Részletes keresés

Bestiák: Gaál József brutális szobrai

A műtágy.com legfrissebb ajánlója Gaál Józsefnek a megrendítően erős munkái közül válogat. Gaál József pályáját grafikusként kezdte, a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakján tanult, azonban azóta más műfajokban is aktív. Ebben az ajánlóban Gaál mostanában készült szobrai és festményei közül is mutatunk be olyan alkotásokat, melyek jól szemléltetik, hogy mennyire hasonló művészeti logikákat alkalmaz a művész még eltérő médiumokban is.

Gaál számos művében, így a most bemutatott alkotásokban is, eltorzított emberalakokat ábrázol. Ezek a szobrok és festmények valamiképpen lecsupaszítják az emberi testet és arcot, de nem csontra és bőrre. Sokkal inkább olyan módon teszik ezt, hogy az emberi testből a hús domináljon, de közben a materialitáson túl megjelenjen valami az emberei lényegből, és a figurák szenvedéséből is. Ebből a szempontból Gaál képei mindig az emberi múlandóságról és az élet torz mivoltáról is szólnak.

Amennyiben nemzetközi példákkal vetnénk össze Gaál József műveit, akkor a 20. század egyik legkülönlegesebb festője, az ír-angol Francis Bacon adódna párhuzamként, akinek a figuratív portréin egészen hasonlóan facsarodnak ki, roncsolódnak a testek. A Gaál József által megfestett és megmintázott arcok még Lucian Freud portréit is megidézhetik, amik ugyancsak a 20. századi festészet kiemelkedő munkái közé tartoznak.

Gaál József aktuális kiállítását, melyen az itt bemutatott művek is megtekinthetőek, Dragomán György nyitotta meg és június 3-ig látogatható a Godot Galériában.


Gaál Józsefnek ez a műve címében talán Friedensreich Hundertwasser Homo Humus című munkáját is megidézi, az élet körforgás jellegére felhívva a figyelmet.

Bestiák: Gaál József brutális szobrai


Gaál József: Homo humus I. 35x31x23, vegyes technika, 2016
Ár: 600.000 Ft


"Bestiának nevezed már azt a formátlan, de személyiséggel rendelkező kísértőt, aki leleplezi a mesterségesen felépített melankóliát, azt a szenvelgő, ábrándozó szépelgést, ami minden műben a fásult szívek vigasza" - írja Gaál József a Bestia-sorozatáról.

Bestiák: Gaál József brutális szobrai


Gaál József: Bestia II. 28x30x23, vegyes technika, 2017
Ár: 600.000 Ft

A második Bestia szobron is egy hasonlóan roncsolt emberi fejet láthatunk, üres szemgödreivel, és fogaival mintegy a múlandóság tükrét tartva a nézőnek.

Bestiák: Gaál József brutális szobrai


Gaál József: Bestia III. 28x28x22, vegyes technika, 2017
Ár: 600.000 Ft

Gaál József nem csak szobrokon, hanem festmények formájában is megpróbálja visszaadni azt a Bestia-érzést, melyet úgy fogalmaz meg, hogy "A kifinomult művészi érzés szétreped, majd a mélység esszenciái is elpárolognak a műből. A maradékban keresed még az éltető erőt, és akarva-akaratlanul valami barbár szépséget akarsz megidézni, ami inkább a tehetetlenségből fakadó görcsös akarat, ami ugyanannyira káprázat, mint az elveszített, kilúgozott szépség."

Bestiák: Gaál József brutális szobrai


Gaál József: Bestia VII. 70x50, akril, olaj, vászon, 2017
Ár: 300.000 Ft


Bestiák: Gaál József brutális szobrai


Gaál József: Bestia VIII. 60x50, akril, olaj, vászon, 2017
Ár: 300.000 Ft

...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.