Részletes keresés

Az online aukciók múltja és jövője

Beszélgetés az idén 15 éves, piacvezető online aukciósház cégvezetőjével a gyűjtésről és a trendekről

15 éves a Darabanth Aukciósház. Mit jelent a cég életében ez az évforduló?
Bizonyos szempontból ez is csak egy év az életünkben, de azért érezzük a jelentőségét. Az, hogy 15 évig tudtunk működni és fejlődni sokat jelent nekünk és szeretnénk is megünnepelni idén. Készülünk néhány meglepetéssel a vásárlóinknak és a beadóinknak is.

Csonka Krisztián, az aukciósház cégvezetője maga is 15 éve dolgozik a cégnél

2004-ben még szokatlannak számíthatott, hogy online aukciósházként kezdték meg a működést, miért nem a klasszikus módszerrel indultak el?
Akkoriban ez tényleg ritka kivétel volt, de mi már akkor éreztük, hogy ez a jövő. Ezen kívül olyan platformot akartunk létrehozni, amivel a hazai és a külföldi ügyfeleket is elérjük. Ráadásként mivel mi elsősorban papírrégiségekkel indultunk és már az elejétől fogva havi 2 árverésünk volt, nem volt elvárható, hogy a vevők ideutazzanak, vagy akár telefonáljanak egy-egy tételért. Az online mód mindenkinek sokkal kényelmesebb, gyorsabb. Szép dolog egy pezsgőzős aukció valamelyik teremben, de ez darab- és vásárlás tekintetében csak a piac egy szűk szelete, a kereskedelem nagy része nem így bonyolódik.

Az elmúlt években egyre több online aukciósház, vagy részben online aukció szerveződik, mi a véleményük erről piacvezető online aukciósházként?
Ez a tendencia is azt mutatja, hogy igazunk volt a kezdetekkor is, jól láttuk meg a fejlődés irányát.
Persze nem pihenünk meg, folyamatosan fejlődünk és fejlesztjük a rendszerünket, hiszünk a vásárlói visszajelzéseinknek és az a tervünk, hogy a jövőben is megőrizzük a vezető online szerepet.  Évente 24 gyorsárverést tartunk, 2 nagyaukciót és árverésenként mintegy 15.000 tétel fordul meg nálunk, nem pihenünk.

Mit mondana, mi a legnagyobb változás a cég életében az elmúlt 15 évből?
Részben a költözésünk a Bécsi utcáról az Andrássy útra, ez önmagában is egy nagy lépés volt, ráadásul az új helyen még tovább tudtunk terjeszkedni. Ma már 570 négyzetméteren várjuk az ügyfeleinket.

De nem csak a fizikai, hanem az aukciós területek is folyamatosan bővültek.  A hagyományosan erős papírrégiség terület mellett komoly szereplők lettünk a porcelán-, műtárgy-, művészet-, fotóművészet piacán is, ahogy numizmatikában is jelentősebb szereplők lettünk. Emellett folyamatosan bővül a szakértelmünk és az általunk forgalmazott tárgyak köre olyan területeken is, mint a régi fényképezők, muzeális borok, órák stb.

És mi a helyzet a gyűjtőkkel? Bővül, változik a műtárgygyűjtők köre?
Részben annak, hogy nagyon sok területtel foglalkozunk, részben az online tér adta lehetőségeknek köszönhetően elég jó rálátásunk van a gyűjtőkre és egyértelműen látszik egy átrendeződés. A nálunk hagyományosan erős filatélia (bélyeggyűjtés) folyamatosan veszít az erejéből, hiszen ez jellemzően inkább az idősebbek szenvedélye, hobbija. Ezzel szemben például a numizmatika területén teljesen kiegyenlített a gyűjtői kör, más területeken nagyon sok fiatal van jelen, vagy ott vannak a porcelánok amiket inkább a hölgyek vásárolnak. Ezekben a trendekben nincs nagy változás. Összességében viszont egy egyre erősödő fiatalodást vettünk észre az elmúlt években, általánosságban is bővül szerintem a gyűjtők köre, és nálunk is érezhetően megnőtt az érdeklődés minden területen. Most biztosan felszálló ágban van a műtárgy piac és kiváló árakat lehet elérni. Azt mondanám, ha valaki gondolkozik egy ideje bármilyen gyűjteményének értékesítésében, vagy egy gyűjtemény megkezdésében, akkor most nagyon jó lehetőség kínálkozik rá, érdemes kihasználni.

