Részletes keresés

Ablak a múltra – Tárlatvezetések múzeumokban az V. Műtárgyak Éjszakáján

Kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik az V. Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, a műtárgy.com szervezésében, amelyet ebben az évben június 17-19-ig rendeznek meg. A háromnapos rendezvénysorozat idején csaknem 50 helyszínen több mint 100 különleges és izgalmas művészeti programmal várják a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget. Egy bérlet birtokában a résztvevők betekintést kaphatnak Budapest legnevesebb múzeumainak, galériáinak gyűjteményibe és színfalai mögé, műtárgybemutatókon, műterem-látogatásokon, workshopokon, filmvetítéseken és tematikus sétákon vehetnek részt.

Ezúttal a fővárosi múzeumokban bemutatott izgalmas tárlatvezetések közül mutatunk be ötöt. Ezeken a programokon lehetőség nyílik hasznos ismereteket szerezni letűnt korokról és nemzeti múltunkról úgy, hogy közben új perspektívákból mutatkoznak be a kiállított műtárgyak.

Régészet TOP 10 – június 17. 17:00–18:00 (Magyar Nemzeti Múzeum)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

Az állandó régészeti kiállítás ősi kincsei a régmúlt idők homályába repítik vissza a látogatókat. A tárlatvezetésen többek között a következő kérdésekre kaphatnak választ: Mennyire lehetett kiszolgáltatott a természet viszontagságainak a kőkor előembere? Hogyan törte fel az ember a fémek megmunkálásának titkát? Fejtse meg a szkíta aranyszarvasok rejtélyét, ismerje meg a Duna két partját elfoglaló rómaiakat és barbárokat, gyönyörködjön a hunok pusztítása elől elrejtett szilágysomlyói kincsekben, vagy csodálja meg a fél évszázaddal későbbi honfoglalók fémművességét a galgóci tarsolylemez vonásaiban!

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/regeszet-top-10.

Remekművek remek válogatásban – június 18. 15:00–16:00 (Szépművészeti Múzeum)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

Az egyórás tárlatvezetésen az érdeklődők a gótika, a reneszánsz és a barokk művészet emlékeinek bemutatása során nagy ívű időrendi áttekintést kapnak az európai festészet történetéről. A különböző iskolák, korok és műfajok olyan festőóriások művein bontakoznak ki, mint például Raffaello, Correggio, El Greco, Bruegel vagy Lucas Cranach.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/remekmuvek-remek-valogatasban-2.

Gül Baba Türbéje tárlatvezetés – június 18. 16:00–16:45 (Gül Baba Kulturális és Kiállítóközpont)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

Ki volt pontosan Gül baba, és melyek az életével kapcsolatos tények és legendák? Mit jelent a türbe szó, és milyen látható és kevésbé látható tulajdonságai vannak Gül baba Türbéjének? Miként alakult át a türbe és annak környezete az elmúlt évszázadok során? Milyen kincseket rejt az oszmán kortól kezdve napjainkig a Rózsadomb egyik legszebb kilátásával rendelkező épületegyüttese és az ott található kiállítótér? Hogy is fest pontosan egy oszmán pénzérme, vagyis akcse? Miként kapcsolódik a területhez a Zsolnay gyár? Erről, és még sok más érdekességről hallhatnak, ha közösen felfedezik Gül baba türbéjét és az egykori Wagner villa termeiben lévő állandó kiállítást.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/gul-baba-turbeje-tarlatvezetes-ii.

Mesélő kövek – június 18. 16:00–16:45 (BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

A társadalomtörténeti barangolás az Aquincumi Múzeum Kőtárába kalauzolja el az érdeklődőket. Az aquincumi lelőhelyű kőemlékeket magában foglaló kőtár Magyarország, sőt – Itália után – Európa egyik legnagyobb lapidariuma. Az aquincumi kőtár jelenleg több mint 1000 leltározott tételt tartalmaz. Az anyag sírkövekből, votív és építési feliratokból, valamint épületfaragványokból és – kisebb részben – használati tárgyakból (pl.: őrlőkő) áll. Mennyiségénél és összetételénél fogva elsőrangú forrásanyag nemcsak a helyi társadalom történetére, összetételére, vallására, hadtörténetére vonatkozólag, de a nemzetközi ókortudomány is fontos forrásanyagként tartja számon.

A programra itt lehet regisztrálni: https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/meselo-kovek.

Reflektorfényben a reflexíj – a kurátorok mesélnek – június 19. 17:00–18:30 (Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum)

Forrás: mutargyakejszakaja.hu

Milyen reflexíjat használtak a sztyeppei népek? Elfelejtették-e a magyarok a lovasíjász harcmodort a letelepedést követően? Mikor lett sporteszköz a fegyverből? Hogyan rekonstruálható egy íj a régészeti leletek alapján? Ilyen és sok más izgalmas kérdésre is választ kaphatnak a kurátori tárlatvezetésen a „Lovasíjászok Budapest múltjából – A szkítáktól az oszmánokig” című időszaki kiállításban.

A programra itt lehet regisztrálni:

 https://www.mutargyakejszakaja.hu/events/reflektorfenyben-a-reflexij-a-kuratorok-meselnek.

Az V. Műtárgyak Éjszakája teljes programkínálata itt érhető el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok-2021. A regisztrációhoz bérlet vásárlása szükséges, amely az alábbi linken érhető el: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvásárlás.

Címlapkép forrása: mutargyakejszakaja.hu


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Gallery Weekend Budapest 2021 – ’A kortárs művészet engem fejez ki’

Gallery Weekend Budapest 2021 – ’A kortárs művészet engem fejez ki’

2021-06-09

2021. június 18-20. között a Kortárs Galériák Egyesülete immár hetedik alkalommal rendezi meg a Gallery Weekend Budapestet (GWB). Ez a budapesti nyár egyik legizgalmasabb - kihagyhatatlan - művészeti eseménye, amely jól ismert magángalériák tárlatvezetésein és exkluzív túráin keresztül lehetőséget ad a minket körülvevő tér újrafelfedezésére, kitágítására.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.