azon alkotását, amelyet a képkeretbe épített papírvágó csíkokra szabdalt egy londoni aukción három éve.A híres és rejtőzködő graffitiművész Girl With Balloon című festékspray-vel k

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.