Részletes keresés

Az olasz kormány szabályozná a nagy múzeumok remekműveinek digitális értékesítését

A lépés azt követően történt, hogy egy NFT Michelangelo-művet 240 000 euróért adtak el, amelynek nyereségéből az Uffizi is részesedést kapott.

Az olasz kormány azt tervezi, hogy leállítja a leghíresebb olasz múzeumokból származó, olyan művészek, mint Leonardo da Vinci vagy Michelangelo remekműveinek digitális másolatainak értékesítését. A lépést az előzte meg, hogy Michelangelo Doni Tondo (1505-06) című művéről készült digitális fakszimile tavaly 240 000 euróért kelt el, és a firenzei Uffizi Képtár 70 000 eurót keresett vele, amint azt a múzeum nemrégiben nyilvánosságra hozta.

A művet egy ötéves megállapodás keretében a Cinello nevű milánói székhelyű cég adta ki. A szerződés feltételei azonban aggodalomra adtak okot, különösen az, hogy 100 000 eurót költöttek „gyártási költségekre”. A Cinellóval kötött szerződés szerint

a kép reprodukálásából származó bevétel fele-fele arányban oszlik meg a cég és a múzeum között; a Cinello másolata körülbelül 140 000 eurót hozott (a 240 000 eurós eladásból), így az Uffizi 70 000 eurót kapott

– állítja az Uffizi szóvivője.

A történet aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy a jelentős művek „eladósorba” kerültek-e. A La Repubblica című olasz napilap májusi cikkében feltette a kérdést:

Kié Michelangelo Doni Tondo című műve? Ki rendelkezik a műhöz kapcsolódó jogokkal? Ha a vevő úgy dönt, hogy kiállítja, megteheti-e az Uffizi engedélye nélkül? Alapvetően nem kockáztatjuk-e, hogy elveszítjük az örökségünk feletti ellenőrzést egy olyan korban, amikor egyre inkább a metaversum felé haladunk?

Massimo Osanna, az olaszországi múzeumok főigazgatójának szóvivője a The Art Newspaper-nek nyilatkozott:

Tekintettel arra, hogy az ügy összetett és szabályozatlan, a minisztérium ideiglenesen arra kérte intézményeit, hogy tartózkodjanak az NFT-kkel kapcsolatos szerződések aláírásától. Az alapvető szándék a tisztességtelen szerződések elkerülése.

Hozzátette, hogy hamarosan irányelveket adnak ki az intézmények számára ezen a területen.

A Cinello szóvivője szerint az Uffizivel kötött megállapodás alapja a nettó bevételek felezése. „Az eladási árból levonják: az áfát, az értékesítési jutalékot, a keret előállításának költségét és a Cinello működési költségeinek 20%-át. A partnermúzeumot minden költségről tájékoztatják” – mondja. A szóvivő hangsúlyozza, hogy a Cinello digitálisan titkosított műveket (DAW) készít, nem pedig NFT-ket, bár egyes művek esetében NFT tokent hoznak létre a blokkláncon.

Osanna kiemelte, hogy a vállalat nem rendelkezik kizárólagos jogokkal a közmúzeumokkal szemben. „A művekhez fűződő minden jog az eredeti képet birtokló múzeumnál marad. Mi egy új képet hozunk létre, amely a szabadalmunkhoz, azaz a DAW-hoz kapcsolódik. Az a gyűjtő, aki megvásárolja a DAW-t, a szerződés értelmében nem állíthatja ki nyilvános kiállításokon; a mű kizárólag magáncélú felhasználásra szolgál. A DAW-ket pontosan azért hozzuk létre, hogy megőrizzük az ellenőrzést – amely a Cinello és a partnermúzeumok kezében marad –, és ne szórjuk szét az olasz örökséget a digitális világban.” A vásárlók a Cinello platformján továbbértékesíthetik a műveket; az érintett múzeumok ezt követően minden további értékesítés után jogdíjat kapnának.

„A kulturális minisztérium nem a meglévő szerződéseinket blokkolta; a múzeumok számára a digitális képekre vonatkozó új üzletek megkötésének lehetőségét akadályozta meg. Nagyon örülünk, hogy a minisztérium iránymutatásokat adott ki a digitális művekre vonatkozóan. Reméljük, hogy a jogszabály is gyorsan hatályba léphet ennek a piacnak a szabályozására" – mondta a szóvivő. A Cinello tíz másik olasz állami múzeummal, például a Museo di Palazzo Pretorioval és a milánói Pinacoteca di Brera di Milanóval dolgozik együtt a digitális reprodukciók elkészítésén.

Gian Luca Comandini blokklánc-szakértő úgy véli, hogy az Uffizi „nem a megfelelő módon dolgozott”, amikor a Cinellótól megrendelte a műveket.

Remélem, hogy az olasz kulturális minisztérium hamarosan képes lesz létrehozni egy munkabizottságot, és közös szabályozást vezet be az NFT-kre, a metaversumra vonatkozóan

– mondja.

Az Uffizi szóvivője szerint:

A múzeum nem adott el semmit, csak a kép használatát engedélyezte - a digitális műalkotás értékesítése kizárólag a Cinellón múlik. Hamis az az állítás, hogy a múzeum eladta a Tondo másolatát. A múzeum és a Cinello partnersége öt évig tartott, és 2021 decemberében járt le

– teszi hozzá a szóvivő. A szerződés értelmében 40 digitális művet kellett volna elkészíteni.

Ez idő alatt a Cinellónak joga volt NFT-ket készíteni a szerződésben szereplő művekről, azonban csak a Tondót adták el

– mondja a szóvivő.

Az Uffizi közleménye hozzáteszi, hogy „az 1990-es évek óta az Uffizi Képtár engedélyezési szolgálata a hatályos jogszabályok szerint és mindig nem kizárólagos jelleggel engedélyezte a művekről kért képek tucatjainak használatát; a múzeum sok éven át digitális képeket adott ki, amelyekre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a papíron vagy más adathordozón készültekre”.

Forrás: The Art Newspaper

Címlapkép: Michelangelo Buonarotti: Doni Tondo, 1507 körül. Forrás: Galleria degli Uffizi


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

2022-08-09

A Federal Bureau of Investigation's (FBI) nemrégiben végrehajtott rajtaütése az Orlandói Művészeti Múzeumban megmutatta a proveniencia, azaz a tulajdonosi múlt nyilvántartásának erejét a képzőművészet területén: A házkut

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

2022-07-27

A SuperRare, a Superchief Gallery NFT, a Bright Moments és a Quantum Art az elmúlt évben galériákat nyitott az Egyesült Államokban.A kriptopénzpiacok kolosszális visszaesése ellenére, vagy talán éppen azért, az NFT platformok

Rejtett önarcképet fedeztek fel Van Gogh festménye alatt

Rejtett önarcképet fedeztek fel Van Gogh festménye alatt

2022-07-19

Egy Vincent Van Gogh-festményen végzett röntgenvizsgálat egy eddig ismeretlen, a hátoldalon elrejtett önarcképet tárt fel a BBC szerdai jelentése szerint. A felfedezés akkor történt, amikor a Skót Nemzeti Galéria szakértői egy közelgő kiállítás előtt átvilágították a művet.

Íme a nyár legizgalmasabb európai kiállításai

Íme a nyár legizgalmasabb európai kiállításai

2022-07-14
Kiállításajánló sorozatunk utolsó állomásaként kitekintünk a határon túlra és végigvesszük, hogy melyek azok az európai kiállítások, amelyeket érdemes megtekinteni az idei nyári vakációnk során.1. Donatello: the Rena

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.