Részletes keresés

Art&Antique Residenzhof és SIAF, Salzburg - Vásárok kastélykerti sátorban és reptéri hangárban

Idén egyszerre két művészeti mustra is fogadta a Salzburgi Ünnepi Játékok nemzetközi közönségét augusztus 10. és 18. között. A barokk hercegérseki palota udvarának klimatizált sátrában ötödször került sor az Art&Antique nyári vásárára tucatnyi vezető osztrák és német galériás részvételével, miközben először rendezték meg a Salzburg International Art Fair (SIAF) bemutatóját a repülőtéri amadeus terminal 2 modern hangárjában, 30 osztrák és német, valamint egy spanyol kiállítóval.

A salzkammerguti tavak és a szomszédos tiroli havasok vidéke Ausztria leghagyományőrzőbb területe, így műkereskedelmi berkekben is közismert, hogy az itteni vásárokon ehhez igazodik a kínálat. Ez bútorban például a rusztikus reneszánsz és faragott-festett paraszti daraboktól a főúri és polgári lakások míves barokk vagy biedermeier példányaiig terjed. Az előbbiek olykor csillagászati árai mára jócskán csökkentek, míg az utóbbiaké emelkednek.

Adolf Loos: Karosszék, 1906 körül © Galerie Susanne Bauer, Wien

A főúri kertben felállított ponyva alatt a bécsi Lilly’s Contemporary Art Exclusive Antiques eklektikus standján igen széles skálán lehetett csemegézni. Például megvásárolható volt a Dunai Iskola égisze alatt 1490 körül hársfából faragott, festett, aranyozott, méteres gót Madonna 48 ezer euróért, vagy a Monarchia idején készült máig működő időmérők közül a híres képóra-festő C. L. Hoffmeister schaffhauseni Rajna-vízesése toronyórával, mely fertályonként üt és óránként a bécsi A. Olbrich két melódiáját játssza el 34 ezer euróért. Ugyanitt függött a töretlen népszerűségű zsánermester, Ferdinand Georg Waldmüller Boldog család (1863) című, olajjal fatáblára festett jelenete – a sokszínű kínálatot gazdagítandó.

A schärdingi Markus Strassner kereskedésében szintén színes paletta várta a salzburgi közönséget. Egy fából faragott, festett, aranyozott empire kandeláber kariatidapár 9800, az amerikai, Párizsban tanult és a két világégés közt Berlinben és Münchenben újság-illusztrátorként dolgozó Edward Cucuel A stégnél című, évszám nélküli impresszionista olaj-falap munkája 7200 euróért várta vásárlóját. A linzi Kunsthandel Freller standjának falán a salzburgi Anton Faistauer évszám nélküli Pünkösdi rózsái és a karintiai Werner Berg szintén datálatlan olaj-vászon Mályvái osztoztak az elmaradhatatlan alpesi Alfons Walde 1935-ös, A tiroli Oberndorf című madártávlati munkájával.

A sátoros főúri vásárhelytől hangulatban igen eltérő reptéri modern acél–üveg-csarnokban a magánrepülővel jött vagy távolabbról érkezett kozmopolita „jet-set” közönséget célozták meg, így itt már az avantgárd és a kortárs dizájn is nagyobb arányban képviseltette magát. A bécsi Galerie Susanne Bauer különös, térd- és fejpárnával ellátott foteljét Adolf Loos tervezte 1906 táján, később a bécsi F. O. Schmidtnél készült el, mely cégnek Schmidt Miksa kiscelli manufaktúrája volt az óbudai filiáléja. Ezen az új vásárhelyszínen még a rusztikus tematikájú és stílusú Alfons Walde is egy frivol, Kánkántáncosnő (1920) című, tőle rendhagyónak számító képpel szerepelt a Bécs melletti Kunstsalon Perchtoldsdorf jóvoltából. Hazai vonatkozású portékák közt volt látható a Rudolf Budja Gallery (Salzburg–Graz–Miami) standján kínált Vega-Gold (1970) Victor Vasarelytől, míg az op-art és konkrét művészeket képviselő grazi Galerie Leonhardnál egy Ottó László-kép, Michaela Seif galériájánál pedig az objektjeivel társadalomkritikát megfogalmazó Szurcsik János Rosa spinosa (2003) című, drótból, szögekből, papírból, gipszből készült, festett, tüskés kalitkán gubbasztó ember-madarat ábrázoló munkája.

 

Wagner István

 

 

Megjelent a Műértő szeptemberi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.