Részletes keresés

Az otthon melege

Az otthon melege

 

Szőnyeg nélkül a lakás meztelen. A szőnyeg otthonossá teszi a teret, melegségérzetet ad, egy korosabb darab pedig növeli az otthon értékét.

szonyeg_2_1_400

 

Lakossági szinten a szőnyegvásárlás a nagy bútoráruházaknál elakad. Ha valaki szőnyeget szeretne, a multiknál köt ki megvesz egy kommersz darabot, majd bosszankodik, ha egy vendégségben járva visszaköszön ugyanaz. A szőnyegvásárlásnak más útja is van. Kevesen hiszik, hogy egyes árverésre bocsátott tételek akár olcsóbbak is lehetnek, mint a bútoráruházak tucatárui. Az árverésekre érdemes egyszer kibicként beülni: a török, perzsa, afgán, indiai, kínai szőnyegek a képzelet szárnyán keletre repítenek, onnan pedig nincs menekvés. A beszippantás általános forgatókönyve, hogy az ember eleinte az esztétikum mentén keresgél, később a befektetési szempont sem lesz mellékes. Szőnyegből márpedig sosem elég, még frappánsabban fogalmazva: olyan nincs, hogy túl sok perzsa. A tanulási folyamat első lépése a múzeumok látogatása, aztán a könyvek, szakfolyóiratok lapozgatása. Ha az érdeklődés komolyra fordul, jöhetnek az aukciók.  A legközelebbi 2015. február 3-án lesz a Biksady Galériában.

 

ke_pernyo_foto__2015-01-28_-_23.57.18_400

 

Otthonok és stílusok

 

Nem kizárólag a klasszikus stílusú lakásokhoz lehet szőnyeget használni. Jó kiegészítője a keleti otthonoknak, de a minimáltól, sőt az indusztriális hangulattól sem idegen. Eklektikus otthonokba bármilyen stílusú szőnyeg beilleszthető, régi, patinás otthonokban nemhogy szót kér: oda szinte mindenhová kötelező!

 

ke_pernyo_foto__2015-01-29_-_0.28.19_400

 

A szőnyeg helye a lakásban

 

Előszoba: Egy hosszabb szőnyeget használjunk, de semmi esetre sem sok kicsit.

 

Nappali: Egyes lakberendezési iskolák szerint a méret megválasztása a legfontosabb, egy rosszul méretezett darab ugyanis agyonüti a szobát. Némely elgondolások szerint az ülőgarnitúra elülső lába legyen a szőnyegen. Egy másik iskola szerint a kanapé első lábai és közben a fotelek szintén legyenek a szőnyegen. Megoldás ugyanakkor az is, ha az összes ülőbútor a szőnyegre kerül.

 

Étkező: az étkezőasztal alá akkora szőnyeg javasolt, amin használat idején a székek is kényelmesen elférnek.

 

Háló: ide nagyméretű szőnyeg szükséges, ezen áll az ágy és bő 60 centivel körülöleli azt. Alternatív megoldás a két oldalon elhelyezett hosszúkás szőnyeg, hogy a meztelen talp puhát és meleget érintsen. Az már csak a babonásak szerint fontos, hogy ne bal lábbal érkezzünk rá ébredés után!

 

ke_pernyo_foto__2015-01-29_-_8.28.53_400

 

A szőnyeg beépülése a térbe

 

Tértagolás, funkciók kijelölése: Egy nagy nappalinál, gyerekszobánál a szőnyeg funkciók kijelölésére is alkalmas lehet. Utóbbinál mondjuk a játéktér és a tanulótér behatárolása két különböző méretű szőnyeggel lehetséges. A lényeg, hogy a szőnyegek színben és stílusban igazodjanak a szoba színeihez, hangulatához.

 

Az enteriőr melegítése: Fázósok helyezzenek szőnyeget a falra, ettől a lakás érzetre melegebb lesz.

 

Esztétikai hibák elfedése: Faliszőnyeggel elfedhetjük a lakás olyan szépséghibáit, mint egy falhiba, falrepedés, esetleg egy használaton kívüli ajtó.

 

ke_pernyo_foto__2015-01-29_-_8.04.02_400

Kilimek: a fal kedvencei

 

A kilimek szőtt, csomózás nélkül készült szőnyegek, illetve nomád használati tárgyak Közép- és Kis-Ázsiából, a Kaukázusból és Észak-Afrikából. Ezek a nomád életformával kapcsolatos textilek korábban jelentek meg, mint a csomózott technikájú szőnyegek és már a nomád sátrakban is jelen voltak, mint oldalfali dekorációk. Mivel ezek meleg színekkel operálnak, télen hozzájárulnak hőérzetünk fokozásához.

 

ke_pernyo_foto__2015-01-29_-_8.08.58_400

 

Trendriadó

2015 a geometrikus minták éve a divatban és a lakberendezésben is. Ez kifejezésre juttatható képpel, tapétával, de leginkább talán szőnyeggel.

 

ke_pernyo_foto__2015-01-29_-_0.06.37_400

 

Bevezetés a befektetés-jellegű szőnyegvásárlásba

 

-  Keressük az 1900, de még inkább az 1860 előtt készült szőnyegeket. Ez az úgynevezett befektetési kategória, az ekkor vagy korábban készült szőnyegek értéktartása magas.

-  Nem mindegy, hogy egy négyzetméteren mekkora a csomószám. Minél nagyobb, annál értékesebb a szőnyeg. Szőtt szőnyegeknél a szövés finomsága az értékmérő.

-  A szőnyeg állapota sem mellékes: minél inkább ép egy szőnyeg, annál jobban tartja az értékét. A XVIII. századi vagy korábbi darabok töredékként is értékesek.

-  Az árakat a jelentősebb árverezőházak, galériák és gyűjtemények tulajdonosai határozzák meg. A szőnyegek ára a magyar piacon pár tízezer forintnál kezdődik és több millióig is felkúszhat.

 

 

 

 

 

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.