Részletes keresés

Amikor a felhajtás teljességgel indokolt - Festők, Múzsák, Szerelmek

A Kieselbach Galéria legújabb kiállításáról nehéz volt nem hallani az elmúlt napokban, és ez nem véletlen. Ez az a tárlat, ahol mindenki számára kedvelhetővé válik a 20. századi magyar festészet. A koncepcióban nem kell újdonságot keresnünk, mivel egy időtlen és elhasználhatatlan témakört ölel fel, a szerelmet. Viszont arra igenis felkaphatjuk a fejünket, hogy ennek a megvalósítása milyen módon és minőségben is történt. Festők, Múzsák, Szerelmek kiállítás, a - műtárgy.com - ajánlásával.

A kiállítás kéz a kézben jár Nyáry Krisztián "Festői Szerelmek" című könyvével, így nem meglepő, hogy a könyv bemutatója és a megnyitó egybeestek. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a nagy érdeklődés és az utcán kígyózó sor miatt, a megnyitót a kint rekedteknek is megtartották.

Amikor a felhajtás teljességgel indokolt - Festők, Múzsák, Szerelmek


Rippl-Rónai József: Kínai csészés nő

Nyáry Krisztián "Az így szerettek ti" sorozat után, ahol híres magyar költők, írók szerelmi életét tárja fel, most a festőinket szemelte ki. Megismerkedhetünk múzsákkal, szeretőkkel, feleségekkel és életre szóló vagy akár soha be nem teljesült szerelmekkel.

A Kieselbach Galériában pedig szembe nézhetünk azokkal az alkotásokkal, amik ezekből a szenvedélyes viszonyokból születtek. Persze nem tehetünk egyenlőségjelet a könyv és a tárlat között, hiszen más-más művészek is megjelennek egyikben és másikban is.

Amikor a felhajtás teljességgel indokolt - Festők, Múzsák, Szerelmek


Anna Margit: Szerelem: Anna Margit -Ámos Imre (Együttérzés)

A "Festők, Múzsák, Szerelmek" Nyáry könyve nélkül is teljes értékű és élvezhető, külön él! Nem kell aggódnunk attól, hogy esetleg felkészületlenül érkeznénk, hiszen az alkotónként tematizált munkákat, kísérő szövegek egészítik ki, teszik érthetővé. A kiállítás terében állni kicsit hasonló egy bulvár lap olvasásához, de egy olyan bulvár lapéhoz, ami fel tudta mérni azt, az emberi kíváncsiságot, ami nem kímél semmifajta intim szférát és ezt arra használja, hogy minőséget, mélységet és szépséget csempésszen a fejünkbe. Minden mennyiségben.

Amikor a felhajtás teljességgel indokolt - Festők, Múzsák, Szerelmek


Czóbel Béla: Kislány ágy előtt

Az összesen 18 művész munkáit magába foglaló tárlaton közel 80 alkotás jelenik meg, amelyek 7 múzeumból és számos magángyűjteményből kerültek most egy helyre.

De kikkel is találkozhatunk? Például Ámos Imrével és festő feleségével, Anna Margittal a festményeiken és Ámos munkaszolgálatban töltött ideje alatt írt leveleik által. Czigány Dezsővel, aki többek között megölte a második feleségét és ezen kívül egyéb gyilkosságok is köthetőek a nevéhez. Rippl-Rónai József gyönyörű portréival, amiket feleségéről Baudrion Lazarine-ról készített. Berény Róberttel és a híres "csellózó nővel". Ady Csinszkájával Márffy Ödön munkáin keresztül. Ezeken túl pedig még olyan nevek sorakoznak, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Vaszary János, Szinyei Merse Pál, Czóbel Béla vagy akár Ferenczy Károly és a sor ezzel még nincs lezárva. Megtekinthető november 27-ig.

Amikor a felhajtás teljességgel indokolt - Festők, Múzsák, Szerelmek


Márffy Ödön: Csinszka

Szerző: Bárdi Sára; műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.