Részletes keresés

Az olvasó nők veszélyesek?

Vissza-visszatérő motívum a festészetben az elmélyülten olvasó nő alakja. A jelenet általában annyira idilli, hogy azt gondolhatjuk, hogy az ezt megörökítő festő a lehető legészrevétlenebbül, a szoba sarkában meghúzódva alkotott, nehogy megzavarja az olvasás, az elmélkedés pillanatait.

Számunkra ma már természetes a látvány és a tevékenység szabadsága is. Természetesen nem volt ez mindig így. Sokáig a férfiak privilégiuma volt az olvasás, az elme pallérozása. Szokás volt a férfi minőséget a szellemmel, a nőit pedig a küllemmel összekapcsolni (ez a jelenség talán még ma is él). Annak ellenére, hogy a tudás és a női nem a művészetekben számtalan módon kapcsolódott össze, elég felidéznünk Pallasz Athéné vagy a múzsák alakjait, megtekintenünk Michelangelo isteni tudást megtestesítő, jövőt fürkésző szibilláit.

 

498px-cumaeansibylbymichelangelo.jpg

Michelangelo: Küméi szibilla a Sixtus-kápolnából

 

Hosszas fejlődési folyamat eredménye, hogy a nők a való életben, és ezzel párhuzamosan a festményeken is világi kötetekre cserélhették időnként a szent szövegeket.

Irodalmi példák egész sorát lehetne felsorolni, hogy mivel járhatott ez a kulturális olvasási forradalom, hogyan tekintett minderre a világi irodalom olvasására mindeddig kizárólagos jogot formáló férfi társadalom. Valószínű, hogy az urak jelentős többsége nem nézte jó szemmel az ijesztően újszerű jelenséget, amely során a női nem merőben új szabadságélménnyel gazdagodott, amely teret engedett a fantázia korlátlan csapongásának. Az olvasás által világok nyíltak, a két nem közötti egyenlőtlenségek kissé mérséklődtek. A női olvasók kedvelt olvasmányai a regények, szórakoztató történetek, rémhistóriák, románcok voltak, amelyek erőteljes hatással voltak rájuk – zabolátlanná, túlzottan szabaddá, érzelgőssé és álmodozóvá tették őket – nehezményezték a férfiak. Puskin hősnője, Tatjana a könyvek szerelmese. Nem hímezett, nem babázott (nem foglalkozott „lányos” dolgokkal) kedvét a rémtörténetekben, az érzelmes regényben, Rousseau-ban lelte. Ezzel a „furcsa” kedvteléssel vadóc, különleges jellemét alapozza meg az író, hiszen Tatjana húga, Olga a szófogadó, nőies nő, aki az olvasással nem igazán törődik, teljes ellentéte nővérének. Flaubert Bovarynéjének tragikus sorsát a túlzott mértékű olvasás okozta, amelynek már-már torzító hatása volt a valóságra nézve.

Vermeer Levelet olvasó kék ruhás nőjét, Matisse, Renoir, Monet olvasó nőalakjait szemlélve azonban eszünkbe sem jut az olvasás nehezen kivívott szabadsága, vagy a női nemre gyakorolt – állítólagos - negatív hatása.

 

woman-reading-1894_jpg_large.jpg

Henri Matisse: Olvasó nő, 1894

 

A festmények általában nyugodt hangulatot árasztanak, az olvasást mint intim, elmélyült és legfőképpen magától értetődő tevékenységnek mutatják be, és ez jól is van így, szerencse, hogy ma már nem is kell másként gondolni rá.

Az alábbiakban a közeljövőben aukcióra kerülő művekből válogattunk, a téma pedig nem más, mint az olvasó nő jelensége.

A téma iránt érdeklődő olvasó nőknek és persze férfiaknak pedig Stefan Bollmann 2008-as könyvét ajánljuk (Stefan Bollmann: Az olvasó nők veszélyesek, Scolar Kiadó, 2008).

 

500970910_45.jpg

Szüle Péter (1886-1944): Asztalnál olvasó nő. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

500970911_46.jpg

Komáromi Kacz Endre (1880-1969): Levelet olvasó nő. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

500970947_82.jpg

Czene Béla ( 1911-1999): Könyvek között. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

További cikkek
Kortárs brit művészek munkái George Michael gyűjteményéből

Kortárs brit művészek munkái George Michael gyűjteményéből

2019-02-14

Idén márciusban a Christie’s elárverezi a 2016-ban elhunyt népszerű énekes-dalszerző, George Michael gyűjteményét. Több mint kétszáz tétel kerül a kalapács alá március 14-én Londonban, valamint március 8-15-ig online árverés keretében.

A globális műtárgypiac - elemezzük a legfrissebb számokat

A globális műtárgypiac - elemezzük a legfrissebb számokat

2019-02-12
A legnagyobb svájci bank, az UBS 2018-ban is elkészítette a globális műtárgypiac áttekintését a világ egyik vezető művészeti vásárának, az Art Baselnek a közreműködésével. A műtárgy.com eheti cikke most ennek a több
Ipartervesek grafikáira licitálhatunk

Ipartervesek grafikáira licitálhatunk

2019-02-11
Az Iparterveseknek mostanában több okból is aktualitása van: egyrészt a két híres, 1968-as és 1969-es, egész művésznemzedéket meghatározó kiállítást ötven éve rendezték meg, másrészt a Ludwig Múzeum nagyszabású csop
A grafika a jövő befektetése

A grafika a jövő befektetése

2019-02-08

Az utóbbi évtized legerősebb grafikai anyagával indítja az évet a BÁV február 13-án. A 231 tételt számláló aukció dúskál az elmúlt évek festményrekordjait adó nagy nevekben, így pl. Barabás Miklós, Boromisza Tibor, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Czóbel Béla, Mednyánszky László és Egry József grafikáit is megvásárolhatjuk, a festményeikhez viszonyítva töredék áron. A kortárs művészeket többek között az Ipartervesek és a nemzetközi szinten is az egyik legismertebb képzőművészünknek számító Maurer Dóra mellett a BÁV-nál az utóbbi években kiválóan szereplő ef Zámbó István munkái képviselik.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.