Részletes keresés

A Zsolnay-gyár titkos receptjeire lehet licitálni

A Zsolnay kerámiák népszerűsége töretlen, sőt, a pécsi üzemben készült műtárgyak az utóbbi években újra az érdeklődés középpontjába kerültek. A legkedveltebb kerámiák a századforduló környékén készült, játékos vonalvezetésű, finom mintázatú és színjátszó felületű szecessziós darabok, ajánlónkban is ilyeneket mutatunk. A tárgyakra egy közelgő aukción lehet licitálni.

Cseresznyés dísztál, Zsolnay-gyár, Pécs, 1905-1910 között

Az 1852-ben alapított Zsolnay-gyár fellendülése akkor kezdődött meg, amikor az alapító, Zsolnay Miklós testvére, Zsolnay Vilmos társult az öccsével. Vilmos haláláig kísérletezett, új eljárások, technikák és anyagok után kutatva. Mindemellett pedig a nemzetközi trendeken is rajta tartotta a szemét, ezért aztán a pécsi gyár kínálatában a kor minden divatos irányzatának hatása fellelhető. Ez azonban, a folyamatos újításoknak köszönhetően korántsem jelentett egy mechanikus másolást, minden, ami a gyárban készült, magán viselte annak jellegzetességeit. A Vilmos által foglalkoztatott tervezők is más és más stílusban alkottak, ez alól nem voltak kivételek a Zsolnay nővérek, Teréz és Júlia sem, akik nőies forma- és színvilágú tervekkel gazdagították a kínálatot. Az alábbi váza Zsolnay Júlia egyedi terve alapján készült, az aljára még az alkalmazott festékek részletes használatát is ráírta, valamint szignózta a művét. A gyűszűvirágos, pillangós dekor finom, a felületet pedig a fényes máz teszi még izgalmasabbá.

Váza, Zsolnay-gyár, Pécs, Zsolnay Júlia egyedi terve, 1880 k. (?)

Zsolnay Vilmos és Wartha Vince, a magyar agyagtechnológiai kutatás nagynevű mestere a 80-as években kezdetek el a redukciós tűzben égetett mázakkal kísérletezni. Elsőként piros redukciós mázat állították elő, amelyet eozinnak neveztek el, a görög eos, vagyis hajnalpír szó után. Vilmos a kísérletezésben Petrik Lajos eredményeit is felhasználta, az új mázat porcelánfajanszra, valamint a szintén általa kifejlesztett, az időjárási viszontagságoknak ellenálló pirogránitra is alkalmazta. Az eozinos kerámiák a gyár új, virágzó korszakát hozták el.

Dísztál, Zsolnay-gyár, Pécs, 1880 k.

A Zsolnay márkanév rendkívüli sikereket ért el világszerte. Az eozinmázat is továbbfejlesztették, míg a kezdeti, piros máz még nem volt fémes fényű, a további, sárgás, zöldes, majd kékes mázak már igen, például ez a Mack Lajos által tervezett kaspó is. Mack Lajos, a bécsi Szépművészeti Akadémián tanult szobrász, 1899 és 1916 között dolgozott a Zsolnay-gyárban, főként figurális díszítésű tárgyak kerültek ki a kezei alól, szoborszerű díszítményekkel látta el a mindennapi tárgyakat. A kaspó savmaratott eozinmázas.

Kaspó, Zsolnay-gyár, Pécs, Mack Lajos terve, 1906

1874-től a Zsolnay-gyár a Millenium emlékére külön kollekciót készített. Ezek a tárgyak ritkának számítanak, és felkeltették többek között Gyugyi László műgyűjtő érdeklődését is, akinek a gyűjteménye a Sikorski-házban van kiállítva a pécsi Zsolnay-negyedben. Az alábbi díszváza is gazdag, színjátszó, millenium dekorral díszített. Hidasy Pilló Sándor terve alapján készült, 1910 körül.

Díszváza, Zsolnay-gyár, Pécs, Hidasy Pilló Sándor terve, 1910 k.

A sokszínű, irizáló redukciós mázat sokan próbálják utánozni, az eredeti titkát viszont a gyár mind a mai napig szigorúan őrzi.

 


Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Új érték született a Reök-palotában

Új érték született a Reök-palotában

2019-02-18

Országos visszhangot váltottak ki a REÖK (Regionális Összművészeti Központ) kiállításai: a műtárgy.com és a kulter.hu toplistáira is felkerült Virgilius Moldovan Szegeden rendezett tárlata. Az elmúlt évtized alatt meghatározó jelentőségű képzőművészeti kiállítóhellyé vált REÖK igazgatójával, Herczeg Tamással és Dr. Nátyi Róbert művészeti tanácsadóval, kurátorral beszélgettünk.

Kortárs brit művészek munkái George Michael gyűjteményéből

Kortárs brit művészek munkái George Michael gyűjteményéből

2019-02-14

Idén márciusban a Christie’s elárverezi a 2016-ban elhunyt népszerű énekes-dalszerző, George Michael gyűjteményét. Több mint kétszáz tétel kerül a kalapács alá március 14-én Londonban, valamint március 8-15-ig online árverés keretében.

A globális műtárgypiac - elemezzük a legfrissebb számokat

A globális műtárgypiac - elemezzük a legfrissebb számokat

2019-02-12
A legnagyobb svájci bank, az UBS 2018-ban is elkészítette a globális műtárgypiac áttekintését a világ egyik vezető művészeti vásárának, az Art Baselnek a közreműködésével. A műtárgy.com eheti cikke most ennek a több
Ipartervesek grafikáira licitálhatunk

Ipartervesek grafikáira licitálhatunk

2019-02-11
Az Iparterveseknek mostanában több okból is aktualitása van: egyrészt a két híres, 1968-as és 1969-es, egész művésznemzedéket meghatározó kiállítást ötven éve rendezték meg, másrészt a Ludwig Múzeum nagyszabású csop
A grafika a jövő befektetése

A grafika a jövő befektetése

2019-02-08

Az utóbbi évtized legerősebb grafikai anyagával indítja az évet a BÁV február 13-án. A 231 tételt számláló aukció dúskál az elmúlt évek festményrekordjait adó nagy nevekben, így pl. Barabás Miklós, Boromisza Tibor, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Czóbel Béla, Mednyánszky László és Egry József grafikáit is megvásárolhatjuk, a festményeikhez viszonyítva töredék áron. A kortárs művészeket többek között az Ipartervesek és a nemzetközi szinten is az egyik legismertebb képzőművészünknek számító Maurer Dóra mellett a BÁV-nál az utóbbi években kiválóan szereplő ef Zámbó István munkái képviselik.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.