Részletes keresés

Barbie-őrület az aukciókon is - Ezek voltak a legdrágább darabok

A magyar mozikban éppen ma – július 20  - kerül bemutatásra a várva várt Barbie-film, amely egy rózsaszínű fantázia-kalandot ígér a nézők számára. A fiatal Greta Gerwig által rendezett vígjáték az első élőszereplős mozi a világhírű baba történetében. Az adaptáció egyben rámutat a Mattel termékének tartós, évtizedeken átívelő vonzerejére és népszerűségére. Friss kutatások alapján egy klasszikus, jó állapotban lévő modell napjainkban több mint 25 000 dollárt is érhet, nem beszélve a limitált példányszámú sorozatok karaktereiről. Cikkünkben rövid ismertetőt adunk a játék születéséről és világáról, továbbá felsorakoztatjuk az eddigi legmagasabb áron elkelt darabokat.

A Barbie ötlete Ruth Handlertől, a Mattel játékgyártó cég alapítójának, Elliot Handlernek a feleségétől származik. Ruth tinédzser lányára, Barbarára gondolva azon töprengett vajon miért nem létezik érettebb korú nőket megformáló figura a piacon. Egy németországi utazása során pillantotta meg a Bild Lilli elnevezésű, képregény alapján készült felnőtt babát. A látottakról férjének is beszámolt, aki később megtervezte az első Barbie néven futó, hasonló kinézetű játékot.
Barbie #1 szőke változata, kiegészítőkkel, 1959. Forrás: Fashion Doll Guide

Az első Barbie-t 1959-ben mutatták be New Yorkban. A két változatban - szőke és barna hajjal  - megalkotott, egyrészes, zebramintás fürdőruhát és fehér napszemüveget viselő ikonikus baba azonnali siker lett. Kiadásának első évében összesen kb. 350 000 babát (darabonként 3 dollárért) értékesítettek. A Bild Lilli feltalálói eközben beperelték a Mattelt a szerzői jogok megsértése miatt, de a cég 1963-ban 21 600 dollárért megvásárolta korábbi az ihletadó játék jogait.  

Napjainkban a nehezen fellelhető, jó állapotú, korai típusú Barbie-k a gyűjtők legfőbb célpontjai. Az első szériás babák lenyűgöző árakat generálhatnak a piacon. Egy 2006-os Sandi Holder's Doll Attic által szervezett kaliforniai aukción például 27 450 dollárt fizettek egy doboz nélküli Barbie #1-ért (ezt a rekordot azóta megdöntötték). Az 1959-es Barbie barna változata is igen kelendő: egy valamely tartozékaival együtt fennmaradt példányát 2013-ban 6 710 dollárért értékesítették az eBay-en.

A Ken babát 1961-ben mutatták be, mint Barbie barátja (szintén Handler gyermeke után kapta a nevét). Az elkövetkező 60 évben mind a ketten kulturális jelenséggé váltak, népszerűségük töretlen. Számos formában jelentek és jelennek meg, különféle jelmezekben és foglakozással az űrhajóstól az elnökig. Megannyi híresség és történelmi szereplő után készült típusuk ismert. Az 1967-es Twiggy baba volt az első sztárról mintázott Barbie.

Íme néhány további, kimagasló áron értékesített Barbie:

Marie Antoinette Barbie (2003)

Eladási ár: 1250 dollárThe Marie Antoinette Barbie, 2003. Forrás: Mattel / Artnet

2016-ban egy eBay-es aukción került eladásra.

Lorraine Schwartz Barbie (2010)

Eladási ár: 7500 dollár


Lorraine Schwartz Barbie, 2010. Forrás: Mattel / Artnet

Az amerikai Lorraine Schwartz ékszertervező közreműködésével tervezett Barbie-ból mindössze 12 darab készült. Aukcióján befolyt összegből egy AIDS-es gyermekekkel foglalkozó alapítványt is támogattak.

Gala Abend Barbie (1965)

Eladási ár: 9148 dollár


A Gala Abend Barbie a Christie's 2006-os aukcióján. Forrás: Chris Jackson/ Artnet.

A ritka modell a becsléseknél 12-szer magasabb árat ért el Christie's 2006-os aukcióján, amely egy 400 darab Barbie-t tartalmazó magángyűjteményből állított ki darabokat. A babát megjelenésekor csak a japán és európai piacon értékesítették.  A Gala Abend baba gyönyörű gálaruhájának és hajlítható lábainak köszönhette sikerét.

Barbie in 'Midnight Red' (1965)

Eladási ár: 17 000 dollár


Barbie in 'Midnight Red', 1965. Forrás: Christie's

A legdrágábban eladott vintage Barbie-t szintén a Christie's aukciósház értékesítette 2006-ban.

De Beers 40. Évfordulós Barbie (1999)

Eladási ár: 85 000 dollár


De Beers 40th Anniversary Barbie, 1999.
Forrás: Gilles BASSIGNAC - Gamma-Rapho / Artnet

A De Beers a világ legnagyobb gyémánttermelő vállalatcsaládja. Az általuk tervezett Barbie Leia hercegnő-szerű bikiniben jelentkezik, amelynek övrészét 160 db gyémánttal díszítették. Ez a modell soha nem került a boltok polcaira, kifejezetten aukcióra készült.

Stefano Canturi Barbie (2010)

Eladási ár: 302 500 dollárStefano Canturi a világ legdrágább Barbie babájával pózol Sydneyben, 2010.
Fotó: Robert Gray / Artnet.

Az ausztrál ékszertervező közreműködésével készült Barbie rózsaszín gyémánttal díszített nyakláncot visel. Az egykarátos rózsaszín drágakő az ausztrál Argyle gyémántbányából származik, értéke önmagában 300 000 dollár volt. A baba 2010-ben került kalapács alá a Christie’s-nél. Az aukció bevételét Canturi kívánsága szerint egy mellrákkutatással foglalkozó alapítvány kapta meg.  

Források: Artnet, Barneby’s

Címlapkép: Barbie #1 (1959)

Címlapkép forrása: WFLA


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is”  – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is” – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

2023-11-27

Az olasz Patrizia Sandretto Re Rebaudengo számára a műgyűjtői lét nem merül ki a műtárgyak megvásárlásában. "Soha nem vettem műalkotást csak azért, hogy a házam falát díszítsem" – mondta nemrég egy interjúban. Patrizia nem csupán a világ egyik legjelentősebb gyűjtője, hanem a kortárs művészet egyik legfontosabb mecénása is. Cikkünkben röviden bemutatjuk munkásságát, filozófiáját, illetve az otthonában található, egyéni kollekciójának kimagasló darabjait.  

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.