Részletes keresés

Absztrakt grafikák a kalapács alatt

A grafikák közül a legtöbbször a figuratív alkotások kerülnek a figyelem középpontjába, pedig a magyar művészek között számos kiváló absztrakt munkákat készítő alkotót is találhatunk. A műtárgy.com ezért most a 20. század elsőrangú magyar grafikusainak absztrakt munkáiból válogat. Kassák Lajostól a kortárs alkotókig számos magyar művész hozott létre absztrakt műveket, és közülük sokakat külföldi példák is inspiráltak, mivel az absztrakció a 20. század során sosem tartozott a mindenkori államhatalom által támogatott művészeti irányzatok közé.

A grafika - technikai jellegéből adódóan - jó lehetőség a kezdő gyűjtőknek is, hogy kedvező áron juthassanak nagynevű alkotók kiváló egyedi vagy sokszorosított munkáihoz. Elég csak az itt bemutatott művészekre: Kassákra, Gyarmathy-ra vagy Barcsay-ra gondolni, akik műveire most akár pár tízezer forintért lehet licitálni.

Az itt bemutatott alkotások mind elérhetőek lesznek a következő héten megrendezendő grafikai aukción.

A magyar absztrakt grafikai hagyomány egyik első és legfontosabb alakja kétség nélkül Kassák Lajos. Az 1922-es Képarchitektúra manifesztuma szerint: "A művészet átformál bennünket, és mi képessé válunk környezetünk átformálására."

Absztrakt grafikák a kalapács alatt


Kassák Lajos: Képarchitektúra. Linóleummetszet, papír 660 × 490 mm Jelezve jobbra lent: Kassák
Kikiáltási ár: 35.000 Ft


Beöthy Steiner Anna a két világháború közt Párizsban élve kezdett el geometrikus absztrakt munkákat készíteni. Bár mint sok más női művész, évtizedekre abbahagyta az alkotást, hogy férje karrierjét támogassa, de annak halála után az 1960-as évektől kezdve visszatért az alkotáshoz.

Absztrakt grafikák a kalapács alatt


Beöthy Steiner Anna: Kompozíció I. Szitanyomat, papír 260 × 240 mm Jelezve jobbra lent: BAS
Kikiáltási ár: 25.000 Ft


Beöthy Steiner Anna férje Beöthy István készítette ezt az absztrakcióba hajló, de az ábrázolásból még valamennyit meghagyó madárképet.

Absztrakt grafikák a kalapács alatt


Beöthy István (Étienne): Madár. Litográfia, papír 370 × 549 mm Jelezve balra lent: Ebeöthy
Kikiáltási ár: 80.000 Ft


Gyarmathy Tihamér művészetére az 1940-es évektől az absztrakt volt a legnagyobb hatással, de a geometrikus absztrakciónak egy, a természeti erőkre és a spiritualitásra is rezonáló válfaját művelte.

Absztrakt grafikák a kalapács alatt


Gyarmathy Tihamér: Négyzetek és gömbök (1970) Színes tus, papír 256 × 196 mm Jelezve hátoldalon: Gyarmathy Tihamér 970
Kikiáltási ár: 140.000 Ft


A második világháború utáni magyar absztrakt művészetnek egy másik fontos alakja Molnár Sándor, aki az 1960-as években az egyik alapítója volt az absztrakcióval foglalkozó Zuglói Körnek is.

Absztrakt grafikák a kalapács alatt


Molnár Sándor: Kompozíció kékkel Akvarell, tus, ceruza, papír 90 × 400 mm Jelezve jobbra lent: Molnár Sándor
Kikiáltási ár: 48.000 Ft


Major Kamill, aki élete jelentős részét Franciaországban élte le, művészeti formálódásában nagy szerepet játszott Hantai Simon. Major művészetében különösen fontosak a különböző, absztrakcióba hajló írások, mint az akkád ékírás vagy a graffiti.

Absztrakt grafikák a kalapács alatt


Major Kamill: Akkád írás (1984) Linómetszet, papír 640 × 415 mm Jelezve jobbra lent: Major 84 Jelezve balra lent: EA
Kikiáltási ár: 40.000 Ft


Barcsay Jenő talán a Művészeti anatómia tankönyvéről a legismertebb, és kevesebben tudják, hogy absztrakt grafikákat is készített.

Absztrakt grafikák a kalapács alatt


Barcsay Jenő: Titokzatos árnyak II. Szitanyomat, papír 303 × 325 mm Jelezve balra lent: Titokzatos árnyak II. Jelezve jobbra lent: Barcsay Jelezve középen lent: 49/50
Kikiáltási ár: 35.000 Ft


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.