Részletes keresés

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

A sorozat részei: 

2019.09.12  18:00        
A kerámiától a porcelánig
A különböző anyagféleségek meghatározása, a kerámiától a porcelánig
Előadó: Vaja László

Miből készült a kezünkben tartott műtárgy?  
A különböző anyagféleségek meghatározása, a kerámiától a porcelánig.
Törékeny tárgyakkal foglalkozó szakemberek, gyűjtők, befektetők, kíváncsi érdeklődők gyakran találkoznak azzal a kihívással, hogy szavakkal szükséges leírni egy műtárgyat. A forma-funkció (váza, kaspó, kisplasztika stb.) meghatározása után a mű anyagát kell szemügyre vennünk: cserép, pirogránit, keménycserép, porcelán stb. És ha tegyük fel porcelán az alapanyag, akkor milyen porcelán: lágyporcelán, keményporcelán, porcelánfajansz stb.
Az alapanyagok széles skálájával lehet dolgunk. Az előadás többek között az anyagféleségek közötti eligazodásban segít, valamint bepillantást nyújt a különböző műhelytitkokba. 



2019.09.19 18:00
Az üvegművészet napjainkban
Hazai és nemzetközi irányzatok
Előadó: Botos Péter

Az üveg varázslatos anyag. Fizikai és transzcendens tulajdonságaival egyik anyag sem vetekedhet. Rejtélyesen átlátszó, kívül és belül is tükröződik, a fényt színre bontja, becsapja az érzékeinket. Művészeti szempontból ennek van jelentősége, hiszen a valószínűtlen történéseket a nézőnek értelmezni kell, de csak részben tudja és itt lép be a saját fantázia, amellyel a művet sajátosan értelmezni lehet.Ez egy tanulási folyamat, hiszen például az optikai üvegekből felépített konstrukciók sok olyan nézetet jelenítenek meg, amelyek csak virtuálisan és csak egy pillanatra vannak ott, úgy mond a negyedik dimenzióban leledzenek.




2019.09.26 18:00
A fotográfia értéke manapság
Újonc a piacon
Előadó: Szarka Klára

A képzőművészeti alkotásokhoz képest a fotográfiák újoncok a műkereskedelemben. Ráadásul a közvélekedés úgy tartja, fényképből irtózatosan sok van. Hiszen mindenki fotókat gyárt szerte a nagyvilágban. S ami korlátlanul elérhető, az nem is igazán értékes. Ám értékes fényképből nincsen túlzottan sok. Pedig a fotográfiák világa olyan színes és izgalmas, hogy aki egyszer egy kicsit jobban elmélyült a 19-20-ik század és a jelenkor fényképészeti világában, az többé nem akar menekülni. S aki gyűjteni is vágyik? Az sem. Ám mielőtt az ember komolyabban belevág a fényképek gyűjtésébe, néhány alapfogalommal, sarokponttal érdemes megismerkednie, hogy lássa, mi is a fotográfia értéke manapság.



2019.10.03 18:00         
A keleti szőnyegek múltja és jelene
Szőnyegtörténeti kalandozás az ókortól napjainkig
Előadó: Görbe Márk

Az előadás átfogó képet nyújt az elmúlt 2000 év szőnyegkészítéséről. Megtudhatjuk, melyek a ma ismert legrégebbi, legdrágább és a leghíresebb keleti szőnyegek. Kalandozásunk során Közép-Ázsia romvárosaiból Perzsia palotanegyedein át eljutunk egészen Erdélyig, ahol a protestáns erődtemplomok által évszázadok óta őrzött szőnyegeivel ismerkedhetünk meg. Az előadáson szó esik ezen textíliák különleges funkciójú, szokatlan anyagú és rejtélyes díszítettségű példányairól is

További információk: https://www.mutargyakejszakaja.hu/mutargyak-ejszakaja-extra

Bérlet és jegyvásárlás: https://mutargyakejszakaja.jegy.hu/

 

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.