Részletes keresés

Az ismeretlen Dürer-rajz, amit mindössze 30 dollárért vettek egy ház kiürítésén, 50 millió dollárt is érhet

Albrecht Dürer egy teljesen ismeretlen rajzát mutatták be a londoni Agnews Galériában. Öt évvel ezelőtt mindössze 30 dollárért vásárolták egy amerikai kiárusításon – most pedig 50 millió dollár körül lehet az ára.

Az Agnews egyik fő részvényese, aki a felfedezést tette, úgy véli, hogy a rajz rekordárat érhet el a régi mesterek papír munkái között. A jelenlegi rekordot Raffaello tartja, akinek Head of a Muse (1510–11) című alkotása 2009-ben 48 millió dollárért kelt el a londoni Christie's aukción. Az Agnews azonban még nem állapított meg konkrét árat, jelenleg vizsgálja az érdeklődést.

A The Virgin and Child with a Flower on a Grassy Bank című, 1503 körül készült alkotáson egy igen feltűnő „AD” monogram szerepel, azonban az előző tulajdonos és családja nem hitte, hogy eredeti, hanem egy 20. századi reprodukciónak gondolta.

Dürer címlapkép

The Virgin and Child with a Flower on a Grassy Bank, 1503
Forrás: The Art Newspaper

 

De vajon valóban igazi?

A kutatás megkezdésekor nagy áttörést jelentett az, hogy Jane McAusland papírrestaurátor megállapította, hogy a rajz háromágú szigonnyal ellátott vízjeles papírra készült, amelyet Dürer több mint 200 fennmaradt művénél használt. Fontos, hogy az is megerősítést nyert, hogy az „AD” monogramot ugyanazzal a tintával adták hozzá, mint a rajzot.

Christof Metzger, a bécsi Albertina Múzeum kurátora és a 2019–20-as Dürer-kiállítás szervezője megvizsgálta a rajzot, és eredetinek nyilvánította. A rajzot Giulia Bartrum, a British Museum metszetek és rajzok részlegének korábbi kurátora, Dürer-specialista is megvizsgálta, és a művet 1503 körülre datálta. Mindkét szakértő eredetinek tartja a rajzot. Úgy vélik, hogy ez előtanulmánya a The Virgin with a Multitude of Animals című, 1506 körül készült Dürer-alkotásnak.

A teljesen ismeretlen Dürer-rajzok felfedezése rendkívül ritka.

Valószínűnek tűnik, hogy a The Virgin and Child with a Flower on a Grassy Bank az egyetlen olyan példány, amely az 1970-es évek óta került elő.

Az alkotást november 20-tól december 12-ig állítják ki a londoni Agnewsban. A Dürer és kora című tárlaton számos kapcsolódó tárggyal együtt lesz látható, az alkotást ezután New Yorkban, a Colnaghi kiállítóhelyen lehet majd megtekinteni 2022. január 20. és 30. között.

Forrás: The Art Newspaper

Szerző: Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

2022-01-20

20%-kal csökkentik az olasz mester egyetlen mennyezeti freskójával díszített villa 471 millió eurós árát.Miután a keddi árverésen nem érkezett ajánlat a 16. századi, római Villa Aurora épületére, aukciójának időpontjá

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

2022-01-07

Az amszterdami Rijksmuseum hétfőn tette fel weboldalára az új technológiával készült dokumentációit Rembrandt Éjjeli Őrjáratáról. Jelenleg ezt tartják a valaha volt legrészletesebb fényképnek, amely egy műalkotásról készült, és várhatóan széleskörű érdeklődés fogja övezni, különösen azért, mert a múzeum a koronavírus elleni intézkedések miatt zárva tart.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.