Részletes keresés

Az ünnepi asztal ékei

Mostanra már valószínűleg mindenki a tökéletes ajándékok beszerzésén, az ételsor megtervezésén, a karácsonyi dekoráció kialakításán gondolkodik. Olykor kicsit feszítettnek tűnhet ilyenkor a menetrend és rengetegnek a tennivaló, mégis örömteli elképzelnünk, hogy hamarosan a szeretteink, családunk, barátaink körében tölthetjük az ünnepeket. Karácsonykor és Szilveszter este a lakás egyik legfontosabb pontja általában az étkezőasztal, függetlenül attól, hogy sokfogásos vacsorával vagy egy könnyedebb menüvel készülünk. Az asztalt körbeülve a vendégek egymásra hangolódnak, élénk beszélgetések, történetmesélések, nagy nevetések töltik be a teret. Mivel az asztal ilyen fontos szereppel bír, szeretjük ünnepivé varázsolni. Előkerülhetnek családi ereklyék, fontos alkalmakra tartogatott asztali díszek, étkészletek. Amennyiben nem rendelkezünk ilyesmivel, még nem késő beszereznünk őket. Az év végi aukciókon garantáltan egyedi és értékes darabokhoz juthatunk hozzá, amelyekkel elindíthatjuk a saját családi hagyományunkat is. Egyáltalán nem szükséges az asztal minden pontjára műtárgyat tennünk, az örök érvényű igazság itt is a hasznunkra válhat: a kevesebb néha több. Ha egyetlen, ám a szívünknek igazán kedves, időtálló darabot választunk, az is épp olyan hatásos lehet, mintha a desszertesvillától az utolsó szalvétagyűrűig mindent most próbálnánk beszerezni. Az alábbiakban ötleteket szeretnénk adni ahhoz, hogy milyen kiegészítőkkel öltöztethetjük ünneplőbe az étkezőasztalt idén karácsonykor. A cikkben szereplő műtárgyakat pedig egy közelgő aukción meg is tudják vásárolni az érdeklődők.

Elsőként egy biedermeier ezüsttálcára szeretnénk felhívni a figyelmet, amely hasznos kiegészítője lehet az ünnepi asztalnak. Egy ehhez hasonló, aprólékos, finom mintával díszített tálcára leginkább a koccintáshoz előkészített üvegpoharakat tennénk, amelyeken keresztül átsejlik a szép ornamentika is.

229_biedermeier_fülestálca
Biedermeier fülestálca, ezüst, Bécs, 1840

Díszes, de mégsem hivalkodó ez a historizáló asztalközép, amelyet az ezüst és az üveg kettőse tesz igazán elegánssá. Az üveg kínálótálat közrefogó ezüst foglalatot oroszlánfejek és griffmadarak díszítik, garantálva, hogy a tárgy semmiképpen se maradjon észrevétlen az asztalon.

historizáló_asztalközép
Historizáló asztalközép, ezüst és üveg, Bécs, XIX. sz. vége

Visszafogottabb terítékek, kisebb asztalok éke lehet ez az ezüst biedermeier cukordoboz. A stilizált akantuszleveleken álló dobozka legbájosabb részlete a körtét formázó fogó, amely játékossá és vidámmá teszi a tárgyat. Fiatalos, modern dekor kedves, értékes kiegészítőjeként is megállja a helyét.

biedermeier_cukordoboz
Biedermeier cukordoboz, ezüst, Bécs, 1844

Nagyobb asztalok esetében kényelmes megoldás, ha az asztal mindkét végére jut a sokszor használt dolgokból, például a fűszertartóból. Amennyiben fontos nekünk az összhatás, nem árt, ha ilyenkor két, legalább hasonló tárgyat választunk. Ez a francia fűszertartó-pár jó megoldás, és amellett, hogy praktikus kiegészítője a terítéknek, egyben a dísze is lehet.

francia_fűszertartó_pár
Francia fűszertartó-pár, ezüst és üveg, Párizs, 1840 k.

A teríték legfontosabb eleme az evőeszköz. Egy jó minőségű evőeszközkészlet több generáción át szolgálhatja a családot. Ráadásul a jeles alkalmakkor előkerülő „családi ezüst” egyből az ünnepélyesség érzetét kelti. Ebben a 12 személyes, szecessziós díszítésű, ezüst evőeszközkészletben a késen, villán, kanálon túl 12-12 darab süteményes villát és süteményes kést találunk, továbbá ugyanennyi teás- és mokkáskanalat, illetve három tálalót is. Diófából készült, belül szarvasbőr borítású dobozának minden részlete az odafigyelő tervezésről tanúskodik.

szecessziós_evőeszközkészlet
Szecessziós evőeszközkészlet, ezüst, Bécs, 1900 k.

Karácsonykor sok családban csendül fel a hagyományosan az asztalhoz vagy a feldíszített fához szólító csengettyűszó. A kedves szokás felélesztéséhez mutatjuk ezt a bécsi biedermeier ezüstcsengőt, amelynek fogója az igazán érdekes: az akantuszlevelekből formált kalitkában egy papagáj ül. Ez a tárgy minden bizonnyal kivívja a család legkülönbözőbb életkorú tagjainak tetszését is, így az ünnepek nagy becsben tartott kísérőjévé válhat.

bécsi_biedermeier_csengő
Bécsi biedermeier csengő, ezüst, Bécs, 1838

+ 1 ötlet: Kevés dolog tartozik hozzá jobban az ünnepi asztalhoz, és egyáltalán a karácsonyhoz, mint a gyertyafény. Érdemes lehet tehát elhelyeznünk egy-két gyertyát az asztalon, amely igazán meghitt hangulatot varázsol este. Ehhez például ilyen ezüst gyertyatartókat ajánlunk.

biedermeier_gyertyatartó_pár
Biedermeier gyertyatartó pár, ezüst, Bécs, 1831

Mindenkinek örömteli készülődést kívánunk!

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.