Részletes keresés

Bemutatjuk a nemzetközi kortárs művészeti piacot és a 20 legsikeresebb alkotóját

Az Artprice, a világ vezető műtárgypiaci hírügynöksége minden év végén elkészíti az éves riportját, melyben az adott év legfontosabb piaci tendenciáit elemzi. A műtárgy.com eheti cikke ennek a most megjelent tanulmánynak a legfontosabb pontjait mutatja be a magyar közönségnek.

A 2015 júliusa és 2016 júniusa közti adatokat elemző riport legfőbb eredménye, hogy ennek a 12 hónapnak az világ kortárs aukciós összforgalma csak a 71%-a az előző 12 hónapnak, azaz 1,5 milliárd dollár a megelőző 2,1 milliárdhoz képest. Persze érdemes a rövidtávú trendek mellé megnézni a hosszú távúakat is, amik rögtön sokkal pozitívabb képet festenek a globális műtárgypiacról, mivel az 2000 óta 1370%-os, azaz majdnem 14-szeres növekedést könyvelhetett el. Sőt ezen túl úgy tűnik, hogy az elmúlt 12 hónap lejtmenete egy olyan piaci kiigazítás volt, ami már véget is ért.

Az egyik, legérdekesebb, de az aukciós rekordok mellett sokszor háttérben maradó változás a műtárgypiacon az, hogy az egyre inkább hatékony, azaz jól informált piaccá válik. A műtárgypiacról tradicionálisan azt tartották, hogy a kívülállóknak nehezen kiismerhető, de az elmúlt években az olyan online műtárgyhirdetési oldalaknak, mint nemzetközileg az Artprice vagy Magyarországon a műtárgy.com ez a piac sokkal átláthatóbbá vált, mivel ezeken az oldalakon számtalan aukciósház és galéria árai érhetőek el bárki számára.

Fontos tendencia az is, hogy egyre inkább a kortárs művészet határozza meg a műtárgypiac alakulását, ez a kategória van a frontvonalban, azaz ez a legjobban kitett a növekedéseknek és csökkenéseknek is. Négy évnyi folyamatos növekedés után 2015-ben egy radikális, 39%-os negatív kiigazítás következett be a kortárs művészeti aukciók piacán, mivel az előző években számos olyan fiatal sztárművész tűnt fel, akik műveinek árai buborékszerűen ugrottak meg, majd pukkadtak ki.

Bemutatjuk a nemzetközi kortárs művészeti piacot és a 20 legsikeresebb alkotóját


A világ kortárs művészeti aukcióinak összbevétele. Kép: Artprice


Egészen hasonló tendencia figyelhető meg, ha az egymillió dollárnál drágábban leütött kortárs műalkotásokat nézzük: ezeknek a száma a 2014-es mintegy 300-ról 2015-re körülbelül 200-ra zuhant.

Bemutatjuk a nemzetközi kortárs művészeti piacot és a 20 legsikeresebb alkotóját


A 1 millió dollárnál drágábban aukcionált kortárs műalkotások száma. Kép: Artprice


Ha vetünk egy pillantást a globális műtárgypiac és ennek a kortárs szegmensének az 1998 óta megfigyelhető ártendenciáira, akkor jól láthatjuk, hogy a kettő nagyjából együtt mozog, azonban a konjunkturális időszakokban a kortárs szegmens jobban növekszik, míg a válságok idején jobban visszaesik, mint a teljes piac.

Bemutatjuk a nemzetközi kortárs művészeti piacot és a 20 legsikeresebb alkotóját


A globális műtárgypiac és a kortárs művészeti piac árindexe 1998-as bázison. Kép: Artprice


Azonban ha már háromfelé szálazzunk a piaci tendenciákat, akkor azt látjuk, hogy elsősorban a háború utáni és a kortárs művészet muzsikál jól, miközben a korábbi korszakok műveit magába foglaló piaci szegmens árai nem növekedtek 1998-hoz képest. A kortárs műalkotások befektetésként nézve átlagosan évi 5,6%-os hozamot hoznak, szemben a teljes műtárgypiac évi átlagos 2,3%-os hozamával.

Bemutatjuk a nemzetközi kortárs művészeti piacot és a 20 legsikeresebb alkotóját


A kortárs, a háború utáni és a régebbi művészet szegmenseinek árindexe 1998-as bázison. Kép: Artprice


Bár a legnagyobb eredményeket a modern és a kortárs művészet aratja a műtárgypiacon, és általában ezekhez a kategóriákhoz kötődnek az újabb és újabb aukciós rekordok is, érdemes azt is észben tartani, hogy nem csak ebből a szegmensből áll a műtárgypiac. Sőt, a forgalom kétharmadát a korábbi korok művei teszik ki, és ha belegondolunk abba, hogy ezek sokszor alacsonyabb árakon kelnek el, a darabszámbeli fölénye ennek a piaci szegmensnek még nagyobb lehet. Az kortárs művészet pedig, amiről annyi szó esik, csak a 12%-t teszi ki a piac összforgalmának.

Bemutatjuk a nemzetközi kortárs művészeti piacot és a 20 legsikeresebb alkotóját


A kortárs művészet aránya a világ műtárgypiacán. Kép: Artprice


Bár számtalan kortárs művész alkot az új, intermediális műfajokban, azonban a műtárgypiac még a kortárs szegmens esetében is konzervatív, és a tradicionális műfajokat, elsősorban a festményeket preferálja. Így a kortárs művészeti piac forgalmának kétharmadát a festészet adja, 5%-át a fotó és csak 0,3%-át a nem klasszikus műfajok.

Bemutatjuk a nemzetközi kortárs művészeti piacot és a 20 legsikeresebb alkotóját


A kortárs művészeti piac forgalmának műfaj szerinti megoszlása. Kép: Artprice


Érdemes figyelni arra is, hogy hogyan oszlik meg ez a kortárs műtárgypiaci forgalom globálisan. Ebben nem történtek nagy változások, hacsak a kínai piac évtizedes előretörését nem tekintjük annak, de egy ábra mégis jobban szemlélteti, hogy mely országok az igazán nagy játékosok ezen a téren. Az USA és az Egyesült Királyság együtt az aukciós piac 65%-át bírják, és ha ehhez hozzáadjuk Kína, majdnem Anglia méretű részesedését is, akkor láthatjuk, hogy globálisan senki sem rúghat mellettük labdába, még úgy sem, hogy 2015-2016-ban mindhárom országnak kicsit csökkent a piaci részesedése.

Bemutatjuk a nemzetközi kortárs művészeti piacot és a 20 legsikeresebb alkotóját


A kortárs műtárgypiaci forgalom térbeli eloszlása. Kép: Artprice


Azonban bármennyire is növekedik a kínai műtárgypiac, forgalmának egy jelentős része a nagy nemzetközi aukciósházakon keresztül bonyolódik le, különösen a legértékesebb tételek esetében. Így ha ránézünk a világ legnagyobb aukciósházainak toplistájára, akkor azt láthatjuk, hogy a Sotheby's és a Christie's együtt a forgalom 61%-át, a harmadik Phillips-szel kiegészülve pedig a 72%-át adták. Azonban őket négy kínai aukciósház, a Poly International, a China Guardian, a Beijing Council és a Xiling Yinshe követi, míg a TOP10 listát olyan cégek zárják, mint az amerikai Holly International, a brit Bonhams és a francia Artcurial.

Bemutatjuk a nemzetközi kortárs művészeti piacot és a 20 legsikeresebb alkotóját



szerző: műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.