Részletes keresés

Adjunk nagyobb teret a nőknek – izgalmas programok a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon nem csak nőknek

A nők művészetben betöltött szerepét helyezi fókuszba az idei Műtárgyak Éjszakája Fesztivál. A háromnapos programsorozat május 18-20. között kerül megrendezésre. Az 50 helyszínen megrendezett közel 100 változatos művészeti program közül jelentős számban találhatóak női művészeket és művészeti szereplőket, nőművészetet és nőket ábrázoló alkotásokat középpontba helyező események.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idei tematikája a hölgyek művészetben betöltött szerepéből merít inspirációt. Kreatív kampányával és tematizált programjaival ünnepli a női művészeti szereplőket, legyen szó alkotókról, galeristákról, kurátorokról vagy múzsákról. A rendezvény a megbecsülés és elismerés mellett szélesíteni szeretné közönségének látóterét, kiemelkedő női művészek, műalkotások és fontos női művészeti szereplők bemutatásával vagy éppen bevonásával.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál látogatói a Petőfi Irodalmi Múzeum programján női sorsokat bemutató tárlaton kapnak betekintést Nemes Nagy Ágnes és Polcz Alaine életébe. 2022-ben lett volna 100 éves Polcz Alaine, a pszichológiai tudományok és a magyar irodalom különleges egyénisége. Az emléke előtt tisztelgő kiállítás azt mutatja be, milyen élmények érték, milyen eseményeknek volt részese és milyen személyiségjegyeket tudhatott magáénak, amelyek olyan nagy visszhangot kiváltó és generációk szemléletét formáló művek megírását alapozták meg, mint az Asszony a fronton, a Rend és rendetlenség, a Főzzünk örömmel! vagy az Ideje a meghalásnak. Nemes Nagy Ágnes verseinek egy jelentős részében a szemlélet tárgya tájként tűnik fel, aminek látványát rendkívül pontos és érzékletes képek teremtik az olvasóban. A költő látásmódja, a környezetre irányuló fokozott koncentrációja nemcsak a huszadik század második felének irodalmára gyakorolt nagy hatást, hanem a kortárs magyar lírára is. A kiállítás az életmű mentén haladva foglalkozik ezzel a kivételes figyelemmel, megidézve a Nemes Nagy Ágnes verseiben megteremett, folyamatosan átalakuló tájképeket.

A Herendi porcelánról legtöbbünknek egy gyönyörű, elegáns nő jut az eszébe. Légies könnyedség, finom elegancia. Visszatérő programhelyszíne a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválnak a Herendi Porcelán Palota, azonban idén a közönségkedvenc porcelánfestés és -formázás mellett Női horizont címmel izgalmas szakmai előadással is készül, amely kifejezetten a női porcelánfestőket helyezi reflektorfénybe.

 

Hölgyek a villában. Forrás: Iparművészeti Múzeum / Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

 

A Ráth György-villa A mi szecessziónk című állandó kiállításán egy vezetett séta keretében az érdeklődők kiemelten a szecesszió nőies oldalával, jellegzetes női tárgyaival, női életmódjának sajátságaival, néhány kivételes női alkotójával és ihletőjével találkozhatnak. Andrássyné Zichy Eleonóra és Zsolnay Júlia éppúgy megelevenednek majd a résztvevők előtt, mint Emilie Flöge és Loïe Fuller. Századfordító hölgyek és urak, művészek, zsenik és botrányhősök számos érdekes történetével és persze a hozzájuk kötődő feledhetetlen műkincsekkel várja a villa az érdeklődőket.

A KACs Műhely betonhímző workshopja a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületben a nőiség kérdéskörére, valamint Sütő Erika és Rejka Erika Integráció című kiállítására reflektálva készíthetik el a látogatók egyedi, (ön)kifejező ékszerünket. Szintén az ékszereket helyezi előtérbe a BTM Vármúzeum Ékszerek a síron túl című programja, amely honfoglaláskori hajfonatkorongok és más női viseletek kerülnek bemutatásra. A Vármúzeum további programja az 1999-ben az egykori Teleki-palota területén megtalált magyar-Anjou címeres selyemkárpit régészeti felfedezésének folyamatát mutatja be.

