Részletes keresés

Az emlékévre szegényedtünk néhány Bosch képpel

kiállítás Bosch restaurálás

Holnap, azaz február 13-án hivatalosan is kezdetét veszi a Bosch 500 emlékév, ekkor nyílik az eddigi legteljesebb Bosch kiállítás a művész szülővárosában, a hollandiai 's-Hertogenbosch-ban. A város piacterén egész évben zajlik a fesztivál, pontosan ott, ahol Bosch lakott, pár lépésnyire a műtermétől. Az évfordulót többéves kutatómunka és restaurálás előzte meg, amelynek során ismét változott az életmű részének biztosan (?) tekinthető művek száma.

 

Az év legnagyobb eseménye a Het Noordbrabants Museum kiállítása, ahol május 8-ig a művész 20 festményét és 19 grafikáját lehet megtekinteni – vagyis kevés kivételtől eltekintve az 500 éve elhunyt Hieronymus (hazájában Jheronimus) Bosch teljes életművét. Hogy erre a tárlatra egyáltalán sor kerülhet, a Bosch Research and Conservation Project keretében (a Getty Foundation anyagi támogatásával) felkészítették a festményeket az utazásra, eközben újabb és újabb vizsgálatokkal kiszűrték a műhelymunkákat, de akadt olyan grafika, amelyik csak mostanában lett a mester saját kezű alkotása. Jelenleg 25 festményt és 25 grafikát ismernek el valódi Bosch-ként, és bár nyilván vannak múzeumok, gyűjtők, akik nem örülnek az általuk őrzött képek műhelymunkára való „leminősítésének” és persze az is lehet, hogy a szám egyszer újra változik, jelenleg ez a hivatalos eredmény. Örülhet a belga Groeningen múzeuma, mert az eddig műhelymunkaként nyilvántartott Utolsó ítélet már kizárólag Bosch-é, de a Prado-beli Hét főbűn egyik része, A bűvész Saint-Germain-en-Laye múzeumából és a Keresztet vivő Krisztus Ghentből viszont lekerült a listáról. Grafikából viszont több lett, például a 2003-ban a Sotheby’snél egy követő munkájaként árverezett Pokolbeli tájkép mégiscsak Bosch-é, a tudomány mai állása szerint. A vevő akkor szerény 277 ezer dollárt fizetett érte, ma ez a grafika jelentősen többet ér.


Bár a kölcsönző múzeumok szívesen küldték műveiket a kisváros kis múzeumába, a Prado nem adta oda a Gyönyörök kertjét, amire azért számítottak a kurátorok, a Szénásszekér-triptichont viszont igen, holott az alkotás 450 éve nem hagyta el Madridot. Esély a Gyönyörök kertje kikölcsönzésére nagyjából annyi, mintha egy kis múzeum az Éjjeli őrjáratot szeretné elkérni a Rijksmuseumtól.


Aki nem jut el most Hollandiába, az a Bosch-tól igen „sok” művet őrző Pradóban megnézheti, ha nem is ugyanezt, de mindenképpen egy különleges és ünnepi kiállítást május 31. és szeptember 11. között. A madridi múzeum természetesen azt is minden idők legnagyobb Bosch kiállításaként hirdeti – a Gyönyörök kertjével!

megjelent: 2016. 02.12-én a muzeumcafe.reblog.hu-n

Illusztráció: a Bosch 500 emblémája

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.