Részletes keresés

Art is Business Díj 2020 - Ők az év kulturális szponzorai, támogatói és mecénásai

Az Art is Business Díjat második alkalommal adta át az ország egyetlen művészeti és forprofit világ együttműködéseivel foglalkozó médiuma, az Art is Business magazin. Az elismerés abból a célból jött létre, hogy kiemelje azon vállalatokat és magánszemélyeket, akik példaértékű módon működtek együtt az adott évben a kulturális világgal. A nagyvállalati, kis- és középvállalkozás, forprofit és kulturális mecénás kategóriák mellé idén csatlakozott a kulturális turizmus tárgyköre. A 2020-as díjazottak: Magyar Telekom, Intelligent Power Solutions Kft., Rényi Andrea, Horgas Eszter fuvolaművész és Nyíregyháza. 

2020 nem sorolható éppen a legnyugodtabb évek közé. Az elején olyan helyzetben találta magát a világ, amilyenben még nem volt. Általában amikor válság közeledik, csökkennek a jóléti kiadások, azaz a kulturális és művészeti jellegű költések fokozatosan háttérbe szorulnak. Ennek lehettünk tanúi ebben az évben is. Talán ezért is volt jelentős az Art is Business Díj idei pályázata, hiszen az előző évihez képest megduplázódott a pályázók és a jelöltek száma.

A díjra a nagyvállalatok és a KKV-k maguktól nevezhettek. A forprofit mecénásokat, azaz, akik a művészeti világban ellenszolgáltatás nélkül, magánszemélyként jelennek meg támogatóként, a kulturális szakma jelölhette. A kulturális mecénás kategóriájában a Fidelio művészeti magazin szakmai ajánlása következtében a „Művészek a művészekért” díjban részesülhet az a támogató, aki önzetlenül segít, saját vagyonát is használva a számára fontos művészeti tevékenységet űző alkotóknak. 

A 2020-as évben egy új kategóriával bővült az elismerések száma, amely a kulturális turizmus témáját öleli fel. „Azért tettük mindezt, mert azt látjuk, Magyarországon a kulturális és a művészeti turizmus nem prioritás. Rengeteg jó adottságú település van ma az országban, mégis nagyon kevesen teszik illő módon részévé a turisztikai marketingstratégiájuknak. Azért indítottuk el ezt a kategóriát, hogy díjjal ismerjük el azokat a településeket, ahol erős hangsúlyt fektetnek a kulturális sokszínűségükre. Ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhassuk, felkértük Bódis Gábor turisztikai szakembert, a Hungary Next alapítóját, hogy szakmai szempontrendszer alapján segítsen kiválasztani a számunkra releváns településeket. Ezt két körben tettük meg. Az elsőben a díj támogatójával, az Oppenheim Ügyvédi Irodával közösen választottuk ki a leginkább esélyes két várost, a második körben pedig már a díj kuratóriuma döntötte el, ki kapja az elismerést.” – tette hozzá Balogh Máté András, az Art is Business magazin és közösség vezetője.

A pályázat lejárta után az Art is Business Díj hatfős kuratóriuma hozta meg a döntést. A kuratórium tagjai: Hóbor Helga, a Nemzeti Táncszínház kommunikációs és értékesítési vezetője, Juhász Dóra, a Müpa PR-vezetője, Drucker Dávid, a Trafó marketing- és kommunikációs vezetője, Fehér Zsuzsa, a Ludwig Múzeum marketing- és kommunikációs vezetője, valamint Batta Barnabás, a Mitte Kommunikáció stratégiai vezetője.

A szervezők bíznak abban, hogy az évről-évre méltán kiválasztott díjazottak példáját követve, egyre többen gondolkodnak el azon, hogy a művészeti piaccal és annak szereplőivel érdemes együttműködésekbe fogni. Hiszen a közös értékek, de a különböző érdekek mentén a társuló partnerek pozitív társadalmi megítélése erősödik. Ezért ezen viszonyok, ha tudatosan és stratégia mentén épülnek, akkor kölcsönösen, mindkét fél számára előnyökkel járnak.

