Részletes keresés

Az olvasó nők veszélyesek?

Vissza-visszatérő motívum a festészetben az elmélyülten olvasó nő alakja. A jelenet általában annyira idilli, hogy azt gondolhatjuk, hogy az ezt megörökítő festő a lehető legészrevétlenebbül, a szoba sarkában meghúzódva alkotott, nehogy megzavarja az olvasás, az elmélkedés pillanatait.

Számunkra ma már természetes a látvány és a tevékenység szabadsága is. Természetesen nem volt ez mindig így. Sokáig a férfiak privilégiuma volt az olvasás, az elme pallérozása. Szokás volt a férfi minőséget a szellemmel, a nőit pedig a küllemmel összekapcsolni (ez a jelenség talán még ma is él). Annak ellenére, hogy a tudás és a női nem a művészetekben számtalan módon kapcsolódott össze, elég felidéznünk Pallasz Athéné vagy a múzsák alakjait, megtekintenünk Michelangelo isteni tudást megtestesítő, jövőt fürkésző szibilláit.

 

498px-cumaeansibylbymichelangelo.jpg

Michelangelo: Küméi szibilla a Sixtus-kápolnából

 

Hosszas fejlődési folyamat eredménye, hogy a nők a való életben, és ezzel párhuzamosan a festményeken is világi kötetekre cserélhették időnként a szent szövegeket.

Irodalmi példák egész sorát lehetne felsorolni, hogy mivel járhatott ez a kulturális olvasási forradalom, hogyan tekintett minderre a világi irodalom olvasására mindeddig kizárólagos jogot formáló férfi társadalom. Valószínű, hogy az urak jelentős többsége nem nézte jó szemmel az ijesztően újszerű jelenséget, amely során a női nem merőben új szabadságélménnyel gazdagodott, amely teret engedett a fantázia korlátlan csapongásának. Az olvasás által világok nyíltak, a két nem közötti egyenlőtlenségek kissé mérséklődtek. A női olvasók kedvelt olvasmányai a regények, szórakoztató történetek, rémhistóriák, románcok voltak, amelyek erőteljes hatással voltak rájuk – zabolátlanná, túlzottan szabaddá, érzelgőssé és álmodozóvá tették őket – nehezményezték a férfiak. Puskin hősnője, Tatjana a könyvek szerelmese. Nem hímezett, nem babázott (nem foglalkozott „lányos” dolgokkal) kedvét a rémtörténetekben, az érzelmes regényben, Rousseau-ban lelte. Ezzel a „furcsa” kedvteléssel vadóc, különleges jellemét alapozza meg az író, hiszen Tatjana húga, Olga a szófogadó, nőies nő, aki az olvasással nem igazán törődik, teljes ellentéte nővérének. Flaubert Bovarynéjének tragikus sorsát a túlzott mértékű olvasás okozta, amelynek már-már torzító hatása volt a valóságra nézve.

Vermeer Levelet olvasó kék ruhás nőjét, Matisse, Renoir, Monet olvasó nőalakjait szemlélve azonban eszünkbe sem jut az olvasás nehezen kivívott szabadsága, vagy a női nemre gyakorolt – állítólagos - negatív hatása.

 

woman-reading-1894_jpg_large.jpg

Henri Matisse: Olvasó nő, 1894

 

A festmények általában nyugodt hangulatot árasztanak, az olvasást mint intim, elmélyült és legfőképpen magától értetődő tevékenységnek mutatják be, és ez jól is van így, szerencse, hogy ma már nem is kell másként gondolni rá.

Az alábbiakban a közeljövőben aukcióra kerülő művekből válogattunk, a téma pedig nem más, mint az olvasó nő jelensége.

A téma iránt érdeklődő olvasó nőknek és persze férfiaknak pedig Stefan Bollmann 2008-as könyvét ajánljuk (Stefan Bollmann: Az olvasó nők veszélyesek, Scolar Kiadó, 2008).

 

500970910_45.jpg

Szüle Péter (1886-1944): Asztalnál olvasó nő. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

500970911_46.jpg

Komáromi Kacz Endre (1880-1969): Levelet olvasó nő. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

500970947_82.jpg

Czene Béla ( 1911-1999): Könyvek között. Párisi Galéria, A női szépség 100 éve - Festmény és műtárgy aukció

 

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.