Más-e Mása ugyanazon az emlékművön Budapesten és Moszkvában? Hány férfi kellett az Országos Nőtanács vezetéséhez? Hogyan torpedózta meg a GYES az államfeminizmust? Titkos ügynök volt-e Cicciolina? Lehet-e traktort eladni pucér nőkkel? Ilyen, és hasonló kérdésekre kaphatunk választ a Memento Park - Szoborpark Múzeum Kedves lányok, asszonyok... elvtársnők! című programján, amely a nőideál változásait ismerteti a kommunista Magyarországon.

A budavári Kapisztrán tér egykor a Várnegyed piactere, később katonai parádék helyszíne, napjainkban pedig a kerület egyik leghangulatosabb, ugyanakkor számos titkot rejtegető területe. A Randevú a Mária Magdolna toronynál című túra keretében több évszázados hölgyekkel „randevúzhatunk”, olyanokkal, akiknek jelenléte a mai napig érezhető a helyszínen. Találkozzunk a vadászat istennőjével, lessünk meg egy a falakon átrepülő apácát és ismerkedjünk a Mária Magdolna Toronnyal is!

 

Szendrey Júlia korabeli ékszerek. Forrás: Alt Andrea ékszerszakértő / Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

 

Alt Andrea ékszerszakértő előadásának keretében Szendrey Júlia korabeli ékszerek történetéről hallhatunk. Megismerhetjük a klasszicizmus és az empire végével beköszöntő, a jóval szentimentálisabb biedermeier korszakot, amely befolyást gyakorol az irodalomra, festészetre lakás -és tárgykultúrára, és ez a derűs idill természetesen az ékszerekben is visszatükröződik. Az ékszerkészítés során új anyagokat használnak és régi ötvöstechnikákat elevenítenek fel, hogy az egyre szélesedő polgári vásárlói kör igényeit ki tudják elégíteni, míg a viktoriánus Angliában szintén virágzik az ékszeripar, és a gyarmatokról beáramló egzotikus alapanyagok izgalmas felhasználási lehetőséget biztosítanak a helyi ékszerkészítőknek, akik parádés és rendkívül különleges darabokat hoznak létre ezáltal.

A Női kapcsolatok, kapcsolódások tárlatvezetésen a nők és alkotás, nők és a művészet kapcsolatáról, női művészek kapcsolódásairól beszélgethetnek a látogatók a Woman made pop-up kiállításban. Hogy találkoznak a különböző szakmák, hogy kapcsolódnak az alkotók, hogy viszonyulnak egymás munkájához, szakterületéhez és hogy hatnak egymásra? Ezeket a kérdéseket járja körül a kiállítás és tárlatvezetés, ahol az alkotókkal lehet találkozni, beszélgetni.

A Fesztiválhoz újonnan csatlakozó Közlekedési Múzeum izgalmas programjával a Női feltalálókat ünnepli, hiszen számos, a mindennapjainkat meghatározó praktikus eszközt nem professzionális szakemberek, hanem esetenként háziasszonyok találtak fel, hogy megkönnyítsék a ház körüli munkát, legyen szó a körfűrészről vagy a pedálos kukáról. Szintén a Közlekedési Múzeum programja a Régi idők háztartása (Sparhelt, jégszekrény, rumpli…) című workshop, amely a Műszaki Tanulmánytár háztartási gyűjteményének számos izgalmas eszközét mutatja be. A komplex workshop-program során a háztartás körüli női munkákról lesz szó, és az azokhoz szükséges eszközökkel, a hozzájuk fűződő emlékekkel foglalkozik.

 

Zsolnay Teréz és Tutanhamon. Forrás: Feró Eszter / Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

 

A Zsolnay gyár dualizmus kori sikertörténete nagyban köszönhető a két hihetetlenül tehetséges nőnek, Zsolnay Teréznek és Júliának. Míg Zsolnay Júlia főleg a japán művészetből, Teréz a magyar népművészet mellett az ókori Egyiptom gazdag motívumvilágában merített ihletet. A gyár története során mindvégig jelenlévő egyiptomi motívumok már a legkorábbi sikerekhez is hozzájárultak, de a csúcspontot a Teréz irányításával tervezett Tutanhamon-sorozat képviseli. A Zsolnay Teréz és Tutanhamon előadás célja, hogy két tudományág, az egyiptológia és a művészettörténet segítségével, a látogatók bepillantást nyerjenek az egyiptománia izgalmas világába, felfedve a Zsolnay nővérek tervező munkájának kulisszatitkait.

