Részletes keresés

Apa csavarog – Major Ákos fotográfus munkái ember nélküli tájakról, amelyek az emberről mesélnek

Az embernek olykor szüksége van egy kis csavargásra. Mondhatnánk azt is, hogy sétára a friss levegőn, de egyértelműen kiérezni, hogy a két kifejezés, bár hasonló cselekvést jelöl, különböző színezettel, más-más hangulattal bír. Major Ákos a TOBE Galleryben most látható kiállításának címe Apa csavarog. A falakról fekete-fehér fotográfiák tekintenek a nézőkre, elmélyült csavargásra, csendes felfedezésre invitálva őket.
 
Major Akos_Apa csavarog_I_2019

Ha elmegyünk csavarogni, mindenféle különösebb cél nélkül, nem sietve járni egyet, akkor a szemünknek, miközben pásztázza a tájat, lehetősége van megállapodni egy-egy részleten. Legyen szó akár emberkéz alkotta objektumokról, akár természet formálta képződményekről. Major Ákos a szürke különböző árnyalataiban finoman kibontakozó felvételei is egyfajta visszafogott, távolságtartó szemlélődésről tanúskodnak. Már-már melankóliába hajló nyugalom sugárzik ezekről a képekről, és valami meghatározhatatlan időnkívüliség.

11_Apa csavarog-Dad's walks_Akos MAJOR

Elhagyatott, jobb napokat látott épület (mintha egyenesen ránk bámulna), téliesbe forduló táj, lombjukat levetett fák – séták emlékei. És az emlékek emlékei, mert a képek között a csavargások során begyűjtött, lepréselt levelek, virágok fotói is helyet kaptak. Szerepel továbbá egy férfi, az alkotó édesapjának portréja, ám nem ő a címben szereplő apa, az ugyanis maga Major Ákos, aki fényképezőgépét a nyakába véve gyermekkora színterein jár-kel.

Major Akos_Apa csavarog_III_2020

Major Ákos kiállításának fotográfiái Pakson és a környékén készültek, tehát ott, ahol az alkotó a gyerekkorát töltötte, és ahová most, immár apaként vissza-visszatér, és ha lehetősége adódik rá, akkor nagy sétákra indul. Nyilvánvalóan fontosak számára ezek a helyszínek, de a képeken nem látszódik múltba révedés, nem lengi be őket édes-bús nosztalgia, inkább újrafelfedezést tükröznek.

02_Apa csavarog-Dad's walks_Akos MAJOR

Major Ákosnak az Apa csavarog a második egyéni kiállítása, az első, a REND, 2018-ban került megrendezésre szintén itt, a galériában. Természeti és városi csendéleteket, egymással párba állított, a világ számos pontján készült képeket vonultatott fel, amelyekkel kapcsolatban már akkor is a nyugalmat és a harmóniát emelték ki a méltatók. Ezek pedig a mostani kiállításon az intim közeg miatt talán még jobban érvényre jutnak. A korábbi művekre jellemző sajátos színvilág szintén jellegzetes, szürkékre cserélése jól áll ennek a személyes témának.

Major Ákos a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában grafikát tanult, majd 2000-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) vizuális kommunikáció szakán. 2009-ben fordult figyelme a fotográfia felé.

Az Apa csavarog február 27-ig tekinthető meg a TOBE Galleryben, hétköznaponként bejelentkezéssel, szombaton pedig 11-től 15 óráig.  A kiállítás az NKA támogatásával valósult meg.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Dresszkód: szecesszió

Dresszkód: szecesszió

2021-06-25

Az Iparművészeti Múzeum kiállítása a Ráth György-villában

Nyitva: 2021. június 26. - augusztus 15-ig

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.