Részletes keresés

Adytól-Czóbelig Ritkaságok, befektetési lehetőségek az ősz legváltozatosabb aukcióján

Ady Endre verskézirata, Czóbel Béla, Mednyánszky, Orosz Gellért egy-egy ritka festménye, Szervátiusz Jenő szobrai, arany labdarúgó érem. Többek között ilyen különlegességekkel találkozhatunk a Darabanth Aukciósház 34. Nagyaukciójának anyagában.

Az aukciós szezon legváltozatosabb kínálatát felvonultató tételsorban számos, befektetői szempontból is izgalmas darab vár gazdára a filatélia, numizmatika, művészetek, kéziratok, könyvek, papírrégiségek és nemesfém tárgyak területén.

Az aukció kétségtelenül legnagyobb különlegessége Ady Endre Én jó hiszekegyem c. versének kézirata, melyhez Ady feleségének Csinszkának sorait is mellékelték, ami tovább emeli a darab értékét. Az elmúlt években Ady vers kézirat nem bukkant fel az aukciós kínálatban, csak egy-két általa írt képeslap, rövid levél került kalapács alá és ezek is bőven milliós leütési árakat produkáltak, így az 1,6 millióról induló vers biztos befektetés.

 

 

Ady Endre (1877-1919) Én jó Hiszekegyem című versének autográf kézirata

(11393. tétel)

 

Gerő Ödön művészeti, irodalmi szakíró, esztéta, valamint az autográf kéziratokat gyűjtő lánya Gerő Zsófia hagyatékából származó kiemelkedő kultúrtörténeti értékű tételek, mint Jókai Mór egy szőlőkről írt munkája, Thomas Mann, Conan Doyle, Babits, Jászai Mari, vagy Jászi Oszkár levelei szintén biztos, értékőrző darabok.

A modern festészeti anyag és az egész árverés első számú festménye Czóbel Béla 1929 körül, a második franciaországi tartózkodása alatt készült tájképe (10105 tétel). Czóbel mellett a Nyolcak művészcsoport egy másik tagjának, Pór Bertalan korai korszakából származó női portréja finom tónusaival varázsolja el az embert (10104. tétel). Vaszary János spontaneitásával elragadó ceruzarajza (10103. sz. tétel) és Rippl-Rónai József női aktot ábrázoló tusrajza (10085. tétel) fénypontjai a modern grafikai kínálatnak.

 

10105. tétel

Czóbel Béla (1883-1976): Erdőrészlet házzal, 1929 körül

(10105. tétel)

 

A figurális hagyományokat követő alkotók közül kiemelkedik Rozsda Endre Palota c. tusrajza 1956-ból (10072. tétel), amely a művész 100. születésnapján, szülővárosában tartott emlékkiállításon is szerepelt. Rozsda alkotásai rekordárakon kelnek el aukciókon az utóbbi időben, így ez a tétel is jó befektetés lehet, akár már rövid távon is. A gazdag kortárs kínálatban dominálnak az absztrakt művészet alkotói. Ezek közül kiemelkedik Orosz Gellért 1979-ben, legjobb korszakából származó alkotása (10060. tétel). Festményei egyre emelkedő életmű rekordokat produkálnak évről-évre, érdemes tehát az ilyen jó képeiért versenybe szállni.

 

 Orosz Gellért (1919-2002): 3+2, 1979

(10060. tétel)

 

A kortárs magyar szobrászat is egyre inkább a gyűjtők homlokterében van, folyamatosan emelkedő árakat produkálva. Itt érdemes kiemelni a már befutott neveket: Szervátiusz Jenő, Matzon Frigyes, Csorba Géza, Lossonczy Ibolya, vagy Kő Pál, akiknek egy-egy kiemelkedő alkotása megtalálható a szobrok között.

A Darabanthnál már megszokottakhoz hasonlóan most is rendkívül gazdag fotó anyagból kiemelkednek Kinszki Imre művészi fotói, de számos más művész és történelmi fotó vár felfedezésre az anyagban. Az elmúlt években a fotó, mint művészeti ág folyamatos felfutásban van, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte, így bizonyosan jól jár, aki most értő szemmel válogat a képek között.

A könyv kínálatból a nyolcak kiállítási katalógusai mellett kiemelkedik néhány építészeti szakkönyv a XVIII. századból, valamint a Jagdbuch Holics 1879-1904 c. rendkívül ritka vadászati témájú könyv, de ritkán látott, keresett darabokat találhatunk az útikönyvek között is.

A numizmatikai kínálatból, legyen az római, középkori, vagy modernebb emlékérem, minden gyűjtő találhat a saját területén izgalmas darabokat. A mezőnyből kiemelkedik a Manno Miltiadesz Nemes György Magyarország Professzionalista Ligabajnoksága 1928-29 jelzett, nagy méretű arany labdarúgó díjérme.

 

1929 Magyar labdarúgó arany érem

(30551. tétel)

 

A kilencezer tételt felvonultató aukció kínálatát csak érzékeltetni lehet, de talán ez az ízelítő elegendő, hogy bemutassa, milyen izgalmas kaland akár csak átböngészni a katalógust.

Az aukció gazdag kínálata megtekinthető: www.darabanth.com

Az aukció tételeire online lehet licitálni november 7-én 18:00 óráig.

 

Huszártarsoly V. Ferdinánd (1835-1848) uralkodása idejéből

(12277. tétel)

 

 

 

További cikkek
MODERN TECHNOLÓGIÁK A MÚZEUMOKBAN

MODERN TECHNOLÓGIÁK A MÚZEUMOKBAN

2020-12-02

Napjainkban a digitalizáció egyre gyorsabb ütemben fejlődik és egyre nagyobb teret nyer. A digitális eszközök használata mindennapi életünk részévé vált. A múzeumok ezt kihasználva modern technológiákkal igyekeznek fokozni a látogatói élményt.

Milyen lesz a jövő múzeuma?

Milyen lesz a jövő múzeuma?

2020-11-23

Szántó András kulturális stratéga új könyvében 28 nemzetközi múzeumvezetőt kérdezett a múzeumok lehetőségeiről és a jövő kihívásairól. A művészetek és a média világában közismert, nemzetközi hírű tanácsadó, kutató és író 1964-ben született Budapesten. A többek között a The New York Timesban és az ArtForumon is publikáló szakember tanácsadó cége, a

Isten Veled Konok Tamás

Isten Veled Konok Tamás

2020-11-20

"Az idő magában hordozza az elmúlást. A jelen megállíthatatlan pillanat, és oly rövid, hogy szinte nem is lézezik." írta Konok Tamás saját, 2019-ben megjelent Emlékkövek című életrajzi visszaemlékezésében. 

 

 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.