Az aukciósház tavaly ősszel 30. jubileumi aukcióját ünnepelte (képünkön) hamarosan pedig már a 31. nagyaukciójukat is megtartják

 

Mi különbözteti meg a Darabanth Aukciósházat a piacon?
Nincs még egy ilyen aukciósház, aki a gyűjtési területek ennyire széles spektrumán lenne komoly piaci tényező. Ezáltal könnyen tudunk megoldást kínálni összetett anyagok esetén is. Azt is fontos emellett megemlíteni, hogy nem csak a területek de az árak tekintetében is széles kört ölelünk fel: mind a kisebb, mind a nagyobb értékű tárgyaknak megvan a helye. A kiemelkedő dolgokat a tavasszal és ősszel megrendezett nagy aukcióinkon válogatott tételek társaságában is fel lehet kínálni. Aki viszont a gyorsabb átfutást szeretné, vagy kisebb értékű tétele van, a havi két gyorsárverésünk tökéletes megoldást kínál. Ez is egyedülálló talán a mai aukciós piacon, hogy nálunk kategóriától függetlenül pár hét alatt kifizetjük az eladókat, nem kell hosszú hónapokat vagy akár éveket várni.

Mit várnak a következő 15 évben?
Reméljük,hogy a most érződő kereslet hosszan kitart, hiszen nagyon sok szép és értékes tárgy van a piacon, ami megfelelő megbecsülésre vár. Azt várjuk, hogy egyre inkább divat lesz az, hogy akár modern enteriőrökbe egy egy antik, vagy retro tárgy megvásárlásával egyedi színt adjanak.

Bízunk benne hogy ezen a piacon a vevők és beadók egyre szélesebb köre fog továbbra is megtisztelni bizalmával, és továbbra is Magyarország vezető online aukciósháza maradunk.

További cikkek
Fehér arany - Mindent a porcelánról!

Fehér arany - Mindent a porcelánról!

2019-04-18
A porcelánt régen fehér aranynak hívták, mivel nagyon értékesnek számított, az előállítását pedig titok övezte. A porcelánkészítés komoly mesterségbeli tudást és technikai felkészültséget igényel. Az anyag rendkív
Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

2019-04-16

Három verseskötet, három regény, egy dráma,- és két novelláskötet továbbá egy a siker egyetemes törvényeit összefoglaló tényirodalmi alkotás közül kerülnek ki az idei Libri irodalmi díjasok. A közönség már szavazhat kedvenc kortárs írójára.

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

2019-04-09

Maurer Dórának egyéni kiállítása nyílik a világ egyik legfontosabb művészeti intézményében, a londoni Tate Modernben. A tárlat augusztus 5-étől egészen 2020 július 5-éig, tehát majdnem egy teljes évig látogatható lesz.

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

2019-04-08

Deim Balázs eddigi munkáiban is alapvetően a minket körbevevő térrel foglakozott. Már a első sorozataitól erre koncentrált. Említhetjük ezek sorában a nagy feltűnést keltett Surveillance System projektet, vagy a Panel sorozatot, de említhetnénk itt akár a Minimalt is.

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

2019-04-04

A művészeti világban fontos hírforrás, a The Art Newspaper közzétette az elmúlt hónap legértékesebb múzeumi gyarapodásainak listáját. Az öt kiemelt műtárgy között szerepel Stuart Mária Henrietta esküvői portréja, melyet a Szépművészeti Múzeum vásárolt a Christie’s árverésén, igaz, korábban, de a tranzakció nyilvánosságra hozatala alapján márciusi eredménynek számít.

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

2019-04-02
Az Artprice nemrég készült el a tavalyi év aukciós trendjeit feldolgozó elemzésével, és ennek a legfontosabb eredményeit most a műtárgy.com ismerteti a magyar olvasókkal. Az elemzés több mint félmillió aukciós eredmény fe

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.