Részletes keresés

Az agyag és a tűz mesterei - a modern magyar kerámia nagyjai

Az iparművészeti alkotások -köztük a kerámiák- általában kevesebb figyelemre tarthatnak számot, mint képzőművészeti társaik. Holott a 20. század kiemelkedő magyar keramikus egyéniségei legalább annyira az individuum kifejezésének és az önálló formanyelv megalkotásának vágyával alkottak, mint festő vagy szobrász kortársaik, így rendkívül értékes és magas színvonalú munkák kerültek ki a kezeik közül. Érdemes tehát megismernünk az alkotókat és figyelemmel kísérnünk a hazai aukciókat, amelyeken a magyar kerámia nagy korszakának darabjaira bukkanhatunk.

 

500812842_472.jpgGádor István: Falitál vitorláshallal, 1960 k. Kikiáltási ár: 50 000 Ft.

 

Művészi kerámiáról az 1900-as évektől beszélhetünk, azonban a magyarországi kerámia nagy múltra tekint vissza: a 17. században a hazánkban letelepedő habánok ónmázas kerámiái, majd a 18. században Holicson induló majolikagyártás, a herendi porcelán, valamint a világhírnévre szert tevő, folyton megújuló pécsi Zsolnay gyár mind-mind előzményei voltak a 20. század elején létrejövő, önálló magyar kerámiaművészetnek. Az új művészeti ág három jeles képviselője Gádor István, Gorka Géza és Kovács Margit, azonban a modernizmussal kapcsolatban leginkább Gádorról és Gorkáról beszélhetünk.

A modern kerámiaművészetünk kialakulásában résztvevő művészek alapvetően vagy a szobrászat vagy a fazekasság hagyományaiból indultak ki, azonban rá kellett hogy jöjjenek arra, hogy a kerámia készítése nem vezethető le egyik ágból sem, sokkal gyümölcsözőbb, ha a kettőt ötvözve kutatnak új lehetőségek után.

  Gádor István, a kétszeres Kossuth-díjas művész szobrásznak készült, őt tekinthetjük a modern magyar kerámia atyjának. Az Iparművészeti Iskola tanulójaként és Maróti Géza tanítványaként jutott ki 1910-ben Bécsbe, ahol megtekinthette a Wiener Werkstätte kiállítását. A Josef Hoffman és Koloman Moser által vezetett Bécsi Műhely a Jugendstil (új művészet, szecesszió) szellemében gondolta újra az iparművészetet, művészi igényességgel megalkotott bútorokat, ékszereket és egyéb, mindennapi használatra szánt tárgyakat készítettek.

 

werkstatte.jpgKoloman Moser által tervezett Wiener Werkstätte cégér virággal

 

A kiállításon bemutatott kerámiák felkeltették az ifjú művész figyelmét, és nem csak az övét: felfigyelt rájuk az Iparművészeti Iskola igazgatója is, így alakulhatott meg a Kerámia szak.

Gádor István felváltva foglalkozott bronz- és márványszobrokkal, valamint kerámiával. 1919-ben (a Tanácsköztársaság bukása után) Bécsbe emigrált, ahol Josef Hoffman felvette őt a Wiener Werkstätte tagjai közé. Az I. Világháborút követő, egyre romló gazdasági helyzet azonban megnehezítette a műhely munkáját, kénytelen volt elbocsátani a dolgozóit, köztük a fiatal magyar művészt is, aki visszatért Budapestre. Gádor bécsi munkájáról nagyon keveset tudunk, a Wiener Werkstätte tagjaként eltöltött időszak hatását a hazatérte után alkotott kerámiáin láthatjuk. Ezt a korszakot primitív expresszionizmusként szokás emlegetni, jellemző alkotásai a plasztikus kerámiakompozíciók, a groteszk állatfigurák, valamint az edények. Utóbbiak a Flóris cukrászda berendezésével kapcsolatosak. Azonban a művész egész életművére a ciklikusság jellemző, gyakran visszatért egy-egy régebbi témához, hogy magasabb szinten, más megközelítésben használhassa fel újra, így az egyes korszakok között nem lehet éles határvonalat húzni.

 

500812841_471.jpgGádor István: Abraszt plakettek, 1965 k. Kikiáltási ár: 50 000 Ft.