Az Art is Business Díj 2020 támogatói és partnerei: Schneider Electric Magyarország, Oppenheim Ügyvédi Iroda, Jaguár Média, JCDeaux, Fidelio, HG Events Technics, Hungary Next, kortársPRos, Vylyan Pincészet, Együtt a Művészetért Egyesület

A díj imázsfilmje

Az Art is Business 2020 nyertesei

A szervezők szavaival

Nagyvállalati kategória: Magyar Telekom

Úgy gondoljuk, az is fokmérője egy díjnak, hogy kik pályáznak rá. A tavalyi év után a Magyar Telekom érdemelte ki az elismerést. Két nagyszabású kiállítás létrejöttében működtek közre a Ludwig Múzeummal közösen. A frissen kinevezett gazdasági vezérigazgató helyettes, Daria Dodonova tűpontosan fogalmazta meg azt, hogy miért is volt érdemes a Telekomnak belevágni az együttműködésbe. „Akkor jó egy kooperáció, ha mindkét fél számára gazdagító és értékteremtő hatással bír”. Ez az, amiben mi is hiszünk. Akkor igazi és előremutató egy kapcsolat, ha mindkét fél érti, hogy mit is tesznek, és mindkettőjük számára óriási hangsúllyal bír az értékteremtés.

Kis- és középvállalkozás kategória: Intelligent Power Solutions Kft. 

Ezt megerősítve, ugyan kisebb léptékben, de hasonlóan gondolkodik Perjési Péter, az Intelligent Power Solutions vezetője is, ezért is érdemelték ki ők a kis- és középvállalkozás díját. „Nálam kritérium volt, hogy a támogatás rászoruló gyerekekhez jusson el, mert azt gondolom, hogy ők a legkiszolgáltatottabbak, akik nem tudnak kitörni a környezetükből egy jobb élet reményében. Nincsenek meg hozzá az eszközeik és a megfelelő impulzusok. A színház viszont képes ilyen pozitív ingereket kelteni.”

A színház bárminemű támogatása napjaink egyik kardinális kérdése. Nemcsak itthon, hanem a világ más szegleteiben is. Sajnos eddig valamiért a színházi (de mondhatjuk tágabb értelemben is: az előadó-művészeti) szegmens – kisebb példáktól eltekintve – valamiért nem jelent meg a szponzorációs és támogatási palettán. Emiatt is rendkívül lényeges, hogy van egy IT-vállalkozás, amely már öt éve tudatosan támogatja a Jurányi Inkubátorház színházi programját. 

Forprofit mecénás kategória: Rényi Andrea

Ezen gondolat mentén találkozunk Rényi Andreával is, aki a forprofit mecénás kategória idei díjazottja. A korábbi reklámszakember munkája során arra jött rá, hogy „ha problémákba ütközünk, nem szabad panaszkodni, hanem mindig a megoldásra kell fókuszálni: vagyis dolgozni kell. Hogy ma azt tehetem, ami miatt ezt a díjat kaptam, leginkább ennek köszönhetem. Nemcsak a jómódot, amelyben élek, és amely lehetővé teszi, hogy mecénás lehessek, hanem azt a meggyőződést is, hogy támogatni is csak okosan és célirányosan érdemes.” Pontosan ez a szemlélet az, amely erőt ad ahhoz, hogy meglássa, kiket érdemes támogatnia. Sokan vannak úgy, hogy mocorog bennük a vágy, de nem tudják, hogyan is kezdjék el. Azt javasoljuk, hogy mindenki hallgasson a belső hangjára, lássa meg, mihez kötődik leginkább, és akkor hitelesen, önbecsapásoktól mentesen lesz képes ügyek és értékek mellé állni, támogatni azokat, mecénássá válni.

Fidelio „Művészek a művészekért” különdíj: Horgas Eszter fuvolaművész

Amikor felmerült annak az ötlete, hogy valakivel szeretnénk közösen megtalálni azt a művészt, aki a saját vagyonát, energiáját, tudását a kulturális világba forgatja vissza annak érdekében, hogy művésztársait vagy a jövő generációját támogassa, rögtön a Fidelio magazin jutott eszünkbe. Az a kitartás, amellyel jelen vannak a piacon, és tudósítanak minden művészeti ágról, számunkra azt jelenti, hogy hitelesen tudnak felterjeszteni alkotókat a díjra. Így történt az idén is. Ezért érkezett meg a díj Radnóti Zsuzsa, dramaturg után Horgas Eszter, fuvolaművészhez is.

Kulturális turizmus kategória: Nyíregyháza

Az ország hetedik legnagyobb városa vendégforgalmát tekintve az egyik legdinamikusabban fejlődő megyeszékhelyünkké nőtte ki magát. A most elnyert elismerést az elmúlt évek többmilliárdos turisztikai fejlesztései mellett azzal érdemelte ki, hogy kulturális és szabadidős attrakciói igen nagy népszerűségnek örvendhettek a pandémiát megelőző időszakban.

Forrás: Art is Business magazin 

További cikkek
Dresszkód: szecesszió

Dresszkód: szecesszió

2021-06-25

Az Iparművészeti Múzeum kiállítása a Ráth György-villában

Nyitva: 2021. június 26. - augusztus 15-ig

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.