Részletes keresés

Ai vs AI - Ai Weiwei legújabb projektjében 81 kérdést tesz fel a mesterséges intelligenciának

2024. január 11. és március 31. között a világhíres kínai kortárs művész és aktivista Ai Weiwei 81 kérdést tesz fel a mesterséges intelligenciának a legújabb, „Ai vs AI” elnevezésű projektje keretében. Ez a legelső alkalom, hogy az alkotó mesterséges intelligenciát használ művészetéhez.

A 81 napot felölelő projekt Ai Weiwei 2011-es kínai börtönbüntetésének időtartamát tükrözi. A filozófiai, politikai és tudományos területek széles spektrumát érintő kérdések – melyek között humoros és abszurd felvetések egyaránt megjelennek - mindegyike az emberiség szerepéről elmélkedik egy folyamatosan fejlődő világban, a globális válságok és az egyre innovatívabb technológiák közepette.

Az alkotó megválaszolhatatlannak tűnő kérdéseit a CIRCA művészeti és kulturális platform naponta sugározza, megvilágítva velük a londoni Piccadilly Lights-ot, illetve más globális helyszíneket, köztük Szöult, Berlint és Milánót. Ai WeiWei kérdései helyi idő szerint minden este 20:24-kor jelennek meg a londoni utca kivetítőin.

A projekt a Tiānwèn (天問, fordításban: "Mennyei kérdések" vagy "Kérdések az éghez") című műből merít ihletet, amely egy 172, istenekhez intézett kérdésből álló gyűjtemény. A kötetben szereplő sorok szerzője a legendás költő, Qu Yuan, aki 2300 évvel ezelőtt eredetileg egy templom falára írta fel a kérdéseit. Ugyanakkor Ai Weiwei párhuzamot von 81 napos bebörtönzésével, ahol folyamatos kihallgatásoknak volt kitéve. 

Ai Weiwei célja, hogy kérdéseit és meglátásait a nagyközönség felé is kifejezhesse. „Ez nem a szólásszabadságról szól. Ez a kérdések szabadságáról szól" - mondja Ai Weiwei. „Mindenkinek joga van kérdéseket feltenni.”

A művész és a AI válaszai egyaránt megosztásra kerülnek a CIRCA weboldalán és közösségi médiacsatornáin keresztül is. Cikkünkben ezek közül most négyet szemléltetünk:

80/81  - Ki vagyok én?

Ai WeiweiEz a végső kérdés: ki vagyok én a világgal szemben? Hasonlóképpen, azt is vizsgálja, hogy én vagyok-e a világ része, vagy a világ az én részem. Ez a kérdés a valóságban megoldhatatlan marad.



Ai Wei Wei kérdése a londoni Piccadilly Lights-on
Forrás: Designboom / CIRCA


A mesterséges intelligencia (AI): A "Ki vagyok én" kérdés a személyes identitás és az egzisztenciális kérdéskörbe hatol. Arra készteti az egyéneket, hogy elgondolkodjanak önismeretükről, értékeikről, tapasztalataikról és a létérzetüket meghatározó tényezőkről. Ez egy filozófiai és introspektív kérdés, szubjektív válaszokkal. *Forrás: ChatGPT

 

16/81  - Le tudsz írni egy naplementét csak számokkal? 

Ai WeiweiHacsak nem állítjuk, hogy a számok képesek bármit megfogalmazni, beleértve a naplementét, akkor a számok nem képesek kifejezni azt.


Ai Wei Wei kérdése a londoni Piccadilly Lights-on
Forrás: Designboom / CIRCA



- A mesterséges intelligencia (AI): A naplemente számszerű leírása kihívást jelent, mivel az egy olyan érzéki és vizuális élmény, amelyet nem lehet csak számokkal teljes mértékben megragadni. *Forrás: ChatGPT

 

34/81 - Mi az az egy kérdés, amit szívesen feltennél az embereknek?

Ai Weiwei: Erre a kérdésre a mesterséges intelligenciának kellene választ adnia.




Ai Wei Wei kérdése a londoni Piccadilly Lights-on
Forrás: Designboom / CIRCA

- A mesterséges intelligencia (AI): „Hogyan tud az emberiség közösen egy igazságosabb és fenntarthatóbb jövőre törekedni?”. *forrás: ChatGPT

 

57/81  - Hiszel a karmában?

- Ai WeiweiA buddhizmusból származó karma fogalma szkepticizmusra késztet: valóban minden tett következményeket von maga után? A karma nem biztos, hogy az egyén élete során megmutatkozik. Akár erényes, akár rosszindulatú cselekedeteket követünk el, a karma azonnali megnyilvánulásának hite nem általános. A jó és rossz tettek kettőssége értékítéletünk és értelmezésünk karmájából fakad, elkerülve a konkrét számszerűsítést. Ennek ellenére továbbra is van egy bizonyos hajlam arra, hogy elfogadjuk a karma létezésének gondolatát.


Ai Wei Wei kérdése a londoni Piccadilly Lights-on
Forrás: Designboom / CIRCA


- A mesterséges intelligencia (AI):
 A karmába vetett hit egyénenként és kultúránként eltérő. Ez egy olyan fogalom, amely azt sugallja, hogy az ember ebben az életében vagy korábbi életeiben tett cselekedetei befolyásolják a jövőbeli tapasztalatait. *forrás: ChatGPT



Ai Weiwei az „Ai vs AI” színfalai mögött
Forrás: Leroy Boateng  / CIRCA

Ai szerint minden ember számára az egyetlen képesség és szabadság, amit megtart, az a kérdés, illetve a kérdezés; a válaszokat a tudásgyárakban - beleértve az iskolákat, a vallási intézményeket, a nemzeteket és a nemzeti mítoszokat - rutinszerűen és tömegesen gyártják, mégis gyakran azt hisszük, hogy a válaszok továbbra is fontosabbak, mint a kérdések.

Kérdéseinkben, jobban, mint bármilyen válaszban, megtalálhatjuk az emberi elme térképét. A tanulást és a megértést keresve teszünk fel kérdéseket - mondja Ai Weiwei, megkülönböztetve magunkat a mesterséges intelligencia (AI) rendszereitől, amelyeknek nincs belső identitásuk. A kérdések, amelyeket felteszünk, felfedik emberi mivoltunkat és aggodalmainkat, még inkább eltávolítva az emberi kérdezőt a gépi rendszerektől, amelyeknek nincs élettörténetük, nincs személyiségük, amelyből bármilyen őszinte kérdés fakadhatna.

Forrás: CIRCA; Designboom

Címlapkép: Az „Ai vs AI” színfalai mögött.

Címlapkép forrása: Leroy Boateng  / CIRCA

További cikkek
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan a vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.