A balatonfüredi Vaszary Galéria kerekasztal-beszélgetése Ladik Katalin Yoko Ono-díjas költő és performanszművész emlékeit eleveníti fel a hetvenes évek egyik legfigyelemreméltóbb irodalmi és művészeti műhelyéről, az újvidéki Új Symposion folyóiratról. A Jugoszláv „különutas” szocializmusban létrejött folyóirat gyűjtőhelye és találkozási pontja volt a magyar, a balkáni és a nyugati alkotóknak, és a lap megszűnéséig a betiltások, megfigyelések, bezúzások, politikai megfélemlítések mellett is az egyik legszabadabb alkotói légkör képviselője volt a vasfüggönyön innen.

 

Műteremlátogatás Nemes Annánál. Forrás: Várfok Galéria / Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

 

A Várfok Galéria jóvoltából a MÉF résztvevői Nemes Anna műtermével, valamint az Einspach Fine Art & Photography kiállításán Drozdik Orshival, az 1970-es évek magyar konceptuális művészet egyik meghatározó alakjának és a nemzetközi feminista művészet kiemelkedő képviselőjének művészetével is megismerkedhetnek.

A Kiskép Galéria Klebelsberg Kultúrkúriában rendezett Üvegszirének tárlatán is a hölgyalkotóké a színpad, akárcsak a Ludwig Múzeum raktársétáján, valamint a Paulheim-Weninger Villa élő falfestést tartalmazó programján is.

A Sétaműhely szervezésében megrendezésre kerülő tematikus sétán az Andrássy út épületei közt megelevenednek egykori hölgyek, asszonyok és leányok árnyai is. Kőkeblű szfinxek, kariatidák, múzsák, szirének fogják utunkat kísérni, miközben szó esik Ady szeretőjéről, Lédáról, Krúdy feleségéről, „Satanelláról”, illetve még megyeri Krausz Lola néniről is, aki egykor rettegésben tartotta Budapest férfijait.

A Pesti Vigadó épülettörténeti sétája alkalmával a résztvevők megismerkedhetnek a Nők Választójogi Világszövetségének 1913-as Kongresszusát szervező szüfrazsettek életével és munkásságával, akik forradalmi nézeteikkel és tevékenységükkel vívták ki nőtársaiknak az azonos bánásmódot. A Vigadó falai számos további csodálatos történetet rejtenek a 19-20. század híres nőalakjairól és Budapest életéből.

 

Alkotó nők - Országh Lili, Reigl Judit, Maurer Dóra és Keserü Ilona. Forrás: Magyar Nemzeti Galéria / Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

 

A Magyar Nemzeti Galéria két tárlatvezetése közül az egyiken a közönség legendás nőalakokkal találkozhat, a másikon pedig az alkotó nők kerülnek középpontba. Gyönyörű modellek, éltető múzsák, szeretők, vagy épp bátor nők kerültek megörökítésre a férfiak ecsetje által, valamint a Jelenkori gyűjteményből kiemelkedő női művészek kerülnek bemutatásra, többek között Országh Lili, Reigl Judit, Maurer Dóra és Keserű Ilona.

A Vasarely Múzeum tárlatvezetése az állandó kiállításban Victor Vasarely Denise Renével való megismerkedését, és az abból kiforrott évtizedes kalandját a geometrikus absztrakcióval, valamint a Galerie Denise René sikertörténetét járja körbe.  Vasarely és Denise René sorsa szakmailag, szellemileg és egy ideig érzelmileg is összefonódott. Művészeti együttműködésük eredménye számos emblematikus absztrakcióval foglalkozó kiállítás, egyedi album, multiplika, valamint a Szépművészeti Múzeumnak felajánlott nagy értékű műtárgyadomány is.

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 2022, Hegyvidék GalériaCímlapkép forrása: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.