Részletes keresés

Az olvasó nők veszélyesek?

Vissza-visszatérő motívum a festészetben az elmélyülten olvasó nő alakja. A jelenet általában annyira idilli, hogy azt gondolhatjuk, hogy az ezt megörökítő festő a lehető legészrevétlenebbül, a szoba sarkában meghúzódva alkotott, nehogy megzavarja az olvasás, az elmélkedés pillanatait.

Számunkra ma már természetes a látvány és a tevékenység szabadsága is. Természetesen nem volt ez mindig így. Sokáig a férfiak privilégiuma volt az olvasás, az elme pallérozása. Szokás volt a férfi minőséget a szellemmel, a nőit pedig a küllemmel összekapcsolni (ez a jelenség talán még ma is él). Annak ellenére, hogy a tudás és a női nem a művészetekben számtalan módon kapcsolódott össze, elég felidéznünk Pallasz Athéné vagy a múzsák alakjait, megtekintenünk Michelangelo isteni tudást megtestesítő, jövőt fürkésző szibilláit.

 

498px-cumaeansibylbymichelangelo.jpg

Michelangelo: Küméi szibilla a Sixtus-kápolnából

 

Hosszas fejlődési folyamat eredménye, hogy a nők a való életben, és ezzel párhuzamosan a festményeken is világi kötetekre cserélhették időnként a szent szövegeket.

Irodalmi példák egész sorát lehetne felsorolni, hogy mivel járhatott ez a kulturális olvasási forradalom, hogyan tekintett minderre a világi irodalom olvasására mindeddig kizárólagos jogot formáló férfi társadalom. Valószínű, hogy az urak jelentős többsége nem nézte jó szemmel az ijesztően újszerű jelenséget, amely során a női nem merőben új szabadságélménnyel gazdagodott, amely teret engedett a fantázia korlátlan csapongásának. Az olvasás által világok nyíltak, a két nem közötti egyenlőtlenségek kissé mérséklődtek. A női olvasók kedvelt olvasmányai a regények, szórakoztató történetek, rémhistóriák, románcok voltak, amelyek erőteljes hatással voltak rájuk – zabolátlanná, túlzottan szabaddá, érzelgőssé és álmodozóvá tették őket – nehezményezték a férfiak. Puskin hősnője, Tatjana a könyvek szerelmese. Nem hímezett, nem babázott (nem foglalkozott „lányos” dolgokkal) kedvét a rémtörténetekben, az érzelmes regényben, Rousseau-ban lelte. Ezzel a „furcsa” kedvteléssel vadóc, különleges jellemét alapozza meg az író, hiszen Tatjana húga, Olga a szófogadó, nőies nő, aki az olvasással nem igazán törődik, teljes ellentéte nővérének. Flaubert Bovarynéjének tragikus sorsát a túlzott mértékű olvasás okozta, amelynek már-már torzító hatása volt a valóságra nézve.

Vermeer Levelet olvasó kék ruhás nőjét, Matisse, Renoir, Monet olvasó nőalakjait szemlélve azonban eszünkbe sem jut az olvasás nehezen kivívott szabadsága, vagy a női nemre gyakorolt – állítólagos - negatív hatása.

 

woman-reading-1894_jpg_large.jpg

Henri Matisse: Olvasó nő, 1894

 

A festmények általában nyugodt hangulatot árasztanak, az olvasást mint intim, elmélyült és legfőképpen magától értetődő tevékenységnek mutatják be, és ez jól is van így, szerencse, hogy ma már nem is kell másként gondolni rá.

Az alábbiakban a közeljövőben aukcióra kerülő művekből válogattunk, a téma pedig nem más, mint az olvasó nő jelensége.

A téma iránt érdeklődő olvasó nőknek és persze férfiaknak pedig Stefan Bollmann 2008-as könyvét ajánljuk (Stefan Bollmann: Az olvasó nők veszélyesek, Scolar Kiadó, 2008).

 

500970910_45.jpg

Szüle Péter (1886-1944): Asztalnál olvasó nő. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

500970911_46.jpg

Komáromi Kacz Endre (1880-1969): Levelet olvasó nő. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

500970947_82.jpg

Czene Béla ( 1911-1999): Könyvek között. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

További cikkek
"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni

"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni

2018-09-20
A különböző művészeti alkotásokon egyre-másra felütik a fejüket az állatos díszítések, sőt, gyakran maga a tárgy is egy állatot formáz. Ezek a művek közelebb hozzák hozzánk a természetet, megmosolyogtatnak és gyakran
Nagy dobásra készül a Christie's

Nagy dobásra készül a Christie's

2018-09-17
Nagy dobásra készül a Christie's New York idén novemberben. Ha a számításaik beválnak, David Hockney Egy művész portréja (Medence két alakkal) című festménye lehet a legdrágább, árverésen elkelt mű, amelyet még élő fe
Hódít a vintage a BÁV őszi kamaraaukcióján

Hódít a vintage a BÁV őszi kamaraaukcióján

2018-09-14

Izgalmas szezonindító anyaggal készül a BÁV az őszi kamaraaukciójára, ahol ismét a megfizethető árú egyediség kerül a középpontba. Az ékszerek között az egyedi vintage darabok, a brilles és színes drágaköves ékszerek és férfi kiegészítők is megtalálhatók. A műtárgyakkal már a karácsonyi ajándékozásra is készülhetnek a licitálók. A festményeknél olyan aukciós sztárok akvarelljeit és grafikáit vásárolhatják meg igen kedvező áron, mint Boromisza Tibor, Mednyánszky László vagy Márffy Ödön. Az árverés legdrágább tétele egy 133 darabos Szász Endre grafikagyűjtemény.

Art Basel – Unlimited. Halálcsillag másfél millió dollárért

Art Basel – Unlimited. Halálcsillag másfél millió dollárért

2018-09-11

A művészeti vásárok, műkereskedelmi profiljuk mellett, ma már egymással versenyben igyekeznek minél több és színesebb szakmai, kurátori programmal is előhozakodni. Az idén június közepén 48. alkalommal megrendezett Art Basel egyebek mellett projektekben sem szűkölködött, ezek közül is a 2000-ben kezdeményezett Unlimited volt a legjelentősebb. Itt már a kezdetektől olyan műveknek teremtenek kiállítási lehetőséget, amelyek méretükből vagy technikai igényükből fakadóan a hagyományos standokon nem bemutathatók. A szekció az Art Basel szülötteként, de szinte már „vásár a vásárban” jelleggel él önálló életet a fő helyszínnel szomszédos Hall 1. teljes első emeletén.

ÉKSZEREK ÉJSZAKÁJA BDPST 2018

ÉKSZEREK ÉJSZAKÁJA BDPST 2018

2018-09-10

Az Ékszerek Éjszakája BDPST egy évente visszatérő, kortársékszer kiállításokat felvonultató eseménysorozat, amely idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Az alkotók független egyéni vagy csoportos kiállításon vesznek részt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Partnerek

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.