Részletes keresés

Az olvasó nők veszélyesek?

Vissza-visszatérő motívum a festészetben az elmélyülten olvasó nő alakja. A jelenet általában annyira idilli, hogy azt gondolhatjuk, hogy az ezt megörökítő festő a lehető legészrevétlenebbül, a szoba sarkában meghúzódva alkotott, nehogy megzavarja az olvasás, az elmélkedés pillanatait.

Számunkra ma már természetes a látvány és a tevékenység szabadsága is. Természetesen nem volt ez mindig így. Sokáig a férfiak privilégiuma volt az olvasás, az elme pallérozása. Szokás volt a férfi minőséget a szellemmel, a nőit pedig a küllemmel összekapcsolni (ez a jelenség talán még ma is él). Annak ellenére, hogy a tudás és a női nem a művészetekben számtalan módon kapcsolódott össze, elég felidéznünk Pallasz Athéné vagy a múzsák alakjait, megtekintenünk Michelangelo isteni tudást megtestesítő, jövőt fürkésző szibilláit.

 

498px-cumaeansibylbymichelangelo.jpg

Michelangelo: Küméi szibilla a Sixtus-kápolnából

 

Hosszas fejlődési folyamat eredménye, hogy a nők a való életben, és ezzel párhuzamosan a festményeken is világi kötetekre cserélhették időnként a szent szövegeket.

Irodalmi példák egész sorát lehetne felsorolni, hogy mivel járhatott ez a kulturális olvasási forradalom, hogyan tekintett minderre a világi irodalom olvasására mindeddig kizárólagos jogot formáló férfi társadalom. Valószínű, hogy az urak jelentős többsége nem nézte jó szemmel az ijesztően újszerű jelenséget, amely során a női nem merőben új szabadságélménnyel gazdagodott, amely teret engedett a fantázia korlátlan csapongásának. Az olvasás által világok nyíltak, a két nem közötti egyenlőtlenségek kissé mérséklődtek. A női olvasók kedvelt olvasmányai a regények, szórakoztató történetek, rémhistóriák, románcok voltak, amelyek erőteljes hatással voltak rájuk – zabolátlanná, túlzottan szabaddá, érzelgőssé és álmodozóvá tették őket – nehezményezték a férfiak. Puskin hősnője, Tatjana a könyvek szerelmese. Nem hímezett, nem babázott (nem foglalkozott „lányos” dolgokkal) kedvét a rémtörténetekben, az érzelmes regényben, Rousseau-ban lelte. Ezzel a „furcsa” kedvteléssel vadóc, különleges jellemét alapozza meg az író, hiszen Tatjana húga, Olga a szófogadó, nőies nő, aki az olvasással nem igazán törődik, teljes ellentéte nővérének. Flaubert Bovarynéjének tragikus sorsát a túlzott mértékű olvasás okozta, amelynek már-már torzító hatása volt a valóságra nézve.

Vermeer Levelet olvasó kék ruhás nőjét, Matisse, Renoir, Monet olvasó nőalakjait szemlélve azonban eszünkbe sem jut az olvasás nehezen kivívott szabadsága, vagy a női nemre gyakorolt – állítólagos - negatív hatása.

 

woman-reading-1894_jpg_large.jpg

Henri Matisse: Olvasó nő, 1894

 

A festmények általában nyugodt hangulatot árasztanak, az olvasást mint intim, elmélyült és legfőképpen magától értetődő tevékenységnek mutatják be, és ez jól is van így, szerencse, hogy ma már nem is kell másként gondolni rá.

Az alábbiakban a közeljövőben aukcióra kerülő művekből válogattunk, a téma pedig nem más, mint az olvasó nő jelensége.

A téma iránt érdeklődő olvasó nőknek és persze férfiaknak pedig Stefan Bollmann 2008-as könyvét ajánljuk (Stefan Bollmann: Az olvasó nők veszélyesek, Scolar Kiadó, 2008).

 

500970910_45.jpg

Szüle Péter (1886-1944): Asztalnál olvasó nő. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

500970911_46.jpg

Komáromi Kacz Endre (1880-1969): Levelet olvasó nő. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

500970947_82.jpg

Czene Béla ( 1911-1999): Könyvek között. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

További cikkek
Munkácsy-kiállítás az Ermitázsban

Munkácsy-kiállítás az Ermitázsban

2018-04-23

A világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban önálló kiállításon mutatkoznak be Munkácsy Mihály művei.  Az április 23-án nyíló tárlaton látható 65 festmény zöme, 45 alkotás a Magyar Nemzeti Galéria anyagából, a további 20 festmény pedig a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményből, Pákh Imre gyűjteményéből érkezett a Néva parti városba.  A kiállítás július legvégéig látható.

A hős hirtelen halála - érdekes kiállítás nyílik

A hős hirtelen halála - érdekes kiállítás nyílik

2018-04-19
Április 25-től ezen a címen mutatkoznak be a kelet-európai képzőművészet kiemelkedő alkotói a budapesti KUBIK Art Space-ban. A varsói Galeria Promocyjna által képviselt régióbeli művészek munkáiból és közös kiállítá
Beverly Hillsben elárverezték Gábor Zsazsa hagyatékát

Beverly Hillsben elárverezték Gábor Zsazsa hagyatékát

2018-04-18
A tételek között a műtárgy.com beszámolója szerint herendi porcelánok és magyar festők művei is szerepeltek; a színésznőt személyesen is jól ismerő Fried Pál egyik festményéért rekordárat fizettek. Április 14-én né
Sztártételek az aukción - Kalapács alatt a Rockefeller-gyűjtemény

Sztártételek az aukción - Kalapács alatt a Rockefeller-gyűjtemény

2018-04-18

Idén májusban egy igazán értékes és különleges kollekciót árverez el a Christie’s: a bankár David Rockefeller és felesége, Peggy 1000 darabból álló gyűjteményét. Az aukciósház hat, a kollekció darabjainak szentelt árverést tart, valamint egy 11 napos online aukciót. A Christie’s  500 millió dollárt meghaladó bevételre számít, amelyből a házaspár által még az életükben támogatott szervezetek profitálnak majd, például a New York-i Modern Művészeti Múzeum, a MoMA. 

Csúcseredmények 2017-ben - Élen az Andrássy-kormány dokumentumai

Csúcseredmények 2017-ben - Élen az Andrássy-kormány dokumentumai

2018-04-17

A 2015-re és 2016-ra tévesen lejtmenetet tippelő gyűjtők nagy többsége az év elején megváltoztatta álláspontját, és 2017-re az enyhe visszaesés helyett emelkedést jósolt – ami be is következett. Meglepetés viszont, hogy az összefoglaló táblázatunkban szereplő antikváriumok sorrendjében jelentős változások történtek. Többévnyi vezetés után tavaly a Központi Antikvárium elvesztette eddig „bebetonozottnak” tűnő vezető pozícióját: a két nagyárverésükön nem kevesebb, mint 8, egymillió forint felettről induló tételük bennragadt, köztük egy 18 millió forintos is. Jelentősen növelte viszont bevételét a vezetést átvett Studio, és a harmadik helyre felkerült Szőnyi Antikváriuma. Sokak kérését teljesítve a legjobban szereplő vidéki antikváriumot is felvettük a táblázatba: az elmúlt évek teljesítménye alapján idén ez a szegedi Dekameron és Könyvmoly lett. Így azonban a Múzeum Antikvárium nem került be a vezető „hatosba”, annak ellenére, hogy két aukciójukon is közel 15 millió forint lett a bruttó bevételük.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Partnerek

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.