Részletes keresés

Art & Antique Hofburg, Bécs - Schiele, az örök favorit

A császári rezidencia november 4. és 12. között megrendezett 49. régiségvásárán, a félszázas mezőnyben a szokásos osztrák, német és svájci galériások mellett az idén belga és olasz résztvevő is akadt. Kanne városából a délkelet-ázsiai szobrászatot népszerűsítő Art Blue először vendégeskedett a Hofburgban. Standján egyrészt két Han-dinasztia korabeli, égetett agyagból készült élethű nyúl, másrészt egy Gandharából, az II–IV. századból származó terrakotta Buddha-fej várta az érdeklődőket. Az észak-olaszországi Bolzano vezető műkereskedése, a Galeria Alessandro Casciaro egyik sztárjának, az ötvenes éveiben járó dél-tiroli szobrásznak, Lois Anvidalfareinek élethű, de kifacsart pózokban vergődő aktjaiból hozott egy példányt.

Egon Schiele: Ülő akt szemből,1917, kréta, papír, 42,5x20,3 cm, Galerie Kovacek & Zetter

A Közel-Kelet háborús övezetté válása óta világszerte megingott a bizalom az ókori műtárgyak kereskedelmében – és ezzel együtt a vásárlási kedv is hanyatlásnak indult a gyűjtők körében. A rombolásokkal párhuzamos illegális ásatások és csempészet mellett a hamisítások szinte követhetetlen láncolata lefelé vitte az árakat. A bécsi Christoph Bacher Archäologie Ancient Art az első olyan osztrák galéria, amely kizárólag óegyiptomi, görög és római régiségeket forgalmaz, az i. e. 6000-től i. sz. VI. századig terjedő időszakból. A cég a tárgyak eredetiségére korlátlan garanciát vállal, és provenienciájukat is dokumentálja. Mindemellett az árai is mérsékeltek: egy lépő férfi félméteres egyiptomi faszobrát (i. e. 1070–664) 58 ezer euróért kínálták, míg a római császárkorból való (i. sz. II. század) párducprémes Dionüszosz hasonló méretű márványtorzója 48 ezer euróba került.

A karlsruhei Neue Kunst – Gallery Michael Oess is újonc volt a Hofburgban: egy fiatal orosz festő, Igor Olejnikov egyéni tárlatával mutatkozott be. A Moszkvában, majd Karlsruhe és Düsseldorf művészeti akadémiáin tanult alkotó élénk színvilágú, monumentális vásznain számol le a kommunista utópiával, s ezzel egyidejűleg a vadkapitalizmus túlkapásaival és a rohamos technicizálódással is.

A belvárosi Galerie Kovacek & Zetter profilja a XIX–XX. századi osztrák festészetet öleli fel a biedermeiertől a „hangulatimpresszionizmuson” át a klasszikus avantgárdig. Standjukon a töretlen népszerűségű Egon Schiele Ülő akt szemből című (1917) erotikus fekete krétarajza (hátoldalán egy szem- és orrtanulmánnyal) 460 ezer euróért várta vevőjét. Emil Nolde Szarkaláb és kardvirág (1930 k.) című akvarelljét 280 ezer euróért kínálták. A Galerie Richard Ruberl húzóneve Oskar Kokoschka, fő profilja a bécsi akcionizmus, a rangidős Arnulf Rainernek pedig minden periódusa megtalálható náluk – az átfestésektől az arc- és testátrajzolásokon át az ujjal felvitt kompozíciókig. Ez utóbbiak közé tartozik egy 1959-es, cím nélküli absztrakt lenvászon munka, melyet 85 ezer euróra tartottak. Susanne Bauer kereskedése hagyatékból szerezte be Hans Staudacher korai műveit, köztük egy vegyes technikájú képet 1969-ből, melyet 6500 euróért árult. A bécsi iparművészet remekei közt lehetett válogatni a Kunsthandel Kolhammer standján: egy 1902 körüli kobaltmázas Loetz vázát 7500, a Wiener Werkstätte 1912-es, igazgyönggyel díszített trébelt aranygyűrűjét 55 ezer euróért lehetett hazavinni.

Wagner István

 

Megjelent a Műértő december-januári lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

 

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.