Részletes keresés

A Zsolnay-gyár titkos receptjeire lehet licitálni

A Zsolnay kerámiák népszerűsége töretlen, sőt, a pécsi üzemben készült műtárgyak az utóbbi években újra az érdeklődés középpontjába kerültek. A legkedveltebb kerámiák a századforduló környékén készült, játékos vonalvezetésű, finom mintázatú és színjátszó felületű szecessziós darabok, ajánlónkban is ilyeneket mutatunk. A tárgyakra egy közelgő aukción lehet licitálni.

Cseresznyés dísztál, Zsolnay-gyár, Pécs, 1905-1910 között

Az 1852-ben alapított Zsolnay-gyár fellendülése akkor kezdődött meg, amikor az alapító, Zsolnay Miklós testvére, Zsolnay Vilmos társult az öccsével. Vilmos haláláig kísérletezett, új eljárások, technikák és anyagok után kutatva. Mindemellett pedig a nemzetközi trendeken is rajta tartotta a szemét, ezért aztán a pécsi gyár kínálatában a kor minden divatos irányzatának hatása fellelhető. Ez azonban, a folyamatos újításoknak köszönhetően korántsem jelentett egy mechanikus másolást, minden, ami a gyárban készült, magán viselte annak jellegzetességeit. A Vilmos által foglalkoztatott tervezők is más és más stílusban alkottak, ez alól nem voltak kivételek a Zsolnay nővérek, Teréz és Júlia sem, akik nőies forma- és színvilágú tervekkel gazdagították a kínálatot. Az alábbi váza Zsolnay Júlia egyedi terve alapján készült, az aljára még az alkalmazott festékek részletes használatát is ráírta, valamint szignózta a művét. A gyűszűvirágos, pillangós dekor finom, a felületet pedig a fényes máz teszi még izgalmasabbá.

Váza, Zsolnay-gyár, Pécs, Zsolnay Júlia egyedi terve, 1880 k. (?)

Zsolnay Vilmos és Wartha Vince, a magyar agyagtechnológiai kutatás nagynevű mestere a 80-as években kezdetek el a redukciós tűzben égetett mázakkal kísérletezni. Elsőként piros redukciós mázat állították elő, amelyet eozinnak neveztek el, a görög eos, vagyis hajnalpír szó után. Vilmos a kísérletezésben Petrik Lajos eredményeit is felhasználta, az új mázat porcelánfajanszra, valamint a szintén általa kifejlesztett, az időjárási viszontagságoknak ellenálló pirogránitra is alkalmazta. Az eozinos kerámiák a gyár új, virágzó korszakát hozták el.

Dísztál, Zsolnay-gyár, Pécs, 1880 k.

A Zsolnay márkanév rendkívüli sikereket ért el világszerte. Az eozinmázat is továbbfejlesztették, míg a kezdeti, piros máz még nem volt fémes fényű, a további, sárgás, zöldes, majd kékes mázak már igen, például ez a Mack Lajos által tervezett kaspó is. Mack Lajos, a bécsi Szépművészeti Akadémián tanult szobrász, 1899 és 1916 között dolgozott a Zsolnay-gyárban, főként figurális díszítésű tárgyak kerültek ki a kezei alól, szoborszerű díszítményekkel látta el a mindennapi tárgyakat. A kaspó savmaratott eozinmázas.

Kaspó, Zsolnay-gyár, Pécs, Mack Lajos terve, 1906

1874-től a Zsolnay-gyár a Millenium emlékére külön kollekciót készített. Ezek a tárgyak ritkának számítanak, és felkeltették többek között Gyugyi László műgyűjtő érdeklődését is, akinek a gyűjteménye a Sikorski-házban van kiállítva a pécsi Zsolnay-negyedben. Az alábbi díszváza is gazdag, színjátszó, millenium dekorral díszített. Hidasy Pilló Sándor terve alapján készült, 1910 körül.

Díszváza, Zsolnay-gyár, Pécs, Hidasy Pilló Sándor terve, 1910 k.

A sokszínű, irizáló redukciós mázat sokan próbálják utánozni, az eredeti titkát viszont a gyár mind a mai napig szigorúan őrzi.

 


Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Csíksomlyói Passió - egy előadás születése

Csíksomlyói Passió - egy előadás születése

2018-12-12
Mindig érdekes megismerni egy művészi produkció hátterében húzódó történéseket, a művészek gondolatait, érzéseit. Különösen izgalmas lehet ez egy olyan előadás esetén, amelyben számos különböző területről érkez
2019 hivatalos színében pompázó műtárgyak

2019 hivatalos színében pompázó műtárgyak

2018-12-11

A Pantone szakértői már húsz éve minden évben megválasztják a következő év színét, döntésük pedig a kreatívipar sok területére hatással van, például a divatra, a dizájnra és a lakberendezésre is. Ezért aztán december környékén nagy várakozás előzi meg a döntést, amelyet a Pantone dolgozói azután hoznak meg, hogy átnézték az éppen aktuális trendeket. A napokban nyilvánosságra hozták, hogy a 2019-es év színe a Living Coral 16-1546 (Élő korall/korallvörös) lesz.

Év végi csúcsforgalom az aukciós piacon - II. rész

Év végi csúcsforgalom az aukciós piacon - II. rész

2018-12-10

Folytatjuk a decemberi árverések legérdekesebb tételeinek bemutatását. Az alábbi aukciók anyagának összesített kikiáltási ára megközelíti a másfél milliárd forintot, derül ki a műtárgy.com előzeteséből. Változatos

Szürrealista művekkel zárja az évet a BÁV kortárs aukciója - Náray Tamás képzőművészként is bemutatkozik az árverésen

Szürrealista művekkel zárja az évet a BÁV kortárs aukciója - Náray Tamás képzőművészként is bemutatkozik az árverésen

2018-12-07

Kortárs aukcióval zárja az évet a BÁV Aukciósház december 19-én. A több mint 100 tételt felsorakoztató kínálatban olyan közismert nevek szerepelnek, mint feLugossy László, ef Zámbó István, Aknay János, Gyarmathy Tihamér, Gyémánt László vagy Fehér László. Az érdeklődők emellett az eddig elsősorban divattervezőként ismert Náray Tamás és a külföldön is befutott A. Nagy Gábor műveire is licitálhatnak, de a legfrissebb, 2018-as alkotások is szerepelnek a kínálatban.

Nagyszerű női művészek munkái aukción

Nagyszerű női művészek munkái aukción

2018-12-05

A női alkotók műalkotásai sokszor jóval férfitársaik munkáinál alacsonyabb áron kerülnek kalapács alá, azonban ez inkább a társadalmi berögződéseket és nem az alkotásaik minőségét jelzi. Hogy ez ne maradjon örökre

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.