 

Bartók és Kodály hatására az iparművészek elkezdték tanulmányozni a népi művészetet, ez alól Gádor sem volt kivétel, viszont bármilyen motívumrendszert használt, bármilyen hatás érte, a formavilágot, a díszítést önmagán mintegy átszűrve egyéni megformálású munkákat hozott létre. Alapvetően hű maradt eredeti foglalkozásához, ritkán készített használati tárgyakat.

 

f_led19680216-001-012b.jpgGádor István a műtermében, 1968

 

Egészen más utat járt be Gorka Géza, aki Badár Balázs műhelyében tanulta a fazekasság csínját-bínját. 1910-ben beiratkozott a budapesti Képzőművészeti Akadémiára, itt sajátította el a festészet alapjait. 1923-ban költözött Nógrádverőcére, ahol a Flóris bankház megbízásából megalapította a Keramos Rt.-t. Művészete eleinte a folklórból táplálkozott, a 30-as évek környékén azonban már az amerikai ízlés hatásaival is szembe kellett nézni, az emberek kíváncsian fordultak az új világ felé, a kockaházak és a színesre festett bútorok új divatot teremtettek. Ekkor születtek a művész stilizált nőalakjai, állatfigurái, a faunfejek, valamint a híres háromlábú szamár is. Gorka Lívia – a művész lánya – visszaemlékezésében olvashatjuk: „Anekdotaként járta, hogy a kritikus hiányolta a szamár negyedik lábát és számon kérte szürke színét. Mire apám válasza ez volt: 'ez nem szamár, hanem kerámia'. Valahol itt, ezekkel a tárgyakkal kezdődött a modern magyar kerámia.” Megjelentek Gorka munkásságában az antropo- és zoomorf tárgyak, amik formai megoldásukon túl rikító színeikkel tűntek ki.

 

500812843_473.jpgGorka Géza: Faunfej, 1930 k. Kikiáltási ár: 50 000 Ft.

 

Gorka Géza közvetlen természetével, a közönségével való gyakori találkozásokkal, valamint kiváló kerámiáival olyannyira sikeresen menedzselte önmagát, hogy nevét már gyakran azonosították a kerámiával.

Munkáit a magyar népművészet, a habán kerámia, valamint a világ agyagművességének formakincse határozta meg, ezeket ötvözte, és hozott létre valami sajátosan rá jellemzőt. A dísz- és a használati tárgyak nem különülnek el élesen nála.

Állandóan újabb és újabb technikai megoldások kitalálásán fáradozott. Felismerte, hogy a máznak együtt kell élnie az agyaggal, a díszítést össze kell hangolni a formával és a felülettel. Általa a színes máz és az agyag alkalmas lett valódi emberi gondolatok, érzelmek kifejezésére. Szintén Gorka Lívia visszaemlékezésében olvashatjuk az alábbi gondolatokat:

„Apám, Gorka Géza, egy élet munkájával bizonyította, hogy a kerámia önálló műfaj. Plasztikus, de nem szobrászat. Színes, de nem festészet. Rajzos, de nem grafika. 'A kerámiának nincs szüksége a társművészetek kifejezésmódjára, mert a tűz minősítésével önálló műfajjá válik'-mondotta.”

 

foto1962.jpg

Gorka Géza alkotás közben

 

A II. Világháború után Mattyasovszky Lászlóval megkezdték az ezerkétszáz fokon égetett kerámiák sorozatgyártását a budpesti Zsolnay gyárban. 1955-ben Munkácsy-, 1963-ban Kossuth-díjat kapott.

Gorka Lívia és édesapja sokáig egymás mellett dolgoztak verőcén, később a lány felismerte, hogy az önálló stílus kialakításához el kell hagynia a szülői házat. Műveit az aszimmetria és a felületek izgalmas kialakítása jellemzi, fia, Gorka-Focht Géza is keramikus lett.

 

500812851_481.jpg

Gorka Lívia: Madár plasztika, Kobatök váza (1965 körül), Gyertyatartó.  Mindhárom darab kikiáltási ára: 50 000 Ft.

 

A modern kerámia szerelmeseinek érdekes lehet a BÁV szervezésében november 7-én megrendezésre kerülő A magyar kerámia estje, amelynek mottója: "Életünkben mindenütt a szépség uralkodjék". A program előzetes regisztrációhoz kötött!

 

Járfás Eszter, műtárgy.com

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.