Részletes keresés

Az online aukciók múltja és jövője

Beszélgetés az idén 15 éves, piacvezető online aukciósház cégvezetőjével a gyűjtésről és a trendekről

15 éves a Darabanth Aukciósház. Mit jelent a cég életében ez az évforduló?
Bizonyos szempontból ez is csak egy év az életünkben, de azért érezzük a jelentőségét. Az, hogy 15 évig tudtunk működni és fejlődni sokat jelent nekünk és szeretnénk is megünnepelni idén. Készülünk néhány meglepetéssel a vásárlóinknak és a beadóinknak is.

Csonka Krisztián, az aukciósház cégvezetője maga is 15 éve dolgozik a cégnél

2004-ben még szokatlannak számíthatott, hogy online aukciósházként kezdték meg a működést, miért nem a klasszikus módszerrel indultak el?
Akkoriban ez tényleg ritka kivétel volt, de mi már akkor éreztük, hogy ez a jövő. Ezen kívül olyan platformot akartunk létrehozni, amivel a hazai és a külföldi ügyfeleket is elérjük. Ráadásként mivel mi elsősorban papírrégiségekkel indultunk és már az elejétől fogva havi 2 árverésünk volt, nem volt elvárható, hogy a vevők ideutazzanak, vagy akár telefonáljanak egy-egy tételért. Az online mód mindenkinek sokkal kényelmesebb, gyorsabb. Szép dolog egy pezsgőzős aukció valamelyik teremben, de ez darab- és vásárlás tekintetében csak a piac egy szűk szelete, a kereskedelem nagy része nem így bonyolódik.

Az elmúlt években egyre több online aukciósház, vagy részben online aukció szerveződik, mi a véleményük erről piacvezető online aukciósházként?
Ez a tendencia is azt mutatja, hogy igazunk volt a kezdetekkor is, jól láttuk meg a fejlődés irányát.
Persze nem pihenünk meg, folyamatosan fejlődünk és fejlesztjük a rendszerünket, hiszünk a vásárlói visszajelzéseinknek és az a tervünk, hogy a jövőben is megőrizzük a vezető online szerepet.  Évente 24 gyorsárverést tartunk, 2 nagyaukciót és árverésenként mintegy 15.000 tétel fordul meg nálunk, nem pihenünk.

Mit mondana, mi a legnagyobb változás a cég életében az elmúlt 15 évből?
Részben a költözésünk a Bécsi utcáról az Andrássy útra, ez önmagában is egy nagy lépés volt, ráadásul az új helyen még tovább tudtunk terjeszkedni. Ma már 570 négyzetméteren várjuk az ügyfeleinket.

De nem csak a fizikai, hanem az aukciós területek is folyamatosan bővültek.  A hagyományosan erős papírrégiség terület mellett komoly szereplők lettünk a porcelán-, műtárgy-, művészet-, fotóművészet piacán is, ahogy numizmatikában is jelentősebb szereplők lettünk. Emellett folyamatosan bővül a szakértelmünk és az általunk forgalmazott tárgyak köre olyan területeken is, mint a régi fényképezők, muzeális borok, órák stb.

És mi a helyzet a gyűjtőkkel? Bővül, változik a műtárgygyűjtők köre?
Részben annak, hogy nagyon sok területtel foglalkozunk, részben az online tér adta lehetőségeknek köszönhetően elég jó rálátásunk van a gyűjtőkre és egyértelműen látszik egy átrendeződés. A nálunk hagyományosan erős filatélia (bélyeggyűjtés) folyamatosan veszít az erejéből, hiszen ez jellemzően inkább az idősebbek szenvedélye, hobbija. Ezzel szemben például a numizmatika területén teljesen kiegyenlített a gyűjtői kör, más területeken nagyon sok fiatal van jelen, vagy ott vannak a porcelánok amiket inkább a hölgyek vásárolnak. Ezekben a trendekben nincs nagy változás. Összességében viszont egy egyre erősödő fiatalodást vettünk észre az elmúlt években, általánosságban is bővül szerintem a gyűjtők köre, és nálunk is érezhetően megnőtt az érdeklődés minden területen. Most biztosan felszálló ágban van a műtárgy piac és kiváló árakat lehet elérni. Azt mondanám, ha valaki gondolkozik egy ideje bármilyen gyűjteményének értékesítésében, vagy egy gyűjtemény megkezdésében, akkor most nagyon jó lehetőség kínálkozik rá, érdemes kihasználni.

Az aukciósház tavaly ősszel 30. jubileumi aukcióját ünnepelte (képünkön) hamarosan pedig már a 31. nagyaukciójukat is megtartják

 

Mi különbözteti meg a Darabanth Aukciósházat a piacon?
Nincs még egy ilyen aukciósház, aki a gyűjtési területek ennyire széles spektrumán lenne komoly piaci tényező. Ezáltal könnyen tudunk megoldást kínálni összetett anyagok esetén is. Azt is fontos emellett megemlíteni, hogy nem csak a területek de az árak tekintetében is széles kört ölelünk fel: mind a kisebb, mind a nagyobb értékű tárgyaknak megvan a helye. A kiemelkedő dolgokat a tavasszal és ősszel megrendezett nagy aukcióinkon válogatott tételek társaságában is fel lehet kínálni. Aki viszont a gyorsabb átfutást szeretné, vagy kisebb értékű tétele van, a havi két gyorsárverésünk tökéletes megoldást kínál. Ez is egyedülálló talán a mai aukciós piacon, hogy nálunk kategóriától függetlenül pár hét alatt kifizetjük az eladókat, nem kell hosszú hónapokat vagy akár éveket várni.

Mit várnak a következő 15 évben?
Reméljük,hogy a most érződő kereslet hosszan kitart, hiszen nagyon sok szép és értékes tárgy van a piacon, ami megfelelő megbecsülésre vár. Azt várjuk, hogy egyre inkább divat lesz az, hogy akár modern enteriőrökbe egy egy antik, vagy retro tárgy megvásárlásával egyedi színt adjanak.

Bízunk benne hogy ezen a piacon a vevők és beadók egyre szélesebb köre fog továbbra is megtisztelni bizalmával, és továbbra is Magyarország vezető online aukciósháza maradunk.

További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.