Részletes keresés

Alapításának 240. évében, jubileumhoz méltó kínálat a BÁV művészeti aukcióján

Az idén alapításának 240. évfordulóját ünneplő BÁV a jubileumhoz méltó kínálattal várja 62. Művészeti Aukciójára a vásárlókat. A május 14-15-16-án rendezendő, a piaci trendeket is szem előtt tartó, igényesen előkészített árverés három napján több száz különleges ékszer, festmény és egyéb műtárgy kerül kalapács alá. Közöttük egy most felbukkant, igazi ritkaság, a kultúrtörténeti szenzációnak számító, közel 300 éves keleti szőnyeg. Az aukció teljes kínálata május 4-12. között tekinthető meg a BÁV Aukciósházban.

Az első napon az antik ékszer kollekció ezúttal múzeumba illő, gyűjteményekbe kívánkozó darabokat vonultat fel. Nagy érdeklődésre tarthat számot a biedermeier eljegyzési karkötő, melynek középső medalion részébe a szeretett férfi dagerrotípiáját foglalták. Ugyancsak szerelmi zálog lehetett az a bilincs karkötő, mely jelképes kulccsal és kulcslyukkal a 19. század második felében készülhetett. Ritkaságszámba megy a mozaik berakásos antik arany bécsi szelence, valamint a francia arany tubákos szelence a 19. század első feléből, mindkettő ép és lenyűgözően szép állapotban őrizték meg eddigi tulajdonosai.

Kifejezetten a luxus ékszerek kategóriájába tartoznak a fekete és fehér tahiti (déltengeri) gyöngysorok, fülbevalók és függelékek gyönyörű, egzotikus példányai, akárcsak a fekete gyémánttal ékesített ékszerek. Az aukción 13 darab Chopard ékszer gyűrű és fülbevaló, továbbá 3 darab Grisogono márkájú gyűrű is gazdagítja a választékot. Bájosak és igen keresettek a különböző kategóriájú virágos ékszerek, amelyeket pillangók és méhecskék díszítenek.

Az órakollekció legrégebbi darabja egy 19. századi, ütős és orsójáratú mozgó figurákkal működő zsebóra, hasonlót már nagyon régen árvereztek. A márkás zsebórák között Patek Philippe és IWC példányok kerülnek kalapács alá. A modern fém és arany karórák közül a legismertebb márkák csábítják a vevőket. Bizonyára élénk érdeklődésre számíthat a legmagasabb, de még így is kedvező kikiáltási áron induló tétel, a multifunkciós Girard-Perregaux rozé gold férfi karóra.

A második napon a festménykínálatot ismert és elismert mesterek jó kvalitású képei mellett egy-egy kiemelkedő művész nagyszerű alkotása jellemzi. Az érdeklődési trendeknek megfelelően a kínálatba a ma leginkább keresett, modern és kortárs művészeti korszakok festői és alkotásai kerültek  előtérbe. Ebből a szempontból az aukció gerincét képezi Kádár Béla női aktja és lovas kompozíciója, valamint Liberty című tusrajza az 1950-es évekből, Fényes Adolf Tavaszi tájkép című olajfestménye, Czóbel Béla női aktja és Márffy Ödön virágcsendélete. Kiemelendő még két érdekes tanulmánykép, Pap Géza Tisztaszoba című enteriőrképe és Medveczky Jenő egy korai, 1925-ben készült műve. A festményválaszték változatosságát, sokszínűségét jelzik a vásárlók körében kedvelt alkotók, Gergely Imre, Istókovits Kálmán, Molnár C. Pál, Háry Gyula, Berkes Antal és Szász Endre művei. Rajtuk kívül kortárs festők olyan jelentős munkáival is találkozhatnak az érdeklődök, mint Nádler István Firenze, Budapest és Feketebács című alkotása, Szlávics László Metamórfózis, vagy Bér Rudolf Ijfúság című festménye. A kortárs kínálatból kiemelkedik Méhes László „Vászon” című képe 1974-ből.

Az egyre fogyatkozó bútorpiacon, az aukción 33 darabos kollekció várja az érdeklődőket. A változatos kínálat a 18. század közepétől egészen a 20. század közepéig reprezentálja a bútorművességet.

Több száz éve igényesen berendezett lakások dísze lehetett a választékban szereplő barokk stílusú, faragott kétajtós szekrény, az írószekreter és egy kabinetszekrény. Szintén az anyag részét képezi egy XIX. századi, fekete színűre pácolt szalonasztal, amelynek a lapját réz- és gyöngyház-intarzia díszíti. A kínált kollekcióból nagy érdeklődésre tarthat számot a századforduló környékén készült, különleges formavilágú, egyedi tervezésű és kárpitozású, látványában igen dekoratív, nagyméretű fotel is. Faragott részein - a kárpitozásához hasonlóan - aprólékos és igen igényes kidolgozás látható: a nagy gondossággal végzett munkáról tanúskodik a csigavonalak peremén a dekorativitást erősítő, különböző méretű kárpitosszegek elhelyezése is.

A feltehetően 1930 körül, Kozma Lajos tervei alapján készült kártyaasztal egyedien érdekes darabja kínálatunknak. A lábak kidolgozottsága, az asztal lapjának közepén látható intarzia, a lap alatti áttört faragott díszítés mind- mind Kozma jellegzetes keze nyomát viselik.

Szőnyegkínálatunkban helyet kap a 19.sz.végi 20.sz.eleji anatóliai, iráni, kaukázusi, afgán kézműipar néhány különleges darabja.

Az aukció legnagyobb szenzációja az a Bergama környékén készült, XVIII. század eleji anatóliai Yörük szőnyeg, melynek felbukkanása igazi bravúrnak számít: jó szemű becsüs kolléga figyelt fel a kivételes, ritka mintájú darabra. Egy budapesti család a nagymama örökségeként tartotta számon, de koráról, különleges értékéről mit sem sejtettek. Az aukcióra kerülő tétel jelenlegi állapotát nagyrészt egykori ügyes, hozzáértő restaurátori kezeknek köszönheti.  A szőnyeg magas kikiáltási árát nagyban meghatározta, hogy méretében és kivitelezésében, valamint mintázatban jelentős azonosságot mutat a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe 1894-ben vétel útján bekerült darabbal, amelyet Batári Ferenc művészettörténész a Keszthelyen megrendezett, Oszmán-török  szőnyegek kiállításon is szerepeltetett.

A harmadik napi, közel kétszáz tárgyból álló, magas színvonalú, gyűjtői darabokat is magába foglaló műtárgykínálat a 19-20. század fordulója körül készült, szinte kivétel nélkül ép,  a Zsolnay-gyár legjobb korszakait és kiváló mestereit felidéző kollekció köré szerveződött. A gyár legnevesebb tervezői, Apáti Abt Sándor, Sikorski Tádé, Mack Lajos, Zsolnay Júlia munkái egyaránt megtalálhatók a választékban. A művek közül kiemelésre méltó a Sikorski Tádé formaterve alapján különleges technikával készült fényes, foncsorszerű hatást keltő, stilizált dekorral díszített négykorsós díszváza, valamint az 1902. évi Torinói Világkiállításra készült sorozatból való igen mutatós, miniatűr váza várral és panorámaképpel.

A porcellán kedvelői ezúttal is külön kollekcióból válogathatnak, amelyből főként a Herendi gyár 1855-ös évszámmal ellátott kétszemélyes teáskészletére (pótlással), továbbá az I. Ferenc József megrendelésére 1871-ben készült Herendi fűszertartóra érdemes felfigyelni. Nem hiányoznak a kínálatból a modern kerámia képviselőinek (Gorka, Gádor) munkái sem.

Az ezüst - remekek közül megemlítendők az 1800 körül készült kassai empire úti gyertyatartó pár, az ugyancsak empire soproni fűszertartó pár, valamint a pesti és bécsi ötvös mesterek kitűnő munkái. A háromnapos aukció utolsó darabjaként Wisinger Mór pesti ötvösművész bravúrosan nagyszerű műremeke, egy historizáló ékszertartó doboz kerül kalapács alá. Wisinger Mór munkáit Párizsban, Londonban, sőt a tengerentúlon is jól ismerik, a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményében két ötvöstárgya is megtalálható.

Az árverési anyag megtekinthető a BÁV Aukciósház kiállításán /Bp. V. Bécsi utca 1-3./ május 4-12. között naponta 10-18 óráig, valamint a www.bav.hu/aukcio honlapon. A Művészeti Aukció időpontja május 14-15-16. 17 óra.

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.